Geçmeyen isilikler enfeksiyon habercisi olabilir

Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Gülten Karasu, "3 ila 4 gün içinde geçmeyen isiliklerde kaşıntı, yanma ve diğer şikayetlerin sürmesi ve artması enfeksiyon riski habercisi olabilir." ifadelerini kullandı.

Haberler 15.07.2021 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Doktoru Uzm. Dr. Gülten Karasu, özellikle bebek ve çocuklarda görülen pembe ve krmz kabarcklar eklindeki isilik, genellikle döküntülü hastalk belirtileriyle kartrldn belirtti.

Hemen panie kaplmamak gerektiini vurgulayan Karasu, Fakat 3 ila 4 gün içinde geçmeyen isiliklerde kant, yanma ve dier ikayetlerin sürmesi ve artmas enfeksiyon riski habercisi olabilir. Mutlaka bir hekime bavurmalsnz. Scak yaz aylarnda düzenli olarak lk su ile du almak isilik oluumunu önler ve var olan isiliin gerilemesini salar. Cilt bakm ürünleri, makyaj malzemeleri, krem, ya ve parfüm gibi cilt gözeneklerinin tkanmasna sebep olan kozmetik ürünlerin, nemli ve scak yaz aylarnda kullanlmamas isilik oluumunu engeller. ifadelerini kulland.

Karasu, scak ve nemli ortamlarda uzun süre kalmann, yeteri kadar havalanmayan ortamda uyumann ve yeteri kadar su tüketmemenin, isilie zemin hazrladn bildirdi.

Yatak ve yastk klflarnn pamuklu ürünlerden yaplm olmasnn, uyurken ar terlemeyi önleyeceini aktaran Karasu, Bebekler ise yaz aylarnda kat kat giydirilmemeli ve sk sk ykanmaldr. Rahat ve bol kyafetlerin tercih edilmesi, ciltlerinin rahatça nefes almasn salayarak, isilik oluumunu engeller. Bebek bezleri ve terli kyafetler sk sk deitirilmelidir. tavsiyesinde bulunu.

SLK SADECE BEBEKLERDE DEL YETKNLERDE DE RASTLANAN BR RAHATSIZLIK

Gülten Karasu, isiliin sadece bebeklerde deil yetikinlerde de rastlanan bir rahatszlk olduunu belirtti. Bunun çounlukla ar terleme, yeteri kadar du almama ve hijyen kurallarnn uygulanmamasndan kaynaklandnn altn çizen Karasu, Kadnlarn yeterli sklkta ped deitirmemesi ya da doal iplikten üretilmemi iç çamar kullanmas da genital bölge ve kasklarda isilik oluumuna sebep olur. ifadelerini kulland.

Karasu, isilii her ya grubunda görünmesine ramen bebek ve çocuklarda daha sk rastlanmasnn sebeplerini aktard.

siliin bebeklerin cilt gözeneklerinin yetikin insanlara oranla daha küçük olmas ve ter bezlerinin henüz tam olarak gelimemi olmasndan kaynaklandn vurgulayan Karasu, küçük bebeklerde ve özellikle açk tenli çocuklarda, scakla bal terleme ya da ateli hastalk sonrasnda isilik görülebildiini kaydetti.

Karasu, bebek cildinin hassas olmas, gereksiz kaln, dar ve sentetik kumalardan üretilen kyafetlerin giydirilmesi, bezinin yeterli sklkta deitirilmemesi ve bebein yeteri kadar ykanmamasnn da isilii tetikleyen faktörler arasnda olduunu belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

Ayn zamanda k aylarnda da çok kaln giydirilen ya da çok scak ortamda uzun süre bulunan bebekler de de sklkla dirsek içi, boyun, koltuk alt, srt, göüs ve genital bölgelerinde isilik görülür. lk bata kiisel hijyeni salamak isilik tedavisinin banda gelmektedir. Souk kompres uygulamak, lk du almak, vücudu serin tutmak, scak ortamlardan uzak durmak, terli kyafetleri hemen deitirmek ve terletmeyen pamuklu kyafetleri tercih etmek, isiliin 3-4 gün içinde yok olmasn salar. Du srasnda kese, sabunluk ve lif gibi cildi tahri edebilecek cisimler kullanlmamal ve banyo sonrasnda vücut iyice kurulanmaldr. Temiz deniz suyuna girmek, ter bezlerini ve cilt gözeneklerini açk tuttuundan, isiliin yok olmasna yardmc olur. Hekim tavsiyesi ile vücudu serinleten ve nem dengesini koruyan kremler tercih edilebilir.

Ana Sayfaya Git