Göz Merkezi Bakan Doç. Dr. Bar Sönmez, glokom hastal ve tedavisi hakknda bilgi verdi.
deal göz basnc 12-18 mmHg aralnda olmal
Gözün içerisinde, renkli tabaka irisin arkasndan salnan ve aköz hümör olarak adlandrlan bir sv bulunur. Bu sv 24 saat düzenli olarak salnr. Gözün lensini, irisini ve korneasn ykayp, oraya besin getirerek, metabolik artklar toplayan bu sv, kornea ile iris arasndaki aç denilen bölgeden emilerek kana karr. ç dokularn beslenmesi, artklarn toplanmas ve gözün patlam bir top gibi olmamas için 24 saat boyunca üretim ve emilim olur. Bu emilim ile üretim arasndaki fark gözün tansiyonunu belirler. Normal popülasyonun yüzde 95inde göz basnc 12-18 mmHg arasnda seyreder. Bu deer, tonometre ad verilen göz tansiyonu ölçen aletlerle belirlenir. Hava yolu ve dokunmayla çalan türleri olduu gibi, günümüzde 24 saat göz içi basncn monitörize eden kontak lensler de bulunmaktadr.
Glokomda görme ile ilgili sorun yaanmyor
Gözün tüm anatomik yaplarn salayabilmesi ve dokularnn yaayabilmesi için ne çok düük ne de çok yüksek basnçl olmaldr. Göz tansiyonu herkeste görülebilmekle birlikte baz kiilerde yüksek seyredebilmektedir. Bunlarn bir ksm da glokom hastas olabilmektedir. Glokomda kiinin bakt yeri görmekle ilgili bir sknts olmaz, merkezi görme hastaln son evrelerine kadar etkilenmez. Ancak kenardan ezilen sinir lifleri nedeniyle görme alan kayplar ortaya çkabilir. Ailesinde glokom öyküsü olan kiilerin takiplerini aksatmamas, bu grubun dnda kalan kiilerin ise bu hastaln farkndal için 40 yandan sonra yllk rutin göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
40l yalarda göz tansiyonu yükselebiliyor
Glokom, kiinin göz tansiyonu 30-35in üstüne çkmad sürece genellikle belirti vermemektedir. Göz tansiyonu yükseldiinde gözde çok da tolere edilemeyen bir ar olur. Rutin muayene srasnda göz tansiyonunun yüksek olmas ve beraberinde göz sinirinde hasar tespit edilmesi, ayrca bu hasarn da görme alan testlerindeki kayplar ve göz sinir lifi analizlerindeki hasarlarla dokümante edilmesiyle hastalk ortaya çkar. Genellikle 40-45 yatan sonra yavaça yükselir ama 16 iken bir anda 35e çkmad bilinmelidir.
Kalc görme kayplarna kar önleminizi aln
Glokom, multi faktöriyel yani çok faktörlü genetik bir hastalktr. Ailevi seyirde mutlaka anne-babadan çocua geçmesi söz konusu olmad gibi aile içinde mutlaka bir veya birden fazla göz tansiyonu yüksek olan ve glokom tedavisi gören kii olmaktadr. Tedavisinin ihmal edilmesi halinde kalc görme alan kayplar ve körlük oluur. Yaplan tedavilerden, yeni kalc görme alan kayplar ve körlük olumasn önlemek amaçlanr. Ancak genellikle eskiden olan hasarlar geri döndürülememektedir.
laç tedavisine yant alnamazsa cerrahi önemli bir tedavi seçenei
Sk görülen glokomlarn tedavisi genellikle düzenli damla kullanm ve görme alan sinir lifi analizlerinin takibiyle yaplr. Glokom hastalarnn ortalama yüzde 90 düzenli kullanmalar kaydyla ilaç tedavisiyle kalc bir körlükten kurtulabilir. Düzenli ilaç tedavisi önemli ama herkes buna uyum salayamayabilir veya buna ramen göz tansiyonu istenilen hedef basnç seviyesine getirilemeyebilir. Göz tansiyonu istenilen seviyeye düürülemediinde, hasta düzenli ilaç kullanamadnda ya da ilaçlarn yan etkisi olduunda cerrahi gündeme gelir. Ancak cerrahi yalnzca ilaçla kontrol edilemeyen vakalarda tercih edilir. Ameliyatlar genellikle göz tansiyonunu düürmede uzun soluklu sonuç almak için yaplr. Baz hastalarda ise ameliyatla açlan yeni kanallar tkanabilir. Böylece ikinci kez ameliyat olmak ya da yeniden ilaç kullanmak gerekebilir. Öte yandan glokomun tipine bal olarak ameliyat olan hastann ilaca bamllnn biteceine dair bir garanti de bulunmamaktadr. Bazen göz içi iltihap, cerrahi ve travmalar sonrasnda da göz tansiyonu yükselip, glokom geliebilir. Bu tür iltihapl ve travmatik durumlardan sonra yaplan glokom ameliyatlar her zaman baarl olmayabilir. Bu nedenle ikinci, üçüncü cerrahiler ya da yeniden ilaç kullanmak gerekebilir.