Göz tansiyonu kör edebilir

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. H. Zeki Büyükyıldız, 12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına uyarılarda bulundu. Bin bebekten 1’inde glokom (yüksek göz tansiyonu) görüldüğünü ifade eden Büyükyıldız, "Doğuştan glokom, tespit edilmesinde gecikilirse kısa sürede körlüğe yol açar. Bu tür glokom aşırı göz sulanması, ışığa karşı aşırı hassasiyet ve bebeğin gözünü kısması ile dikkatleri çeker" dedi.

Haberler 11.03.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Glokomun, göz tansiyonunun normalden yüksek olmas sonucu ortaya çkan ve körlüe yol açan ciddi bir hastalk olduunu ifade eden Göz Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, halk arasnda karasu olarak da bilinen hastaln toplumda görülme sklnn yüzde 2 olduunun altn çizdi.

MYOPLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Ailesinde glokom olanlarda riskin 5-6 kat daha fazla olduunu belirten Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, ancak hastaln türlerine göre görülme oranlarnn da deitiini belirtti. Miyoplarda glokomun daha sk görüldüünü söyleyen Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, miyopinin derecesi arttkça glokom olaslnn da arttna dikkat çekti.

HASTANIN GÖRMES BR ANDA GDEBLR

Glokomun tüm dünyadaki körlüklerin ikinci nedeni olduunu belirten Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, özellikle 40 yan üzerindekiler, ailesinde glokom bulunanlar, ekeri, hipertansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastal olanlar, uzun süreli kortizon tedavisi alanlarn risk altnda olduunu söyledi.

Glokomun çok çeitli türleri olduunun altn çizen Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, en sk bilinen türün Birincil (Primer) Açk Açl Glokom olduunu ifade ederek u bilgileri paylat:

Bu glokom türü göz tansiyonu çok yüksek olmadkça genellikle belirti vermez. Bu yüzden sinsi seyreder. Oysa kapal açl (veya aç kapanmas) glokomunda tansiyon birden çok hzl yükselerek hasta glokom kriziyle karmza gelir. Bu durumda hastann görmesi bozulur, ba ve göz ars, mide bulants ve kusma görülebilir. Bu nedenle hasta göz doktoru yerine iç hastalklarna veya acile bavurabilir.

DOUTAN GLOKOMA DKKAT

Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, gözdeki dier hastalklar, göz tümörleri, ameliyat gecikmi ikin katarakt, travma, göz yaralanmalar, retina toplar damar tkanklklar sonras, ileri diyabette, uzun süre kortizonlu göz damlalar kullanlmasndan sonra da glokomun ortaya çkabileceini iaret etti.

Bir dier ve ciddi glokom türünün ise doutan (konjenital) glokom olduunu belirten Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, Bin doumdan birinde karmza çkabilen doutan glokom, tespit edilmesinde gecikilirse ksa sürede körlüe yol açar. Bu tür glokom ar göz sulanmas, a kar ar hassasiyet ve bebein gözünü ksmas ile dikkatleri çeker. Tek tarafl olabilir. Farkna varlmazsa, göz dokular henüz çok esnek olduu için göz tansiyonun etkisiyle göz büyümeye balar ve Büftalmi ad verilen irilemi ve kornea ödeminden dolay bayat balk gözü gibi bulank bir gözle kar karya kalabiliriz eklinde konutu.

GENçLERDE BLE GÖRÜLEBLR

Glokomun bir türünün de gençlerde görülen Jüvenil Glokom olduunu aktaran Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, bu türe daha seyrek rastlanlsa da gençlerde de glokomun olabileceinin hatrda tutulmas gerektiini söyledi.

