Erbil'de hacamata yoğun ilgi

Irak'ın Erbil kentinde, asırlık tedavi yöntemi olarak bilinen hacamata vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Haberler 15.05.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erbildeki Hac Yunus Camisinde 4 hacamat uzman tarafndan vatandalara ücretsiz hizmet veriliyor. Sabah 04.00te balayan halk arasnda hacamat olarak bilinen kupa terapisi ilemi 08.00e kadar devam ediyor. Camiye gelen vatandalar srtlarndan geleneksel yöntemlerle kan aldrmak suretiyle hacamat yaptrd.

Hacamat uzmanlarndan Ali Tahir, mays ve eylül aylar olmak üzere ylda iki kere hacamat yaptklarn anlatt. Tahir, geleneksel bu tbbi uygulamann Hazreti Peygamberin sünneti olduunu hatrlatt. Hacamatn faydalarna ilikin 27 hadisin nakledildiini aktaran Tahir, am Üniversitesinde yüksek lisans yaparken hacamat örendiini, imdiye kadar yaklak 250 bin kiiye bu tedaviyi uyguladnn bilgisini paylat.

Erbilde hacamata youn ilgi

Küçük cam çay bardaklarnn içini stp srt bölgesine uygulayarak burada birikmi toksini bardak yoluyla vakumlayp kan çekiyoruz. Faydalar çok olduu için birçok vatanda hacamat yaptrmak istiyor. diyen Tahir, bu i için ücret almadklarn, hijyen noktasnda da gereken hassasiyeti gösterdiklerini ifade etti.

- Phelpsinden sonra daha da yaygnlat

Geleneksel ve tamamlayc tp uygulamas olan hacamatn Müslüman ülkelerin yan sra Bat ülkelerinde de yaygnlatn anlatan Tahir, Amerikal yüzücü Michael Phelpsin de 2016 Rio Yaz Olimpiyatlar öncesi hacamat yaptrd ortaya çknca bu tbbi uygulamaya rabet daha çok gösterilmeye baland. Halk arasnda geleneksel ifa yöntemi olmasnn yan sra tbben de hacamatn insan shhati için önemli olduu biliniyor. dedi.

Hacamat için camiye gelenlerden Hac Müeyyed (65) ise 10 yldan beri kupa terapisi yaptrdn, hacamata baladktan sonra vücudundaki ksmi felcin iyiletiini ileri sürdü.

Geleneksel tp uygulamas olarak bilinen hacamata Irakta büyük ilgi gösteriliyor. Birçok vatanda hacamat yaptrmak için ilgili merkezlere bavurduu kaydedildi.

Hacamat, birçok ülkenin salk bakanlklar tarafndan henüz tedavi yöntemi olarak tannmyor. Türkiyede ise 2014te çkarlan Geleneksel ve Tamamlayc Tp Uygulamalar Yönetmeliine giren hacamat, kamu hastanelerinde uygulanyor. Suudi Arabistan da daha önce Salk Bakanl bünyesinde oluturduu geleneksel tp dalna hacamat ekledi.

Ana Sayfaya Git