Grip ve nezle rahatsızlıklarına ilişkin uyarılarda bulunan Yalçınkaya, okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda toplu olarak geçirilen sürelerin uzadığını, bu durumun da grip vakalarının sıklıkla görüldüğü döneme yaklaşıldığının habercisi olduğunu dile getirdi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tüm dünyada en sık rastlanan enfeksiyon olduğunu belirten Yalçınkaya, bunun 5 yaş altındaki çocuklarda yılda ortalama 8-10 kez görüldüğünü bildirdi. Grip virüsünün büyük salgınlara neden olabileceğini ifade eden Yalçınkaya, virüsün kişiden kişiye direkt temas veya solunum yolu akıntılarıyla bulaşabildiğini, bu nedenle de gribin en sık kreş ve ilkokul çocuklarında görüldüğünü dile getirdi.
Yalçınkaya, şunları kaydetti:
Soğuk algınlığı olarak da adlandırılan nezle, genellikle 4-10 gün içinde kendiliğinden düzelen ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar. Tipik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı semptomları ile seyreder. Hafif ateş ve vücutta kırgınlık hissi de bu tabloya eşlik edebilir. çocuklarda orta kulak enfeksiyonu, alt solunum yollarının enfeksiyonu, sinüzit de olabilir. Yetişkinlerde ise sinüzit, nadiren alt solunum yollarının enfeksiyonları görülebilir. Genellikle toplu yaşamın arttığı kış aylarında sık görülür.
Tanı konduktan sonra özellikle tekrarlayan vakaların alerji yönünden değerlendirilmesi önem taşıyor. En iyi tedavi istirahat ve bol sıvı alımının sağlanmasıdır. Burun tuzlu su ihtiva eden solüsyonlarla yıkanmalıdır. Başın yatarken yükseltilmesi faydalıdır. Özellikle kuru ortamlarda çevrenin buharla nemlendirilmesi önerilir. Cevap vermeyen vakalarda 5 gün boyunca burun salgılarını azaltan spreyler kullanılabilir. Ayrıca aynı amaçla ağızdan alınan ilaçlar da tercih edilebilir. Doğal gıdalarla C vitamini alımını arttırmak da uygun bir yaklaşımdır. Düzelme olmama veya kötüye gitme durumlarında 3-7 gün içinde mutlaka tekrar doktor kontrolü gerekir.
İlerlemesi, bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir
Gribin ise ateş, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, çocuklarda bazen kusma ve ishal ve 1-3 hafta halsizlik ile seyreden bir enfeksiyon hastalığı olduğuna işaret eden Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı:
İnfluenza hastalığının ilerlemesi orta kulak enfeksiyonu, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. En korkulan durum ise akciğer enfeksiyonudur. Etken büyük salgınlara sebep olabilen influenza A ve B virüsleridir. Bu virüs kişiden kişiye direk temas veya solunum yolu akıntıları ile bulaşabilir. Virüs bulaştıktan sonra 1-3 gün içinde semptomlar ortaya çıkar. Semptomlar başlamadan 24 saat önce veya semptomların bulunduğu süre (5-7 gün) boyunca bulaşıcıdır.
Tedavisi nezle gibi olan grip, solunum yolu ile bulaşır. İnfluenza hastalığından korunmanın en etkili yolu grip aşısı yaptırmaktır. Ülkemizde influenza kasım-nisan aylarında sık görüldüğü için eylül-ekim aylarında aşı yapılması daha uygun olur.