Bilir, halk arasnda di skma olarak bilinen bruksizm bireyin dilerini skt veya gcrdatt bir durum olduunu vurgulayarak, Bruksizmin stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarla dorudan ilgisi var. Uykuda di skma neden olur sorusuna baktmzda bruksizmin temelinde psikolojik etkileri görüyoruz. Diini skan ve gcrdatan bruksizm hastalarnn yüzü giderek köeli bir hal alabiliyor. Özellikle kadnlarda ince yüz ekli daha yumuak ve estetik bir görünüm salarken di skma sonucu yüz kare bir ekle dönüebiliyor.açklamasnda bulundu.
Bruksizmin hastalk olarak görülebilmesi için dilerde ve çineme sisteminde ykma yol açmas gerektiini dile getiren Bilir, unlar kaydetti: Bruksizm, anksiyete ve stres gibi çeitli psikolojik faktörlerin yan sra kullanlan baz antidepresanlarn yan etkisi olarak da görülen çineme kaslarnn tekrarlayan kas aktivitesidir. Klinikte hastann dilerinde anmalar, yanaklarnda ve dilde di izlerinin gözlenmesiyle beraber hasta özellikle sabah uyandnda akaklarnda ve yüzünde ar hisseder. Gcrdatma sesi olmadan bile yüksek kuvvetlerde skma olduunda çineme sisteminde ykm oluabilir.
Gündüz bruksizminde uygulanan kuvvetin büyüklüü ve süresi gece skmas kadar olmayaca için zararl etkileri gece bruksizmine göre çok daha azdr. Gündüz skmalar için hastalarn mümkün olduunca öncelikle skmalaryla ilgili farkndalklarnn artrmay hedefliyoruz. çoumuz gündüz di skmamza ramen bunun farknda olmayabiliyoruz. Farkndalk gelitikten sonra gündüz skmalarnn çözümü gece skmalarna göre çok daha kolay olup çeitli hatrlatclarla gün içerisinde skma son derece azalabiliyor.
-Gece pla ya da botoksla çözüm
Yaplan tedavilerle bruksizm tamamen ortadan kaldrlamasa da çineme sistemine zarar vermeyecek düzeylere indirebileceini aktaran Bilir, Tedavide gece yatarken taklacak olan apareylerin yan sra çineme kaslarna botoks uygulamas da yaplabilir. Yaplacak olan apareyin sert olmas, hastann di temaslarna ve çene ekleminin konumuna göre özel olarak hazrlanmas gerekir. Yumuak olan apareyler skmay daha da arttrabilir. deerlendirmesinde bulundu.