Dengeli ve yeterli beslenme, üphesiz salmz korumann en önemli unsurlarndan biri. Ancak yeterli ve dengeli beslenirken tükettiimiz besinlerin güvenlii, doru saklanmas ve hazrlanmas da büyük önem tayor. Tarlada, bahçede veya ahrda üretimle balayan besin zinciri; ileme, tama, depolama, sat, hazrlama, piirme ve servis aamalaryla sofrada son buluyor. Üretim-tüketim zincirinin her aamasnda tarladan-sofraya besin güvenliinin salanmas salmz korumann balca koullar arasnda yer alyor. Kurulduu 2009 ylndan bugüne, gda, beslenme ve salkl yaam bilincinin gelimesine katk salamak, topluma bu konulardaki en doru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalmalarn sürdüren Sabri Ülker Vakf da tüketicilere gda güvenliine dair çok önemli bilgiler veriyor.
Satn alrken ürünün etiketine bakn
Salkl besine ulaabilmemizin öncelikli koulu üretim aamasndan geçiyor. Ancak tüketicilerin satn alrken, saklarken ve piirirken de dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Tüketici satn ald ürünün salkl ve güvenilir olduundan emin olmak istiyorsa öncelikle açkta satlan ürünleri tercih etmemelidir. Ambalajl ürün alrken ambalajn bozuk ve yrtk olup olmad kontrol edilmelidir. Ardndan baz gda ambalajlar* üzerinde bulunan Tarm ve Orman Bakanlnca verilen gda sicil numaras/çalma izin numaras/iletme kayt belgesi numaras:, üretici bilgileri ve son tüketim tarihine, ürün içeriine ve enerji, ya, protein miktarlar gibi bilgilerin yer ald beslenme bilgilerine de dikkat edilmelidir.
Besinlerle temasn önleyin
Satn aldnz besinleri nasl sakladnz da en az ürünlerin içerii kadar önem tayor. Örnein tahl, kurubaklagil, eker gibi kuru besinlerin karanlk, kuru, serin (en fazla 20C) ortamda saklanmas gerekiyor. Artm et yemeklerini 1-2 gün, etsiz yemekleri ise 3-4 günden fazla buzdolabnda bekletmeyin ve yemein tamamn deil tüketeceiniz kadarn stn. Taze sebze yemeklerini ise günlük piirmeye özen gösterin. Kyma, küçük parça etler ve bal buzdolabnda 1-2 gün, büyük parça etleri, salam ve sosisi 3-4 gün, pastörize sütü 1-2 gün, yumurtay ise 2 haftadan fazla bekletmeyin.
Ayn tahtada doramayn
Salkl ve güvenilir olduundan emin olduunuz, doru koullarda sakladnz besinleri piirirken de dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Besin hazrlama ve piirme sürecinde ilk öncelik hijyen olmaldr. Bu nedenle eller sürekli temiz tutulmal, tercihen el dayanr scaklktaki su altnda, sabunla en az 20 saniye süreyle ykanmaldr. Kullanlacak araç gereçlerin ve yemein hazrlanp piirilecei alann temiz olduundan emin olunmaldr.
Et ve sebze doranacak plastik ya da tahtay mümkünse ayr kullann. Eer bu mümkün deilse et, tavuk veya balk doradktan sonra dorama tahtas scak sabunlu suyla iyice ykayn. çizilmi, eskimi dorama tahtas veya plastiklerini kullanmayn. Temizliinden emin olmadnz suyu kaynatarak kullann. Meyve ve sebzeleri akan su altnda iyice ykayn, gerekirse ykama frçasndan yardm alabilirsiniz. Uygun scaklk ve sürede piirilmemi hayvansal besinler potansiyel tehlike yaratr. Bu nedenle etin iç scaklnn en az 75C ye ulamas gerekir. Uygun scakl kontrol etmek için et termometresi kullanabilirsiniz.
Bunlar unutmayn!
Besin ambalaj üzerindeki etiketleri mutlaka okuyun.
çi besinlerle , pimi ve yemee hazr besinleri satn alrken, piirirken veya saklarken birbiriyle temas ettirmeyin
Ellerinizi ve besin hazrlandnz ve piirdiiniz araç gereçleri, besinleri sakladnz ve servis ettiiniz yerleri temiz tutun.
Besinleri uygun scaklk derecelerinde piirin.
çabuk bozulan besinleri ve artan yemekleri bekletmeden buzdolabna yerletirin.
Scak yemekleri scak, souk yemekleri souk tutun. Oda scaklnda bekletmeyin.
Bozulduundan üphelendiiniz hiçbir besini tatmayn.
*T.C. Tarm ve Orman Bakanlnn Gda letmelerinin Kayt ve Onay lemlerine Dair Yönetmelik, kurban bayramnda kesim yaplan yerler, köylerdeki kiisel ihtiyaç amaçl kesim yerleri, kiisel tüketim amacyla birincil üretim yaplan yerler, kiisel tüketim amacyla gdann hazrland, ilendii ve depoland yerler, gdan geçici olarak, zaman zaman ve küçük ölçekte kermes, kültürel etkinlikler gibi bireysel gönüllüler tarafndan yardm amaçl hazrland, depoland ve sunulduu yerler,
haricindeki gda iletmelerini kapsar.