Takntl bir ekilde kalori mi sayyor? Her yemek sonrasnda banyoda çok uzun süre kalyor mu? Kilosunda ksa sürede büyük bir deiim oldu mu? Sürekli bedeni hakknda olumsuz eyler mi söylüyor? Yemekleri çok küçük porsiyonlar halinde tüketiyor veya öün mü atlyor? Son zamanlarda egzersiz yapmada arya m kaçyor? Ergenlik çandaki çocuunuzda bu belirtilerden bazlar varsa, dikkat! çocuk ve Adolesan Sal Poliklinii ve çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu bu deiimlerin ergenlerde görülme skl giderek artan yeme bozukluunun habercisi olabilecei uyarsnda bulunuyor!
Anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve tkanrcasna yeme bozukluu Günümüzde en yaygn görülen 3 yeme bozukluunun ergenler arasnda yaygnl giderek art gösteriyor. Yaplan aratrmalara göre; her 100 ergenden 1inde yeme bozukluu geliiyor. Özellikle de genç kzlar tehdit ediyor bu hastalklar. Bunun nedeni ise kz çocuklarnn daha küçük yalardan balayarak toplumun idealletirdii beden ölçülerine oyuncak bebekleri araclyla maruz kalmalar. Ayrca Ne kadar zayfsan o kadar güzelsin eklinde medyada ve sosyal ortamda yaadklar basklar da beden alglarnda bozulmaya ve yeme bozukluuna neden olabiliyor. Peki tedavide geç kalndnda karacierde yalanmadan böbrek yetersizliine, hipotansiyondan osteoporoza, adetlerin kesilmesinden kalpte ritim bozukluklarna kadar birçok ciddi salk problemlerine yol açabilen, hatta yaam tehdit edebilen yeme bozukluu hangi belirtiler ile ortaya çkyor? Ebeveynlerin asla atlamamalar gereken sinyaller neler? çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu yeme bozukluunun 15 belirtisini anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.
Yeme bozukluunun 15 önemli iareti
çocuunuzda aada yer alan belirtilerden bazlar varsa hiç zaman kaybetmeden bir doktora bavurmanz yaamsal önem tayor.
Yemekleri çok küçük porsiyonlar halinde tüketiyorsa veya öün atlyorsa
Aile sofrasnda yemekten kaçnyorsa
Yedii besinlerin çeitlilii azaldysa
Takntl bir ekilde kalori sayyorsa
Ar egzersiz yapyorsa
Yemekleri odasnda biriktiriyor ve saklyorsa
Gizli gizli yemek yiyorsa, yemek yerken görülmek istemiyorsa
Her yemek sonras banyoda çok uzun süre zaman geçiriyorsa (yediklerini çkarmak için kusuyor olabilir)
Kilosunda ksa sürede büyük bir deiim olduysa
Arkadalarndan ve sosyal ortamlardan kaçyorsa
Genellikle mutsuz, kaygl ve sinirliyse
Ayna karsnda uzun zaman geçirip, sürekli bedeni hakknda olumsuz duygu ve düünceler belirtiyorsa; yani kendini, bedenini gerçekçi olmayan bir ekilde kusurlu buluyorsa
Kilo kaybn bol kyafetler giyerek saklamaya çalyorsa
Ar kilo kaybettiyse ve bundan hiç rahatsz deilse, kilo almaya dair youn korku yayorsa
Fiziksel sorunlar da yeme bozukluuna iaret edebiliyor. Dolaysyla karn ars, dklama alkanlnda deime ve kabzlk sorunu varsa, adetleri kesildiyse, sürekli üüyorsa, parmaklarnn üzerinde kesikler ve yaralar varsa (kendini kusturmaya çalyorsa, dileri parmaklarn kesiyor olabilir) zaman kaybetmeyin.
Tedavide aile destei çok önemli!
Yeme bozukluklarnn ergen sal alannda uzmanlam bir çocuk hekimi, ergen ruh sal ve hastalklar uzman psikolog ile diyetisyenden oluan uzman bir ekip tarafndan yönetilmesi tedavinin baarsnda büyük önem tayor. Tedavinin ilk hedefi; ar kilo kayb, kusma ya da tknma nedeniyle gelien yaamsal bir riskin olup olmadn saptamak ve bunu ortadan kaldrmak. Ardndan ergenin salkl beslenme konusunda motivasyonunu artrarak yeterli kaloriyi almas hedefleniyor. Tedavi sürecinde psikiyatrik deerlendirme ve psikoterapi de çok önem tayor. Hastala duygu durum bozukluu ya da baka bir psikiyatrik tablonun elik edip etmedii deerlendiriliyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu yeme bozukluunun tedavisinde ebeveyn desteinin de çok önemli olduu uyarsnda bulunarak , Bu süreçte çocuunuzun zor bir dönemden geçtiini kabul etmelisiniz. Dolaysyla size kar öfkeli ya da suçlayc olsa da, gerçekte desteinize ne kadar çok ihtiyac olduunu unutmayn. Sabrl olun ve suçlayc ya da yarglayc tavrlardan mutlaka kaçnn. Görüntüsü hakknda olumlu da olsa yorum yapmayn. Unutmayn ki en büyük kaygs kilo almak, dolaysyla srarla yemek yedirerek kilo aldrmaya çalmayn. Hastal hakknda konuun, her zaman yannda olacanz belirtin ve tedaviye düzenli gidebilmesi için ona destek olun. diyor.