Ancak sanlann aksine tedavisinde geç kalndnda göz tembellii gibi önemli bir tabloya neden olabiliyor.
aln en tipik belirtisi ise bir göz düz bakarken, dierinin da, içe, aaya veya yukar doru kaymas. Kimi zaman kaymann her iki gözde görülmesi de dier tipik belirtisini oluturuyor.
Dkkat, kaymalar hafif düzeyde olduunda veya ba ars gibi akla gelmeyen belirtiler verdiinde çocuun gözlerindeki alk gözden kaçabiliyor.
Nurdan AAR
DYARBAKIR-Göz Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta mikrotropya olarak adlandrlan küçük miktardaki kaymalarn da göz tembellii için belirgin olan kaymalar kadar risk oluturduu uyarsnda bulunarak, Dolaysyla tan ve tedavinin gecikmemesi için her çocuun hiçbir yaknmas olmasa bile belirli periyotlarla rutin muayeneden geçmesi göz sal açsndan çok önemli diyor.
Bu belirtileri gözden kaçrmayn
Aada yer alan belirtilerde çocuun zaman kaybetmeden göz muayenesinden geçmesi art!
1. Gözlerin senkronik hareketlerinin kaybolmas
2. Bir gözü özellikle kl ortamlarda ksma
3. Fotoraflarda gözlerden yansyan krmz reflenin sarya dönmesi
4. Ban ve/veya yüzün bir yöne çevrilmesi
5. Yürümeden sonradan gelien dengesizlik
6. Ba ars
Pek çok nedeni var
aln geliiminde pek çok nedenin rol oynad düünülüyor. Göz Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta alkta genetik geçi söz konusu olduu için aile öyküsü olan çocuklarda riskin daha da yükseldiini vurgulayarak dier etkenleri öyle anlatyor: Annenin hamilelik döneminde geçirdii bir hastalk, erken doum, zor ve uzam doum, doum sonras travma, yüksek ateli bir hastalk ve havale öyküsü olan çocuklarda alk görülme riski artyor. Bunlarn yan sra göz numaras yüksek olan çocuklar da net görmeye çaltkça gözlerde kayma sorunu ortaya çkabiliyor.
lk 6 ayda göz muayenesi art
Salkl görme geliimine engel olan her durum göz tembellii ile sonuçlanyor. Dolaysyla sürekli ayn gözde alk problemi olan çocuun bu sorunun yaand gözünde göz tembellii geliiyor. Üstelik göz tembelliinde sadece görme keskinliinde azalma olmuyor, ayn zamanda çocuun derinlik algs da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu nedenle hiçbir yaknma olmasa bile her çocuun 6. ayda, 1-3-3.5 yalarnda ve 6. yata rutin göz muayenesinden geçmesi gerekiyor.
Bu ya dönemi çok önemli
çocukluk döneminde görme duyusunun geliimi 7-10 ya arasnda tamamlanyor. Bu ya dönemi bizim için çok önemli diyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta bunun nedenini öyle açklyor: çünkü tan ne kadar erken konursa tedaviye yant o kadar iyi oluyor. Bu ya döneminden sonra yaplan tedavilerde ise görme keskinlii artmyor. çocukluk dönemini geçirdikten sonra alk cerrahisi sonras beyinde gözlerin yeni pozisyonuna adaptasyon merkezlerinin uyum kabiliyeti azald için baarl ameliyat sonrasnda bile çift görme sorunu geliebiliyor.
Tedavi aln türüne göre deiiyor
Göz Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta hangi tedavi yöntemine bavurulacana aln tipi, ya ve görme keskinlii gibi pek çok deikene baklarak karar verildiini belirtiyor. Baz alk tiplerinde gözlük tedavisiyle bu soruna kesin çözüm salanabildiine iaret eden Prof. Dr. Özgül Altnta sözlerine öyle devam ediyor: Dolaysyla tedavinin ilk basaman çounlukla düzenli gözlük kullanm oluturuyor. Gözlüe ramen kayma devam ediyorsa cerrahi tedavi düünülüyor. Cerrahi öncesi ve sonras gözlük kullanmna devam edilebiliyor. Göz tembellii olan çocukta yine ayn süreçte göz kapama tedavileri yaplyor. Düük kaymalarn olduu mikrotropya tedavisinde ise genellikle cerrahi yöntemin yeri olmuyor. Tedavi iki gözdeki krlma kusuru farknn gözlükle düzeltilmesi ve göz tembellii için göz kapama tedavisinin planlanmas ile takibinden oluuyor.