TÜKin statistiklerle Gençlik 2020 aratrmasna göre, 2016 ylnda 15-24 ya aras genç nüfusta obezite oran yüzde 3,8 iken bu oran 2019 ylnda yüzde 4,6 oldu. Türkiye, salk aratrmas sonuçlarna göre boy ve kilo deerleri kullanlarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiinde, 2016 ylnda 15-24 ya aras genç nüfusta obezite oran yüzde 3,8 iken bu oran 2019 ylnda yüzde 4,6ya yükseldi. Genç nüfusun obezite oran cinsiyete göre incelendiinde ise erkeklerde 2016 ylnda yüzde 3,5 iken bu oran 2019 ylnda yüzde 4,8e, kadnlarda da 2016 ylnda yüzde 4,1 iken 2019 ylnda yüzde 4,5e yükseldi.
DÜNYA ORTALAMASINA GÖRE TÜRKYEDEK OBEZTE ORANI DAHA FAZLA
Obezitenin tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de artmaya devam ettiini belirten Doç. Dr. Tuna, Dünya ortalamasna göre Türkiyedeki obezite oran daha fazla. Türkiye, OECD ülkeleri arasnda obezite skl açsndan üçüncü sraya yükselmi durumda. Obezite hem erikinlerde hem de çocukluk çanda artyor. çocukluk ça obezitesi erikinlere göre daha riskli ve daha uzun yllar obezitenin getirdii sorunlarla ve obeziteyle mücadele etmek zorunda kalyorlar diye konutu.
Doç. Dr. Tuna öyle devam etti:
Obezitenin en önemli sebepleri beslenme bozukluklar ve hareketsiz bir yaam. Hastalklara bal oluan obeziteyi yüzde 1-2 civarnda görüyoruz. Genel olarak, hastalarmzda gördüümüz olay ekzojen obezite dediimiz çok yemeye ve yediklerini yakmamaya bal olarak vücutta ya miktarnn artmasdr. Son 20 ylda beslenme alkanlklarmz çok deiti, bununla birlikte daha hareketsiz bir yaam tarz balad.
K SAATN ÜZERNDE TELEVZYON ZLEMEK DYABET VE OBEZTE RSKN ARTIRIYOR
Hazr gda tüketiminde ciddi oranda art olduuna dikkati çeken Tuna, u ifadeleri kulland:
Fast food tarz beslenme çok artt. çocuklar erken saatlerde okula gittikleri için sabah kahvalt etmiyorlar. Okulda çok fazla abur cubur gdalar attryorlar. Anne ve baba çalt için ev yemekleri yaplmamaya baland. Kalorisi yüksek, tatlandrlm, katk maddeli ve besleyici deeri düük gdalar çok fazla tüketilmeye baland. Karbonhidrat tüketimi ve baz kimyalasallarla zenginletirilmi gdalar vücutta baz hormonlar aktive ederek mutluluk hissi veriyor. Bu his kiilerde ayn tarz gdalar tüketmeye tevik ediyor. Ayrca karbonhidrat tüketimi ne kadar artarsa insülin direnci artyor, açlk hisside o derece artyor. Meyve suyu ve gazl içecek tüketimlerinin çok arttn görüyoruz. çamzn en önemli sorunlarndan birisi de hareketsizlik. Teknolojik aletlerinin karsnda çok fazla zaman geçiriliyor. Günde iki saatin üzerinde televizyon izlemek hem diyabet hem de obezite riskini belirgin olarak artryor. Öün srasnda televizyon izlemekte bilhassa çocuk ve gençlerde sakncal.Günde sekiz saatin altnda uyuyanlarda ve kalitesiz uyku uyuyanlarda obezite daha sk görülüyor.
LAç VE AMELYATLA OBEZTEYLE MÜCADELE ETMEK MÜMKÜN DEL
Diyet ve egzersiz sorununu çözersek obezite ile mücadele edebileceimizi söyleyen Doç. Dr. Mazhar Müslüm Tuna sözlerini öyle sürdürdü:
Tek bana ilaç veya ameliyatla obeziteyle mücadele etmek mümkün deil. Tüm dünyada hasta says katlanarak artyor. Obez ailelerin çocuklarnn obez olma ihtimali çok daha yüksek. Bu nedenle öncelikle salkl bir çevre oluturmamz gerekiyor. Bu yolda hem birey, hem aile, hem toplum, hemde belediye ve hükümetler gerekli önlemleri almal. Yürüyü yollar, egzersiz alanlar, çocuklarn güvenle darda oynayabilecekleri çevre oluturmamz gerekiyor. Bunlar yaparkende salkl gda tüketimi konusunda vatandalar bilinçlendirilmeli, gerekli yasal düzenlemeler ve denetimler daha sk yaplmal.
Obez hastalarn koronavirüsü çok daha ar geçirdiine dikkat çeken Doç. Dr. Mazhar Müslüm Tuna, Youn bakma yat oranlar, mekanik ventilasyon uygulamalar ve ölüm riski maalesef daha yüksek oluyor. Bu nedenle bu süreçte obez bireylerin maske, mesafe ve hijyen kurallarna daha fazla dikkat etmeleri ve a olmalar gerekiyor. Bu süreçte kilo vermeleri iddetli enfeksiyon gelime riskinide azaltacaktr dedi.