Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal Kurban Bayramnda salnzdan olmamanz için et tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalar anlatt, önemli önerilerde bulundu.
Kurban Bayramnda youn bir ekilde tüketilen kmz et en kaliteli protein kaynaklarndan biri. Ayrca ya, demir, çinko ve B grubu vitaminleri açsndan da zengin bir besin. Bu nedenle günlük beslenmede vücudun ihtiyacn karlayacak miktarda krmz et tüketmek çok önemli. Ancak krmz et sindirimi oldukça zor bir besin. Ar tüketimi sindirimi güçletirecei için özellikle mideyle ilgili problemi olan kiilerin et tüketiminde arya kaçmamalar gerekiyor. Daha da kötüsü, ette bulunan doymu yalar kolesterol ve trigliserid gibi kan yalarnn artmasna ve bunun sonucunda da kalp damar hastalklarnn olumasna sebep olabiliyor.
Bu nedenle özellikle diyabet, tansiyon, obezite, kalp damar ve benzeri kronik hastal olanlar et tüketim miktarna dikkat etmeliler. Öçal salk problemleriyle karlamamak için haftada 2den fazla krmz et tüketilmemesi gerektiine iaret ederek, Ayrca haftalk krmz et tüketim miktar 500 gram geçmemeli diyor.
Güne limonlu suyla balayn
Kalkar kalkmaz ilk 1 saat içinde kahvalt etmeli, eer mide probleminiz yoksa sindiriminizi kolaylatrmak için güne 1 bardak lk limonlu suyla balamalsnz. Kurban Bayramnda gün boyunca özellikle krmz et ve hayvansal ürünler fazla tüketiliyor. Bu yüzden hem mide hem barsak saln korumak için kahvaltda hayvansal kaynakl besinler yerine meyve, sebze, ceviz, badem gibi bitkisel kaynaklar ve tam buday, çavdar ekmei veya yulaf gibi kaliteli karbonhidratlar bulundurmaya özen gösterin.
Eti bir gün bekletin
Kesilen eti buzdolabnda +4 derecede, büyük parçalar halinde, bir gün beklettikten sonra tüketin. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi hem sert ve lezzetsiz bir et olmasna hem de sindirim sisteminizi zorlamanza neden olacaktr. Eer eti uzun süre bekletecekseniz mutlaka derin dondurucuda bir defada tüketilebileceiniz ekilde ayrarak saklayn.
Eti kendi yayla piirin
Kurban Bayram süresince tüketeceiniz etin miktarnn yan sra piirme tekniine de dikkat edin. Eti kzartma ve kavurma yerine, zgara veya frnlanm olarak tüketmeniz daha doru olacaktr. Ayrca etin yasz ksmn tercih etmelisiniz. Etle yaptnz yemeklere ilave ya eklemeyerek etin kendi yayla pimesini salamalsnz. Mangalda piiriyorsanz eer etin kömürlememesine, iç ksmnn çi kalmamasna da dikkat edin.
Etin yannda mutlaka sebze yiyin
Posa içerii olmad için et kabzla yol açabiliyor. Bu nedenle etin yannda posa içerii yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gdalar tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanlabilirliini arttryor. Bu yüzden etin yannda bolca limonlu yeil salata yemeyi ihmal etmeyin.
Günde en fazla 70 gram et tüketin
Bayram süresince her gün krmz et tüketimi söz konusu olabiliyor. Ancak fazla miktarda tüketilen krmz etin özellikle mide ve barsak kanserlerine sebep olduu biliniyor. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal krmz etin lif içerii düük olduu için kabzlk ve hazmszlk gibi sindirim problemlerine de neden olabileceine iaret ederek, Bu nedenle günlük krmz et tüketim miktar en fazla 70 gram olmal. Bu miktar da, örnein 2 köfte büyüklüünde ete denk geliyor diyor.
Dengeli beslenme ihmal etmeyin
Bayramda da yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeli, her besin grubundan tüketmeye devam etmelisiniz. Yüksek protein arlkl beslenme hem sindirim sistemi bozukluklarna, hem de halsizlik ve yorgunlua sebep olabiliyor. Dolaysyla etin yan sra beslenmenizde süt, ekmek, sebze ve meyve grubuna da yer vermeye özen gösterin.
Sakatat tüketiminden kaçnn
Sakatat denilen cier, ikembe vb bölgeler, hayvann en toksik bölgelerini oluturuyor. Bu yüzden tüketildiinde özellikle karacier ve böbreklerde yük oluturabiliyor. Bunun dnda yüksek ya ve ürik asit içermeleri nedeniyle kalp damar hastal ve gut hastalnz varsa sakatat tüketiminden kaçnmalsnz.
Az ve sk beslenin
Uzun süreli açlklar, kan ekeri dütüü için öünlerde ar miktarda besin tüketimine neden oluyor. Bu nedenle öünler arasnda 3-4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edin. Öünlerde ar miktarda besin tüketiminin önüne geçmek için az ve sk beslenmeli; mümkünse ara öün yapmalsnz.
Ölen et, akam sebze tüketin
Kolay pien kolay sindiriliyor! Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal bir besin ne kadar kolay piiyorsa vücut tarafndan da o kadar hzl sindirildiini belirterek u bilgileri veriyor: Günein batyla beraber insanolunun metabolizmasnn yavalad bilinen bir gerçek. Etin sindirimi, sebzelerin sindirimine göre bir hayli zor. Bu yüzden metabolizmann yavalad saatlerde bir de sindirimi zor bir besin tüketmek ertesi gün yorgun kalkmanza neden olabiliyor
kramlar tadmlk tüketin
Yaplan ziyaretler srasnda ikram edilen hamurlu tatllardan tadmlk tüketmeli, tercih etme ansnz varsa sütlü veya meyveli tatllar yemelisiniz. Hamurlu ve erbetli tatllarn glisemik indeksi yüksek oluyor. Yani kan ekerini ani bir ekilde yükselterek vücuttan ani insülin salnmna yol açyorlar. Yüksek insülin seviyesi ise özellikle karn bölgesi yalanmasyla ilikilendiriliyor. Bunun yan sra insülin seviyelerinin bu denli ani art, kan ekerinin birden dümesiyle sonuçlanyor. Bu nedenle de bir sonraki öünde oluan açlktan dolay farknda olmadan fazla porsiyonlarda besin tüketilebiliyor.
Su içmeyi ihmal etmeyin
Sindirim için en önemli faktörlerden biri, su. Hazmszlk veya kabzlk sorunu yaamamak için kilo bana 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Örnein 70 kilo olan bir kiinin 2100 ml, yani yaklak 2 litre su içmesi gerekiyor.