Göz tansiyonu 21 mmHgnn altnda olduu durumda düük tansiyonlu glokomun da olabileceinin bilinmesi gerektiini iaret eden Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, bu glokom türü hakknda ise u bilgileri verdi:

Bu hastalarda göz içi basnc normal snrlarda olduu halde optik sinirde çukurlama, OCT (Optik Koherens Tomografi) ve görme alan tetkiklerinde hasar tespit edilir. Bu yüzden üphe ve tereddüt hallerinde glokom tetkiklerinin yaplmasnda büyük yarar vardr. Düük tansiyonlu göz tansiyonu (Glokom) hastal tespit edilirse, bu glokom türünün de mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

HçBR BULGU OLMAYABLR

Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, göz tansiyonunun 21 milimetre civadan yüksek olduunda görülen oküler hipertansiyon ad verilen ve hiçbir glokom bulgusu olmayan durumlarla da karlalabildiini sözlerine ekledi.

Glokom hastalnn tespitinde göz tansiyonu ölçümünün büyük önem tadn belirten Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, Göz tansiyonu ölçümünde kornea kalnlnn da mutlaka hesaba katlmas gerekir. nce kornealarda tansiyon düük, kaln kornealarda ise yüksek ölçülebilir. Kliniimizde olduu gibi, baz ölçüm aletleri kornea kalnlna göre ölçülen deerin edeerini vermektedir. Eer böyle bir imkan yoksa özel çizelgeyle skala üzerinden ölçülen göz tansiyonun kornea kalnlna göre edeeri hesaplanmaldr dedi.

HASTA BORUDAN BAKIYORMU GB GÖRÜR

Primer Açk Açl glokomun daha çok 40 yandan sonra görüldüünü ve sklkla pek bir belirti vermediini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, öyle devam etti:

Uzun süre yüksek seyreden göz tansiyonu, gözün beslenmesini bozar ve optik sinirde gittikçe büyüyen çukurlamaya yol açar. Böylelikle glokom kenar görmelerden balayarak yava yava görme alannda daralmaya yol açar. Bu dönemde hasta adeta bir borudan bakyormu gibi görür. Tedavi edilmedii takdirde sonunda merkezi görme de tamamen kaybolur ve geri dönüümsüz körlük yerleir.

ÖNLENMES MÜMKÜN OLMASA DA TEDAVS VAR

Glokomu önlemenin belirli bir yolunun olmadn ama tedavisinin mümkün olduunu vurgulayan Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, düzenli aralklarla göz tansiyonunun ölçülmesi, üpheli durumlarda OCT, görme alan gibi glokom tetkiklerinin yaplmas sonucunda glokom tehisi konulduunda acil olarak tedaviye balanmas gerektiine dikkat çekti.

Glokomun tedavisi glokomun türüne göre deiiklik gösterdiini söyleyen Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, u açklamalarda bulundu:

Birincil (Primer) glokomun tedavisinde göz tansiyonunu düüren damlalar kullanlr. Göz tansiyonu düürücü damlalarn etkileri türüne göre 12-24 saat sürdüünden ertesi güne pek bir katks yoktur. Bu yüzden bir gün dahi ihmal edilmeden ömür boyu doktorunuzun önerdii tarzda damlatlmaldr. Damlalar göz tansiyonunu düürmede yetersiz kalrsa veya tetkiklerde sinir lifi hasar artyorsa, glokom ameliyat yaplr. Aç kapanmas glokomunda YAG lazer uygulamas, ameliyat ve çeitli ilaçlar kullanmaktayz. kincil nedenlerle ortaya çkan glokomlarda nedene göre tedavi planlamas yaplmaktadr. Doutan glokomda bebee mutlaka doktorunuzun önerdii tarzda göz tansiyon ameliyat yaplmaldr.

YILDA BR KERE GÖZ TANSYONUNUZU ÖLçTÜRÜN

Hiçbir ikyeti olmayan kiilerin ve özellikle ailesinde glokom olanlarn en azndan ylda bir göz tansiyonu ölçtürmesinde yarar olduunu belirten Prof. Dr. H. Zeki Büyükyldz, Kliniimizde bize gelen her hastamza rutin olarak göz tansiyonu ölçmekteyiz. Tedaviyle körlüün önüne geçilir ancak tedavide geç kalnmamal ve verilen ilaçlar düzenli olarak kullanlmaldr. Damla kullanmay önemsemeyen veya sklkla ihmal eden hastalarda görme kayplar ve sonunda geri dönüümsüz körlük kaçnlmazdr diyerek uyarlarn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git