Geniz eti ihmale gelmiyor

Geniz eti ve bademcik büyümesi, özellikle çocukların büyüme ve gelişmesinde etkisi olan bir sağlık sorunu. Geniz eti problemi genellikle çocuk ev ortamından yuva, kreş gibi ortamlara girince ortaya çıkmaya başlıyor.

Haberler 12.05.2018 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. smet Aslan çocukta büyüme gelime gerilii, dikkat eksiklii, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka geliiminde azalma geniz etinin neden olduu obstrüktif (tkayc) uyku apne sendromunun yaratt skntlarn günlük yansmalardr. En tipik olarak burun tkankl, burun aknts, hava açl, genizden konuma ses tonu, uyku esnasnda horlama ve solunum kesilmeleri eklinde belirti veren geniz eti büyümesi çocuun hayatn ciddi anlamda etkileyen salk problemlerine neden olabilir diyor.

Geniz eti ihmale gelmiyor

Geniz eti ve bademcik her çocukta bulunur ancak daha önce hiç viral infeksiyon ile karlamad için küçüktür ve sorun yaratmaz. Kre ya da yuva gibi ortamlarda geçirilen zamanda, üst solunum yollar infeksiyonu burunun en arka bölümünde geniz etinin biraz daha büyür. Bu büyüme bazen koana denen burnun en arkada bulunan çk bölgesinin tkanmasna neden olur. Bu tkanma da çocukta günlük aktiviteler esnasnda burun tkankl, hava açl, genizden konuma gibi skntlara neden olurken, gece uyku esnasnda da horlama ve daha da önemlisi apne denen uyku esnasnda solunum durmalar yaanr. Horlama basit bir sorundur, etraf rahatsz eder ancak çocuun bünyesine çok zarar vermez. Ancak apne çocuun bütün iç dengesinin bozulmasna neden olur. Apneler esnasnda kanda düen oksijen miktar dokularn özellikle beyin daha az oksijen ile yetinir. nsülin direncinin bozulmas, hormonal dengenin bozulmas, sa kalp yüklenmesi, hipertansiyon geniz etinin neden olduu apnelerin çocuun metabolizmas üzerinde yaratt negatif etkilerden sadece birkaçdr.

Geniz eti iitme kaybna sebep olabilir

Geniz eti ve bademcik büyümesinin neden olduu patoloji orta kula havalandran östaki kanalnn fonksiyon görmemesine ve sonucunda orta kulak boluunda hapsolmu havann emilerek kulak zarnn çökmesine neden olur. Orta kulak boluunda hapsolmu havann emilmesi sonucu ortaya çkan negatif basnç, orta kula döeyen dokulardan orta kulak boluuna sv sznts oluur. Bu da orta kulak boluunda sv birikmesi ile karakterize olan, iitme kaybna neden olan effüzyonlu seröz otitis media denen klinik bir tablo ortaya çkyor. Eer önlem alnmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuun ömür boyu skntsn çekecei adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalc iitme kayb, hem de kronik kulak aknts ile kiinin geri kalan yaantsn etkiler.

Tedavisi nasl yaplyor?

Geniz eti probleminin tedavisi mümkün. Öncelikle ilaç tedavisi ile medikal yöntemlerle çözüme ulamaya çallyor. Geniz eti büyümesinde, ilaç tedavisinden yant alnamazsa çok ksa ve basit bir cerrahi müdahale ile kesin çözümü salanyor.

Ana Sayfaya Git