Kardiyoloji uzman Prof. Dr. Tengiz, çan vebas olarak adlandrlan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen hipertansiyona doumdan itibaren rastlandn belirterek, erken çocukluk çandaki hipertansiyonun doumsal anomalilere, böbrek ya da damar sistemi rahatszlklarna bal olarak görüldüünü, ergenlik döneminde ise bu hastaln farkl sebeplere bal olarak geliebildiini ifade etti.
Tengiz, modern çan getirdii kolaylklarla toplumlarn pasif yaama geçmeye baladn vurgulayarak, Erken çocukluk döneminde hipertansiyon görülme skl yüzde 1-2 civarnda iken ergenlik döneminde 6-7ye çkyor. Pasif yaam tarz, yanl beslenme gibi sebeplere dayanyor ve obeziteyle paralel ekilde yükseliyor. dedi.
- Sessiz ilerliyor
Hipertansiyonun çocuklarda da sessiz ilerlediini anlatan Tengiz, özellikle tekrarlayan idrar yolu reflülerinin kronik böbrek hasarna yol açarak hipertansiyona neden olduunu, bu yüzden çocukluk çandaki idrar yolu enfeksiyonlarnn mutlaka dikkate alnmas gerektiini kaydetti.
çocuklarda hipertansiyon tans konulurken, ya, boy ve kilo özelliklerin büyük önem tadn aktaran Tengiz, hastalarn yüzde 50sinde hipertansiyonun belirti vermeksizin gelitiine iaret etti.
Tengiz, görme bozukluu, bulant ve ba arsnn çocuklarda hipertansiyon için balca semptomlar olduunu, tedavi edilmezse hastaln gözler, kalp, böbrekler ve damarlarda hasarlara yol açtn vurgulad.
çocuklarda 3 yandan sonra düzenli olarak kan basnc ölçümünün yaplmas gerektiini kaydeden Tengiz, Ani kan basnc artlarnda beyin fonksiyonlarn kayb, beyin kanamalar yaanabiliyor. Uzun süreli hipertansiyon çocuklarda kalp ve böbrek yetmezliine neden olabiliyor. Ölüm ve hastalklardan kaçnmamz için risk faktörünü erken fark etmemiz gerekiyor. diye konutu.
Hipertansiyondan korunmak için yaam tarz deiikliine gidilmesi uyarsnda bulunan Tengiz, öncelikle salkl beslenme, düzenli egzersizin büyük önem tadn belirtti.
Tengiz, tpk yetikinlerde olduu gibi tuz kullanmnn kstlanmasn ve börek ile pilav gibi karbonhidrat deeri yüksek gdalardan kaçnlmasn da önerdi.