Besinlerin korunmas amacyla uygulanan en eski yöntemlerden bir tanesi olan turu, önemli antioksidanlarn ve besin maddelerinin üretilmesini salyor. Turunun minerallerin biyo-yararlln ve protein sindirimini olumsuz yönde etkileyen fitat gibi anti-besin öelerinin ortadan kaldrlmasn saladn açklayan Beslenme ve Diyet Uzman Evnur Saray, turuyu bir besin çeidi veya çeni deil, besin takviyesi olarak da deerlendirebileceimizi belirtti.
Barsak salnz genel salk durumunuz için ön art
Barsak mikrobiyotasnn salkl durumda olmasnn, kiinin genel salkllk durumunu etkilediini belirten Dyt. Evnur Saray sözlerine öyle devam etti: Barsaklarmz, insan genomundan 100 kat fazla DNA içerir. Bu bakteriler sindirime yardmc olmann yannda, insan vücudunda üretilemeyen maddelerin de sentezini yaparak beslenmeyi destekler. Önemli olan bu bakterileri yerine koyabilmek ve beslenmeleri için gerekli gday verebilmektir. Probiyotiklerden zengin turu gibi besin takviyelerini tüketerek, bu mikrobiyal yaam alanna faydal olacak ekilde beslenmek bizim genel salmz da olumlu yönde etkileyecektir.
Turunun faydalar
Turunun birçok faydas bulunduuna dikkat çeken Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzman Evnur Saray, bunlardan birkaçn sralad:
1.Turu, barsak yolunun saln artrr.
2. Baklk sistemini güçlendirir.
3. Alerjik bir durum varsa iyilemesine yardmc olur.
4. ltihabn hafiflemesini salar.
5. Mikrobiyal enfeksiyonlara kar koruma salar.
6. Grip, souk algnl semptomlarn azaltc, yani pediyatrik baklk sistemini güçlendirici etkisi olabileceine dair çalmalar mevcuttur.
7. Kilo almnn ve itah düzeninin kontrol edilmesine yardmc uygun barsak florasnn olumasn salar.
8. Probiyotiklerin kolon kanseri riskini azaltabileceini gösteren aratrmalar vardr.
9. Yaplan baz çalmalar, barsak mikrobiyotasnn merkezi sinir sistemi ile iletiim halinde olduunu ve endie, karamsarlk, kavrama yetenei, ac hissi gibi durumlar olumlu etkilediini gösterir.
Turu tüketirken tuza dikkat
Neredeyse her turu çeidinin yüksek oranda tuz içerdiini belirten Dyt. Saray, tuzun sadece tat vermediini ayn zamanda anti-mikrobiyal özelliiyle zararl ve istenmeyen mikroorganizmalar uzak tutarak turunun korunmasn saladn açklad. Bu nedenle turu tüketirken dikkatli olunmas gerektiini ifade eden Dyt. Saray, Hipertansiyon, yüksek miktarda tuz tüketiminin en önemli risklerinden biridir. Hipertansiyon, özellikle yallarda inme ve kalp krizinin temel nedenlerindendir. Dolaysyla, olas riskleri önlemek amacyla turu tüketiminin kontrollü olarak yaplmas önemlidir dedi.
---- KUTU----
Probiyotik kayna ev yapm turu tarifi
Dyt. Evnur Saray evinizde probiyotik kayna turu yapmanz için kolay ve pratik bir tarif de paylat.
Malzemeler:
- Bir tane mor lahana,
-10 -12 tane havuç
- 6 tane orta büyüklükte krmz pancar,
- Birkaç tane orta büyüklükte kereviz,
- 1 ba sarmsak
- 1 demet maydanoz veya dereotu veya taze nane (Hepsi birlikte de olabilir)
- 1.5 yemek ka doal deniz veya kaya tuzu
- 1 su barda kefirden ve yourttan süzülmü peynir alt suyu*
- 3-5 kapsül probiyotik
Not: Malzeme çeidi ne kadar kark olursa, probiyotik çeidi de o kadar fazlalar.
Yapl:
Lahana, havuç, pancar ve sarmsa mutfak robotundan geçiriniz (Büyük parçalar halinde olursa, dileri szlatyor ve çinemesi zor oluyor, o nedenle robottan geçirilmesini tavsiye ediyorum) ve kocaman bir kaba dökünüz. Maydanoz, dereotu veya naneyi ince ince kyarak tencere içindeki karma ekleyiniz. çine peynir alt suyunu, tuzu ve kapsül içindeki toz probiyotikleri dökün ve tahta servis kayla iyice kartrn. Daha sonra elinize eldiven geçirip tüm malzemeleri iyice kartrn ve sulanmasn bekleyin. Sonra bu karm birer litrelik cam kavanozlara doldurunuz ve küflenmemesi için hava almayacak ekilde kapatnz. Kapan skca kapatp oda scaklnda 5-7 gün kadar dinlendirip sonrasnda buzdolabna alabilirsiniz.
Önemli Not: Fermantasyon srasnda asla küflenme olmamasna dikkat ediniz. Küf GAPS hastalar için ve barsak sal için son derece tehlikelidir. Küflenmeyi önlemenin yolu havasz ortamda (anaeorobik) fermente olmasn salamaktr.