Gaz ve ikinliin 30-55 yalar arasnda daha sk görüldüünü vurgulayan Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Hakan Alagözlü, barsak gazlarn hava yutma, gda ile kark hava yutma, barsaktaki kimyasal reaksiyonlar, kandan gazlarn yaylmas, mikrobiyal metabolizma ,barsak bakteri dengesizlii sonucu ortaya çktn belirtti.
METAN ÜRETEN BAKTERLER KABIZ YAPIYOR
nce barsaktaki bakterilerin ar çoalmasnn gaz ve ikinlie neden olduunu söyleyen Alagözlü, Barsaklarmzdaki bakteri bozukluu, özellikle vücudumuzdaki hidrojen ve metan gaznn ar üretimine yol açyor. Metan üreten bakteriler daha çok kabz yaparken, hidrojen üreten bakteriler ise daha çok ishal yapyor. Metan üreten bakteriler hem barsak geçi zamann uzatr hem deobezite üzerinde de olumsuz etkileri olur diye konutu.
Barsak salnn ve mide salnn genel saln bir göstergesi olduunun altn çizen Prof. Dr. Alagözlü, sözlerini öyle sürdürdü: Mide asidi bizi gdalarla az yoluyla aldmz kötü bakterilerden korur. Uzun süreli kullanlan mide ilaçlar, mide asidini azaltr ve sonucunda patojen dediimiz kötü bakteriler barsaklara yerleir. Sonrasnda ise barsak duvarn harap ederek geçirgen barsak sendromuna yol açar. Böylece birçok kronik hastala davetiye çkartr.
HUZURSUZ BAIRSAK STRESE YOL AçIYOR
Huzursuz Barsak Sendromunda barsak mikrobiyotasnn bozulduuna iaret eden Prof. Dr. Alagözlü, Stres ve anksiyete ön plandadr. Beyin barsaklar, barsaklar da beynimizi vagus siniri araclyla çift yönlü etkiler. Karn ars deimez bir bulgudur. Bu sendromdason 3 ay içinde haftada en az bir gün karn ars vardr. Karn arsnn dklama sonras geçmesi en önemli özelliidir. Aryla birlikte ikinlik, kabzlk ve/veya ishal görülebilir. Bu hastalarda oluan barsak gazna kar ar duyarllk vardr. Gazla gerilen barsaktaki sinir uçlar ar uyarlr ve karn ars meydana gelir. Tedavi çok yönlüdür. Bazen mide ve barsaklarda ar miktarda biriken gaz nefes darl, çarpnt, göüs ars da yapabilir. Bu nedenle bu tür hastalar, acil kliniklere bu ikayetlerle bavurabilirler dedi.
GÜNDE EN AZ 2 LTRE SU çN
Vücuttaki gaz ve ikinlii azaltmak için günde yarm saat hafif terleten yürüyü eklinde fiziksel aktivite yapmamz gerektiini söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve ikinlie kar u önerilerde bulundu; Yemekleri belirli saatlerde yemeye özen göstererek sindirim sistemimizi ritmini dengelemeliyiz. Dklamamz günün ayn saatinde yaparak barsak eitimi salamalyz. Safra veya pankreas bozukluu gaz, ikinlik yaratabilir. Kontrol ettirmeliyiz. Hava yutmay önlemeliyiz. Sakz çinemek, pipetle bir eyler içmek, hzl bir ekilde yemek yemek, yemek yerken konumak, sigara içmek, yiyecekleri çinemeden yutmak, az çinemek gibi eylemler yüzünden yutulan hava miktar artar. Bazen psikojenik olarak hava yutmaya bal istemsiz geirmeler olabilir. Bunlara dikkat etmeliyiz. Kabzlk, gaz ve ikinlii artrr. Kabzlk için fiziksel aktivite, en az günde 2 litre su içmek gerekir. Bu konuda doktorunuzdan destek almanz önemlidir. çünkü kabzlk çeitlerinin bilinmesi gerekir. Gaz, ikinlik gibi intolerans yapan gdalar diyetinizden çkararak kendinizi test edin. Msr urubu, gda katk maddeleri, pestisit, genetii deitirilmi gdalardan mümkün olduunca uzak durmalyz.