Görmenin sessiz hırsızı glokoma karşı önleminizi alın

Dünyada görme kaybı nedenleri arasında katarakttan sonra ikinci sırada yer alan glokom yani göz tansiyonu sessizce ilerliyor ve yaşam kalitesini bir anda düşürebiliyor. Gözde glokomun oluşturduğu hasar bir an önce tespit edilip, hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde geri dönüşü olmayan tablolara yol açabiliyor.

Haberler 06.03.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Dr. Bekir Stk Aslan, 8-14 Mart Dünya Glokom Haftas öncesinde göz tansiyonu hakknda bilgi verdi.

Sessiz ve kör edici hastalk Glokom

Glokom, görme bilgisini beyne tayan görme sinirinde ilerleyici hasara neden olan bir göz hastaldr. Glokomun en yaygn ekli, gözün içinde oluan svnn fazla salglanmasna veya svnn da akmnda direnç olumasna bal göz içi basncndaki arttan kaynaklanr. Bu basnç art zamanla görme kaybna ve tedavi edilmezse körlüe neden olabilir. Bir kez gelitiinde, görsel hasar çounlukla geri döndürülemez. Bu durum, glokomun sessiz kör edici hastalk ya da görmenin gizemli hrsz olarak tanmlanmasna yol açmaktadr.

Diyabet hastalar ve ailesinde glokom görülenler dikkat!

Her yl iki milyondan fazla insan glokoma maruz kalyor ve glokom, dünya genelinde katarakttan sonra körlüün ikinci en önde gelen nedenidir.Herkeste glokom geliebilir, ancak 60 yan üstündeki insanlar, ailesinde glokom öyküsü olan kiiler veya diyabetliler daha yüksek risk altndadr. Gözlerinizi kontrol altnda tutmak ve glokom semptomlarnn farknda olmak, erken tan için yararl olur.

Erken tehis körlüün önüne geçiyor

Glokom için mutlak bir tedavi yoktur, ancak hastalk erken tehis edilip tedavi edilirse görme kayb ve körlük önlenebilir. Kiinin ya ne olursa olsun, düzenli göz muayenelerini aksatmamas önemlidir. Bu konuda öneriler öyle sralanmaktadr:

40 yan altndaysanz, her iki ile dört ylda bir kontrol için göz hekimine bavurulmas önerilir, ya arttkça muayene olma skl artrlmaldr.

55 yandan sonra her iki ylda bir gözlerinizi muayene ettirmelisiniz.

Ailede göz hastalklar öyküsü ya da glokom riskinden endie duymanz halinde mutlaka göz muayenesi olmanz gerekmektedir.

Doktorunuz görme keskinlii testi ve görme alan testi ve göz içi basnc da dahil olmak üzere, bir dizi test yoluyla glokom olup olmadn tespit edebilir. Göz bebeini büyüterek yaplacak bir göz muayenesi, doktorlarn retina ve optik sinirlerinize herhangi bir hasar olup olmadn kontrol etmesine yardmc olur.

Salkl beslenme ve egzersiz glokom riskini azaltyor

Aratrmalar, yaam biçiminin glokom riski üzerinde bir etkisi olabileceini göstermektedir. Yaplan bir aratrmada, günde 1 porsiyon yeil yaprakl sebze yemenin aslnda glokom riskini yüzde 30 düürebileceini göstermektedir. Buna ek olarak, eker hastal gibi obezite ile ilikili bozukluklar, glokom ve görme kayb riskinde arta neden olabilir. deal kilonun korunmasna özen gösterilmelidir, doru diyet ve egzersiz planlamas çok önemlidir.

Masa ba çalanlar 20-20-20 kuraln uygulayn

Bütün gün masa banda çalp bilgisayar ekranlarna bakanlar, gözlerini rahatlatmak için 20-20-20 kuraln uygulayabilirler. 20 dakikada bir 20 saniye 20 adm ileri bakmak göz yorgunluunu azaltarak gibi göz içi basncnn da düzenlenmesine katkda bulunabilir. Ayrca arlk kaldrma veya yogadaki belirli pozisyonlar gibi belirli egzersizler göz basncn artrabilir. Bu nedenle glokomun önlenmesi veya tedavi edilmesi için yeni bir egzersiz planna balamadan önce mutlaka bir uzmana danlmaldr.

Ana Sayfaya Git