Göz Hastalklar Uzman Doç.Dr.Bar Yeniad konu ile ilgili bilgiler verdi. Göz kapa düüklüü doutan veya ilerleyen yalarda görülebilmektedir. En sk göz kapa düüklüü nedenleri yaa bal göz kapan kaldran kaslarda güçsüzlük, göz bölgesine gelen travmalar, geçirilmi göz ameliyatlar, miyokondrial miyopati gibi kas hastalklar ve doutan göz kapa kaslarnn yeterli gelimemesidir.
DOUTAN GÖZ KAPAI DÜÜKLÜKLER NEDEN OLUR?
Doutan göz kapa düüklüü, göz kapaklarn yukar kaldran levator palpebralis olarak adlandrlan kasn yeteri kadar gelimedii durumlarda ortaya çkar. Her 10 bin doumda bir bebekte bu durum ortaya çkabilmektedir. Doutan göz kapa düüklükleri sadece estetik bir durum deildir. Eer üst göz kapa göz bebeini kapatacak kadar düükse o gözde tembellik riski olduundan ileride görme kayplarna yol açabilir. Bu nedenle düüklüün acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Göz bebeini kapatmayan göz kapa düüklüklerinde ise, eer düüklük tek tarafl ise salam gözde kapama yaplarak kapak düüklüü bir süre izlenebilir. ki tarafl doutan göz kapa düüklüklerinde altta yatan nedenler aratrlmaldr. Bu tür durumlarda genel kas hastalklar kapak düüklüüne yol açabildiinden göz doktoru ve çocuk doktorunun birlikte çalmas gerekmektedir.
GÖZ KAPAI DÜÜKLÜÜNDE HANG TEDAVLER UYGULANIR?
Göz kapa düüklüünün tedavisi cerrahidir. Yaplacak cerrahi tedavi seçiminde muayenede uygulanacak tan yöntemleri son derece önemlidir. Kapak düüklüünde yanl tedavi uygulandnda yüz güldürücü sonuçlar alnamaz bu nedenle cerrahi tedavide tecrübe son derece önemlidir. Tan yöntemleri arasnda en önemlisi göz kapan kaldran kasn ne kadar çaltnn tespitidir. Eer bu kas iyi çalyorsa ameliyat sonras sonuçlar çok daha iyi olmaktadr. Temel olarak göz kapa düüklüünün tedavisinde iki yöntem mevcuttur. Birinci yöntem; göz kapan kaldran kas yeteri kadar çalyorsa bu kasn kuvvetlendirilerek daha iyi çalr hale getirildii levator cerrahisidir. Eer göz kapan kaldran kas çalmyorsa göz kapa frontal ask dediimiz yöntem ile alnmzdaki frontal kasa içeriden aslr. Ask yönteminde bacaktan alnan otojen fascia lata veya silikon gibi materyaller kullanlabilir. çocuklarda her iki yöntem de genel anestezi altnda yaplmaldr. Hastalarn bilmesi gereken en önemli husus kapak düüklüünde uygulanan cerrahi sonrasnda tekrar ayarlama yapmak gerekebilir. Her iki kapak arasnda 1 mm den az fark olmas baar kriteri olarak kabul edilir. Ameliyat sonrasnda dikiler ise 1.haftada alnmaktadr. Küçük çocuklarda eriyebilen dikiler kullanlrsa diki alnmasna gerek yoktur.
CERRAHYE BALI KOMPLKASYONLAR NELERDR?
Göz kapa düüklüü tedavisinde en önemli eylerden biri göz kapa yüksekliinin ayarlanmasdr. Kapak yükseklii az veya çok ayarlanrsa istenen sonuç alnamaz. Yetersiz veya fazla düzeltmelerde tekrar ayarlama yaplabilir.Özellikle frontal ask cerrahisinde fazla düzeltmelerde göz kapa yeterli esneklikte olmaz ve kapanmada problemler yaanabilir. yi kapanmayan göz kapaklar nedeni ile saydam tabakamz korneada çok ciddi sonuçlar ortaya çkabilir. Ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda yaplan göz kapa düüklüü tedavisinde kapak yükseklii genel anestezi altnda ayarlandndan ameliyat sonrasnda ufak farkllklar olabilir. Bu yalarda yaplan cerrahinin temel amacnn estetik deil, göz tembelliinin engellenmesi olduu unutulmamaldr.
çOCUKLARDA BAKA HANG TP GÖZ KAPAI PROBLEMLER GÖRÜLEBLR ?
Doutan olabilen göz kapa problemleri arasnda göz kapann içeri (entropium) veya dar dönmesi (ektropium), sinir felçlerine bal olarak göz kapann tam olarak kapanamamas (lagoftalmi), göz ya yollarnn tam olarak geliememesi nedeni ile devaml gözlerde sulanma, çeitli sendrom ve anomalilere bal olarak üst veya alt göz kapann tamam veya bir ksmnn gelimemesi (kolobom) saylabilir. Örnein blefarofimozis; göz kapanda düüklük, burun kökünde genilik ve farkl kapak anomalileri görülen nadir bir hastalk olmasna karn kapak düüklüü genelde göz bebeini kapattndan erken yata tedavi edilmelidir.
Bebeklerde göz kapaklarnn içeri doru dönmesi nadir görülen bir hastalktr ancak kapan içeri dönmesi ile beraber kirpikler kornea dediimiz saydam tabakaya deerek ciddi görme problemlerine yol açabilir. Tanda öncelikle kapan içeri dönmesinin kalc m yoksa ya ilerledikçe geçebilecek bir durum mu olduu ortaya konmaldr. Epiblefaron denilen ve alt göz kapann sadece bir ksmnn içeri döndüü durumlarda acil tedaviye gerek yoktur ve kornea zedelenmesi yoksa beklenebilir çünkü hastalk göz kapann gelimesi ile kendiliinden geçer. Entropium dediimiz alt göz kapann kalc olarak içeri dönmesinde ise mutlaka acilen tedavi yaplmaldr çünkü kirpiklerin devaml korneaya sürtmesi ile gözde delinme meydana gelebilir.
Sinir felçlerine bal olarak göz kapaklarnn tam olarak kapanamamas lagoftalmi olarak ifade edilir. 7.sinir felcine bal olarak göz kapaklar özellikle uykuda açk kalr, gözde kzarklk, yanma batma ve alt göz kapanda geveklik geliir. Sinir felcinin nedenleri aratrldktan sonra tedaviye geçilmelidir. Medikal tedavide suni gözya damlalar ve antibiyotikli damlalar verilmelidir. Eer felç durumunda bir iyileme görülmüyorsa göz kapaklarnn kapatlamamas korneaya zarar verebileceinden göz kapaklarnn kapanabilmesi amac ile üst göz kapana çeitli arlklarda altn plaklar yerletirilerek kapak kapanmas salanr. Gevek alt göz kapa da sklatrlarak üst ve alt göz kapaklarnn birbirine yaklatrlmas amaçlanr.