Prof. Dr. Halil Cokun, Florida State Üniversitesinde yaplan önemli aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:
1982 ylndan balanarak, üniversite örencisi kadnlarla her 10 ylda bir görüüldü. Diyet yapmann uzun vadede salklar üzerinde ne gibi etkileri olduunu deerlendirmek amacyla bu kadnlardan her biri 10 yl sonra takip edildi. Kilo kontrolü amacyla erken yata diyete balayan kadnlar arasnda kendi kendini kusturma ve ar içki tüketimi gibi davranlara daha sk rastlanrken, bu kadnlarn 30 yana girdiklerinde fazla kilolu ya da obez olma risklerinin de daha fazla olduu görülmütür.
ERGENLK DÖNEM
Ergenlik dönemindeki genç kzlarn belki de yardan fazlas kilo kontrolünü salkl olmayan yollarla yapmaya çaltklar için, mesela anoreksiya ya da bulimia gibi bozukluklara sebebiyet verecek ekilde itahlarn sigara içerek bastrmak ya da barsaklar çaltrc laksatif ilaçlar almak gibi, kadnlarn büyük ksm gelecek yaantlarnda fazla kiloya bal bir takm salk sorunlar yaama riskiyle kar karyalar.
Kz çocuklarnda salkl beslenme alkanlklarnn ilkokul çandan itibaren tevik edilmesi gerekiyor ki, bu çocuklar ergenlik dönemine girdiklerinde kendi vücutlaryla ilgili negatif bir alglar olmasn diyen Prof. Dr. Halil Cokun, çocuklarnn kilolaryla ilgili endieleri olan ailelere çocuklarna diyet yaptrmaktan ziyade daha bütüncül bir yaklam sergilemeleri gerektiini belirtiyor.
Prof. Dr. Halil Cokun, ailelere çocuklarna daha çok fiziksel aktivite yapmalar konusunda yardmc olmalar, onlarn ekran banda harcadklar vakti azaltmalar ve akam yemeklerinde çocuklarnn tabaklarna daha çok meyve ve sebze koymalarn tavsiye ediyor.