Temizlik yapılacağı zaman eldiven ve maske kullanılması, pencerelerin açılması gerektiğini dile getiren Kiriş, olabildiğince doğal temizlik malzemeleri tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Temizlik maddesi olarak geçmişte kullanılan maddenin kül olduğuna değinen Kiriş, Geçmişte temizlik için kullanılan yegane madde kül, günümüzde yerini yüzlerce kimyasal içeren temizlik ürünlerine bırakmıştır. Gerek kişisel bakımda gerekse temizlikte kullanılan malzemeler günlük rutinimizde pek çok kimyasala maruziyeti beraberinde getirmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün 2019 verilerine göre, her yıl dünyada 1,6 milyondan fazla ölümün sebebi hava, su ve toprağa karışan kimyasallara maruziyet sonucu gelişen zehirlenme, akut alt solunum yolu enfeksiyonları, böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve benzeri sorunlardır. Böylesine ciddi sonuçlara sebebiyet veren kimyasalların kullanımı hem anne hem bebek için yaşamın en kritik evrelerinden biri olan gebelik sürecinde de oldukça zararlıdır. ifadelerini kullandı.
ELDİVEN VE MASKE KULLANILMALIDIR
Temizlik yapılırken koruyucu eldiven ve maske kullanılmasının önemine değinen Kirişci, şunları söyledi:
Önceden plasentanın, anne karnındaki bebek için bir kalkan gibi çevresel etmenlere karşı koruyucu olduğu düşünülmekteydi ancak thalidomide adlı ilacın gebelikte kullanımı sonucu ortaya çıkan ve binlerce bebeğin sakat doğumuna neden olan thalidomide faciası ile bu görüş önemini yitirmiştir. Bu da demek oluyor ki bazı toksik maddeler plasenta aracılığı ile fetüse geçebilmektedir. Temizlik ürünlerindeki kimyasallar da bu şekildedir ve bebeğin fetal gelişimini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Fakat bu etkiler, gebeliğin hangi döneminde bu maddelere maruz kalındığına ve bu zararlardan korunma konusunda yeterli önlem alınıp alınmamasına göre değişiklik göstermektedir. Bu önlemlerden birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz. Eldiven ve maske kullanılmalıdır. Pencere ve havalandırmalar açılarak ortam havalandırılmalıdır. Olabildiğince doğal temizlik malzemeleri tercih edilmelidir. Temizlikte su, sirke, karbonat ve benzeri kullanımı alternatif olabilir.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİN KULLANMA TALİMATLARI OKUNMALIDIR
Temizlik ürünlerinin kullanılmasında dikkat edilmesi gerekenlere de dikkat çeken Kiriş, Temizlik ürününün miktarı yeterli olmalıdır. Benzer şekilde sigaranın içindeki kimyasallardan 300 kadarının, sağlığa zararlı maddeler olması nedeniyle gebelikte sigara kullanımı ya da sigara dumanına maruz kalmak da bebeğin fetal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Sigara dumanında gaz halinde bulunan bu kimyasallar kanserojen, mutajenik, sitotoksik ve immünosüpresiftir. Aynı zamanda büyüme geriliğine neden olmaktadır. Bu nedenle gebeliğin her aşamasında, doğumda ve doğum sonrasında bebeğin sağlığına olumsuz etkileri görülmektedir. Bu etkilerde nikotin, karbonmonoksit ve kadmiyumun büyük payı vardır. çünkü nikotin emilime uğradıktan sonra anne kanından direkt plasentaya,ardından fetüse geçebilir ve akciğer hasarına neden olur. Karbonmonoksit de aynı şekilde plasentaya ulaşır ve ani fetal ölüme sebep olabilir veya kromozom yapısını bozabilir. Kadmiyum ise plasenta tarafından tutulur, burada birikime uğrar ve plasenta zarına zarar verir. Bu durumda bebek düşük doğum ağırlığına sahip olur. Sigara kullanan gebelerin bebeklerinde erken veya ölü doğum, düşük doğum ağırlığı, konjenital anomaliler veya abortus görülme riski vardır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak gebelik sürecinde; temizlik malzemesi kullanımında dikkatli olmak, sigara kullanmamak veya sigara dumanına maruz kalmamak yani fetal gelişime zarar verecek kimyasallardan olabildiğince uzak kalmak sağlıklı bir bebek için elzemdir diyebiliriz. tavsiyesinde bulundu.