Eriyen stentte endişeye gerek yok

KORONER stentler, kalbi besleyen atardamarların daralma veya tıkanması ile ortaya çıkan koroner arter hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak stentler de gelişmiş, birçok hastada by-pass ameliyatına gerek olmadan tedaviyi mümkün kılmıştır.

Haberler 07.05.2017 - 12:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Kardiyoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi, Prof.Dr. Ömer Göktekin , eriyebilen stentin kullanm sonrasnda yaplan çalmalarda stent üzerinde pht oluum riskinin, ilaç kapl stentlere göre yüzde 1 ila 2 civarnda daha yüksek olduunun gözlendiini kaydediyor.

Ancak su ana kadar mevcut olan aratrmalarda hastalar toplu olarak incelendiinde bu durumun ölüm riskinde herhangi bir arta neden olmad gösterilmitir. Dier yandan ilaç kapl stentlerin ilk çkt zamanlardaki stent içi pht oluumu, u anda eriyen stentlere göre daha yüksekti. Zamanla teknoloji sayesinde stent içi pht oluumu yüzde 1 lere kadar dütü, ayn geliim ve iyilemenin eriyen stentlerlede söz konusu olmas ihtimal dahilinde. Prof.Dr. Göktekin, yaplan aratrmalarn alt grup analizlerinde, eriyebilen stentlerin usulüne uygun sekilde damara yerletirildiinde pht oluum riskinde anlaml bir art bulunmadna dikkat çekiyor. Eriyen stentlerin ince damarlara (2.5 mm den kucuk) konulmasi tavsiye edilmemektedir. Eriyen stent damara koyulmadan, stentin yeri balonla iyice hazrlanmal, stent konduktan sonra da yine balonla damar duvarna iyice yerletirilmelidir. Bu uyarlarn riayet edildii tecrübeli kliniklerde seçilmi hastalarda, mesela tam tkal damar olan yada damarlarnda boylu boyunca uzun darlklar olan hastalar gibi çok sayda veya uzun stent gerektiren hastalarda eriyen stent teknolojisi kullanlabilir. Hali hazrda Amerikada FDA (Amerikan Gda ve laç Dairesi) küçük damarlar (2.5 mm den küçük) dnda kullanmna izin vermitir. Avrupada ise 300ü akn merkezde kullanma devam edilmektedir.

ERYEN STENTL HASTALARIMIZ ENDE ETMEL M?

Prof. Dr. Ömer Göktekin, stent içi pht riskinin yaplan aratrmalarda eriyen stentlerde bir miktar yüksek olsa da, oransal olarak görece düük olduunu belirtiyor. Eriyen stent takilan 100 hastanin sadece 2 yada 3 tanesinin stentinde pht olumaktadr. Ayrca stentte pht olumas hastann ölümü anlamna gelmemektedir. Nitekim u ana kadar yaplan aratrmalarda ölüm orannn arttna dair bir bulgu olmad gibi, eriyen stentlerle yaplan 7 büyük çalmadaki hastalar topluca deerlendiren, ve geçtiimiz ay yaynlanan bir analizde de tüm nedenlere bal ölüm ya da kardiyovasküler (kalp damar hastalklarna bal) ölüm oranlarnda bir fark gözlenmemitir. Son günlerde ceitli medya kuruluslarinda eriyebilen stentler öldürüyorö balyla haberler yaynlanmtr. Ancak u andaki verilerle böyle bir çkarmda bulunmak zor gözüküyor. Bununla beraber stent icinde pht oluumunu engellemek için ikili pht önleyici ilaçlarn daha uzun sure mesela 3 yl kullanm uygun olabilir. Prof.Dr.Göktekin, devam eden aratrmalar ve önceki aratrmalarn uzun süreli sonuçlarnn kafalarda oluan sorulara cevap vereceini kaydediyor. Ayrca bu sonuçlar sadece ilk çkan eriyebilen stent için geçerli olup, tüm eriyebilen stentler için genellenemez. Eriyebilen stent teknolojisi, son yllarda hz kazanmtr ve henüz gelimekte olan ve gelecekte hastalarn ameliyatsz tedavilerinde çok önemli yer tutacana inanlan bir teknolojidir.

Ana Sayfaya Git