Gebelikte sağlıklı beslenme!

Sağlıklı bebek gelişiminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi önemli rol oynamaktadır. Gebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğin tek besin kaynağı annenin tükettiği besinlerdir ve bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tüm besin grupları alınmalıdır. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenebilmek için özel bir beslenme planına ihtiyaç yoktur. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta, dengeli beslenmek ve mümkün olduğunca doğal ürünler tüketmektir.

Haberler 22.11.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman, Dr. Ör. Üyesi Emine Dilad Herkilolu Gebelikte salkl beslenme hakknda merak edilenleri anlatt.

D VTAMN

D vitamini, yada çözünen vitaminler arasnda yer alr. Özellikle üreme hormonlarnn sentezlenmesinde ve kemik salnda büyük rol oynar. Bebeklerin geliimi ve baklk sistemi üzerinde de önemli etkileri bulunur. Bu nedenle eksikliinde gebelik öncesinden balanarak takviye edilmelidir. D vitamini eksiklii besin ve takviye yoluyla giderilmeye çallsa da tamamen ortadan kalkmayabilir. Sadece gebelik öncesinde ve srasnda deil, sonrasnda ve hayatn her döneminde D vitamince zengin gdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir. D vitamini Patates, yumurta, balk (ton bal, uskumru, somon), istiridye, mantar ve süt ürünlerinde bulunur.

OMEGA 3

Omega 3 vücutta üretilemeyen ve mutlaka dardan alnmas gereken bir besin maddesidir. Omega-3, gebelik öncesi kullanldnda anne ve bebein bakln kuvvetlendirmeye yardmc olur, bebein organlarnn oluumunu ve geliimini destekler. Omega-3 açsndan zengin besinlerin tüketimi ya da takviye alarak bu dönemde vücudun ihtiyac karlanmaldr. Somon, uskumru, sardalya gibi yal souk su balklar, keten tohumu, chia tohumu, ceviz, semizotu, soya fasulyesi ve avokadoda bulunur.

B GRUBU VTAMNLER

B grubu vitaminler yumurtlama ilemini kolaylatran maddelerdir. Özellikle B6 vitamini gebeliin tutunmasnda ana madde olan, düüklerin ve erken doumlarn engellenmesi amacyla sklkla reçete edilen progesteron hormonunun kandaki doal düzeyinin artmasna yardm eder. Muz, fstk, ay çekirdei, yeil sebzeler, baklagiller (nohut, mercimek, fasulye), hayvansal gdalar (et ve et ürünleri, yumurta, peynir, süt, yourt), deniz ürünleri (ahtapot, somon, ton bal) ve kuru yemilerde bulunur.

çNKO

çinko hem sperm hareketliliini hem de sperm kalitesini arttrmada ciddi etkisi vardr. çinko kadnlar için de önemli bir mineraldir. Hamile kalmak çou kadn için çok zor deildir ancak hem ilk defa bebek sahibi olmaya çalanlarda hem de bunun için bir süredir uraan ve tedavi alanlarda beslenme ekli ve önerileri yardmc olabilir. Krmz et, kabak çekirdei, fndk, fasulye, süt ürünleri, tahllar, stakoz, yengeç ve istiridye çinko bakmndan oldukça zengindir. Ancak istiridye gibi deniz ürünleri tüketilecek ise iyi piirilmesi gerekir.

GEBELKTE EN YARARLI BESNLER

Süt, yourt, peynir: Kalsiyum, protein

Yeil yaprakl sebzeler: C vitamini, lif, folik asit

Yasz krmz et: protein, demir

Sardalye: kalsiyum, demir, protein

Portakal: C vitamini, lif

Balk: protein

Kepekli ekmek: protein, lif, folik asit

GEBELKTE EN ZARARLI BESNLER

Genel olarak tatl ve ekerlemeler

ekerli marmelatlar

Likörler

Gazl ve ekerli içecekler kola gazoz v.b

Aperatifler

Kzartmalar

çok fazla kahve ve/veya çay

Ar yemek yemek

Ana Sayfaya Git