Tokaç, Dier birçok psikolojik sorunlarda olduu gibi her ki cinsiyet de depresyonu yaamaktadr. Ancak gerek risk faktörleri, gerek depresyonu yaama biçimi ve tedaviye bavurma açsndan kadn ve erkekler farkllk göstermektedir.
Yaplan çou aratrmaya göre neredeyse tüm toplumlarda kadnlar erkeklere göre depresyona daha fazla yakalanmaktadr. Bu durumun birçok nedeni olmakla birlikte aratrmalarn sonuçlarn etkileyen birçok etken de vardr. Erkeklerin depresyon belirtilerini ifade edi ekilleri, depresyon ile baaçkma yollar, toplumsal rolleri ve destee bavurma sklklar düünülünce bu istatistik verilerin tekrar düünülmesi gereklidir. Ayrca erkeklerin depresyona girme nedenleri de kadnlardan farkllk göstermektedir diye konutu.
SZLK, GÜç VE YETK KAYBI YAAYAN ERKEKLER
Erkeklerin genellikle isizlik, güç ve yetki kayb, önemli hastalklar, iflas gibi kendileri ve içinde bulunduklar toplum tarafndan atfedilen özelliklerle ilgili sorunlar sonucunda depresyona girdiklerini ifade eden Aile çift ve Evlilik Terapisti Psikoterapist Uzman Psikolog Naciye Tokaç, daha sonra unlar kaydetti; Yani baarl olmak, yetebilmek, yeterlilik hisleri, güçlülük gibi erkee atfedilen alanlarda yaad herhangi bir sorun erkein depresyonuna yol açabilir.
Depresyonu ifade etme biçimleri de kadnlara göre oldukça farkldr. Dierlerini suçlamak, öfkelenmek, üphecilik ve tedirginlik, çatma yaratmak, kontrolün artmas, alkol ve sigara kullanmnda art, içe kapanma ve özgüven eksiklii gibi depresyonun genel belirtilerinin dnda daha maskeli ve riskli davranlar ile ifade ederler. Bu durumda depresyon tehisinde gecikmeye yol açabilir. Erkeklerin psikolojik destee bavurma oranlar da kadnlara göre daha düüktür. Bu durum üzerinde de erkee yüklenen toplumsal anlamlar etkili olmaktadr.
KADINLARIN DEPRESYON BELRTLER ERKEKLERDEN FARKLI
Kadnlara gelindiinde ise erkeklere göre depresyona genetik olarak yatkn olduklarn aratrmalar tam olarak desteklemese de depresyona girme oran ve skl daha fazladr. Bu durumun nedenlerine baktmz da ise; kadnlarn biyolojik yaps, ruhsal özellikleri, sorunlaryla baa çkma yaklamlar, kiilik özellikleri, toplumsal kimlik ve cinsiyet rollerinin etkili olduunu söyleyebiliriz. Kadnlarn depresyonla karlatklar geliimsel birçok dönem vardr. Mesntürasyon öncesi ve sonras, hamilelik süreci ve ardndan postpartum depresyonu, ya dönümleri, menepoz dönemi kadnlarn çounlukla depresyona yakalandklar dönemlerdir. Bunlarn dndaki faktörler ise erkeklerden biraz farkl olarak duygusal örselenme durumlardr. Ayrlk, kayp, iten çkarlma, uzun süreli strese maruz kalma, cinsel ve fiziksel istismar, kilo sorunlar ve maddi yetersizlikleri sralayabiliriz.
Kadnlarn depresyon belirtileri de erkeklerden farkllk göstermektedir. Kendisini suçlamak, mutsuz ve deersiz hissetmek, kayg ve korku art, snr koymada sorunlar, çatmadan kaçnmak, moralsizlik, arkadalarla konumak, ak olmak, itah ve uyku sorunlar kadnlarn depresyon belirtileridir. Kadnlar depresyon durumunda destee daha fazla bavurmakta; bu durum kadnlarn kiilik özelliklerinin de göstergesidir. Toplumun kadna yükledi daha ince ayrntl düünme yaps, duygusal kiilik özellikleri, daha duyarl olmalar yönünde beklentinin younluu kadnn depresyon tehisini daha normalletirmektedir.