Özellikle k aylarnda birçoumuz evimizi havalandrmay ihmal ediyoruz. Darnn souunu evimize tamak istemiyor, pencereleri açsak bile ksa sürede kapatp ortam yeterince havalandrmyoruz. Oysa havalandrlmayan ortamlarda bulunan ve hzlca çoalan mantarlar, akarlar ve artklar, küfler, bakteriler, özellikle verem mikrobu ve virüsler salmz tehdit ediyor.
Havalandrlmayan ortamlarn hastalklara davetiye çkardn söyleyen Prof. Dr. Demet Karnak, Konuma, öksürme ve haprmakla azmzdan çkan yüzlerce bazen binlerce parçacn içinde basil, bakteri ve virüsler bulunur. Bunlara damlack çekirdei ad verilir. Bunlar da ortam havasnda saatlerce asl kalabilir. Tbbi kaynaklar bir saat için bulunulan ortamn 6 kez cam açlarak havalandrlmasn öneriyor. Ancak d ortam kirlilii, havann soukluu, bazen klima varl ve camlarn açlp kapanmaya uygun yaplmamas buna engel oluyor. Havalandrmas pek mümkün olmayan asansörler, umumi tuvaletler, aaya doru olan iki katl evler, bilardo-bowling-oyun salonlar ve bar gibi gece çalan iyerleri bula için daha tehlikeli boyut oluturuyor diyor.
Hayatmzn büyük bölümünün okul, iyeri, toplu tama araçlar, salk kurulular, alveri merkezleri ve kahvehane gibi kapal mekanlarda geçtiine dikkat çeken Prof. Dr. Karnak, bu ortamlar ve özellikle damlack çekirdeklerinin solunmasnn hastalklarn bulamasn ve yaylmasn kolaylatrdnn altn çiziyor. Prof. Dr. Karnak, özellikle bireysel araç kullanmnda havalandrmaya dikkat edilmedii durumlarda da kiinin kendi içtii sigara ve hastaysa konuma ve öksürmeyle çkan damlack çekirdeklerinin araç içinde bulunan kiiler için hayati tehdit oluturduunu ifade ediyor.
deal ortam ss 19-23 derece aras
Souk algnlnn soukla burun arkas, grtlak ve soluk borusunun örten dokudaki tüycüklerin ve hücrelerin souk esnasnda devre d kalmas, virüslerin buraya yerleip, çoalp istila etmesi sonucu ortaya çktn anlatan Prof. Dr. Demet Karnak, hastaln belirtilerinin ise nezle, boaz ars, haprma ve öksürme olduunu söylüyor. Üümek ve souk almak böyle bir etki yapsa da bundan deil, virüs almaktan veya vücuttan çok solunum yollarn üütmekten korkmalsnz diyen Prof. Dr. Karnak, bu nedenle bulunulan ortamn en uygun sda olmas gerektiinin altn çiziyor. Ancak en uygun sy yani 19-23 dereceyi korumak ve havalandrmay ya da oksijen dengesini salamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Prof. Dr. Karnak, ev ortamnda annelerin, okulda öretmenlerin, iyerlerinde ise idarecilerin bu konulara mutlaka dikkat etmesi gerektiini söylüyor.
Yüksek s ve nem alerjenlerin üremesine neden olabilir
Havasz ev ortam ve temizlenmeyen evler alerjik hastalklara da davetiye çkaryor. Özellikle duyarl kiilerde akarlarn artklarnn solunmas veya ev hayvan varl astm alerjik rinit ve burun polipi gibi nefes almaya engel durum yarattn hatrlatan Prof. Dr. Karnak, sözlerini öyle sürdürüyor: Bu hastalklar ileride ciddi solunum yetmezliine ve kalp hastalklarna neden olabilir. Yüksek s ve nem akarlar, alerjen küf mantarlarnn üremesine ortam hazrlayacandan, nem %45 civarnda tutulmal ve s 25 dereceyi geçmemeli. Ayrca ortamn havalandrmayla oksijenlenmesi art!
Klima temizliine dikkat!
Ev temizliinde ve özellikle salk kurulular gibi toplu yaam alanlarnda slak temizlik tercih edilmesi gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Demet Karnak, Bu da slak paspaslama ve havaya toz kaldrmayan tozlar suya hapseden vakum süpürgeleriyle olur. Klimada üreyen bakteriler ve buna bal zatürre türleri bulunur Bu nedenle, ev ve araç klimalarna dikkat edilmeli, bunlarn temizlik ve bakmna özen göstermelidir. Özellikle bu aylarda hassas kiiler ve hasta kiiler maske takmal, kt mendil kullanm ve imhas, el ykama ve el dezenfektan kullanma gibi damlack yaylmn önleyici önlemlere dikkat edilmelidir diyor.