Beslenmelerine çok dikkat etmesi gereken anne adaylarının aldığı kafein miktarı hem kendi hem de bebeklerinin sağlığına önemli oranda etki etmektedir.
Anne adaylarının dikkat etmesi gereken husular ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, yapılan çeşitli çalışmalarda günlük 150 miligramdan fazla kafein tüketen gebelerde, düşük doğum ağırlıklı bebek (LBW) risklerinin yüksek olduğu saptandığını belirtti.
Korkmaz gebe kadınların beslenmesine yönelik yaptığı açıklamada, Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme anne açısından; anemi, aşırı kilo alımı, diş çürükleri, ağırlık azalması, kemik erimesi ve anne ölümlerine yol açabiliyor. Bebek de fiziksel ve zihinsel gelişim geriliği, prematürelik, düşük doğum ağırlığı ve hatta ölü doğuma sebep olabilmektedir. Peki doğum öncesi öneriler neler? Sağlıklı bir bebek için annenin ağırlığının uygun bir kiloda olması gerekmektedir. Bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için folik asit desteği alınmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenilmeli, vitamin-mineral çeşitliliği sağlanmalıdır. Bebeğin beyin gelişimi için anneye gebeliğin son 3 ayında omega-3 takviyesi verilmelidir. Gebelik hormonlarının etkisi ile gebelerde kabızlık artmaktadır. Bu sebeple posadan zengin sebze-meyve tüketimi arttırılmalıdır. Günlük 2-3 litre su tüketilmelidir. Unutmayın sağlıklı anneler eşittir sağlıklı bebekler. dedi.
FAZLA KAFEİN TÜKETİMİ İSE BEBEĞİN AĞIRLIĞINDA YAKLAŞIK 60-70 GRAM AZALMAYA NEDEN OLUR
Fazla kafein tüketmenin anne karnındaki bebeğe zarar verdiğini dile getiren Korkmaz, Gebelikte kafeinin sınırlı alımında fayda var. Yapılan çeşitli çalışmalar günlük 150 miligramdan fazla kafein tüketen gebelerde düşük doğum ağırlıklı bebek (LBW) risklerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Yine kafein alımı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar gebelik sırasında günlük 200 miligramdan fazla kafein tüketimi ise bebeğin ağırlığında yaklaşık 60-70 gram azalmaya neden olacağını bildirmektedir. Yapılan Bir diğer çalışmada ise günde 300 miligramdan fazla kafein alımının fetuse yeterli besin ve oksijen ulaşmaması sonucu fetal gelişim geriliği ile ilişkili olabileceğini bildirmiştir. ifadelerini kullandı.
KAFEİN GÜNÜMÜZDE çEŞİTLİ İçECEKLER YOLUYLA OLDUKçA YAYGIN TÜKETİLMEKTEDİR
Orta düzeyde kafein kullanımının bebek üzerinde çok ciddi etki etmediğine değinen Korkmaz, Günlük olarak tüketilen kafein miktarı yüksek dozlara ulaşmadığı müddetçe, sağlıklı bireylerde herhangi yan etkiye yol açmamaktadır. çalışmalar düşük ve orta düzeyde tüketilen kafeinin herhangi bir toksik etkiye yol açmadığını göstermektedir. Mevcut kanıtlara dayanarak gebelikte orta derecedeki kafein kullanımının bebekte herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirilmekte ise de gebelerde önerilen kafein miktarı 125 miligramdır. şeklinde konuştu.
Korkmaz, kahve içmeden zinde kalmanın yollarına değinerek şöyle devam etti:
Peki, kahve içmeden nasıl zinde kalabiliriz? İyi bir uyku uyuyun. Su tüketimine dikkat edin, enerji veren besinler tüketin, egzersizi ihmal etmeyin, demir açısından yüksek besinler tüketin. Ev yapımı enerji içecekleri tüketin. dedi.