Grip aşısına sınırlama!

Bu yıl koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşanan grip aşısında eczanelerde yapılan listeler iptal edildi. Grip aşısı olacak kişilere aile hekimleri karar verecek. Artık renkli reçete sistemine alınan grip aşısında öncelik, kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü. Öte yandan Eczacı Mehmet Ertekin, grip aşılarının Antalya'da bugün itibarıyla tüm ilaç depolarına geldiğini açıkladı.

Haberler 22.10.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgn nedeniyle, bu k için grip asna talep, geçen yla göre iki kattan fazla art gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip as olmak isteyenler eczanelere giderek adlarn sraya yazdrmaya balad. Ancak sistem deiti ve eczanelerde yaplan listeler iptal oldu. Bu yl grip as olacak kiilere aile hekimleri karar verecek. Alar renkli reçete kapsamnda hastaya özel olacak ekilde eczanelerden temin edilebilecek.

Antalya Eczaclar Odas Bakan Mehmet Ertekin, geçen yl 1 milyon 150 bin civarnda ann hastalara uygulandn, bu yl yaklak 1.5 milyon ve 860 bin eklinde iki ayr sipariin onaylandn ve depolara sevk edilecei yönünde bilgi geldiini kaydetti.

YEN SSTEM NASIL LEYECEK?

Son bilgiye göre alarn renkli reçete sistemi üzerinden entegre edileceini açklayan Mehmet Ertekin, Kronik hastalklar ve öncelikli hasta gruplarndan balanmas gerekiyor. Henüz formatlar resmi olarak açklanmad, ama aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Hastamz bunu hak ediyorsa, iaretlenmi hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve reçete üzerinde düzenlendikten sonra renkli reçete sisteminden oluan reçetesi de eczane ekrannda klasik reçete gibi ifresiyle ilem yaplacak. Sonrasnda depomuzdan stok isteyeceiz. Yani her reçete bana kendi ilac birebir istenecek. laç Takip Sistemi (TS) üzerinde de aktif ekilde kaytlar gözüküyor olacak. Depoda bunun teyidi alndktan sonra hastaya özel ilacn bize sevk edecek diye konutu.

EN AZ LSTE YAPANDA 100-150 K VAR

1200 eczanenin olduu Antalyada grip as için en az kayt yapan eczanenin 100-150 hastaya ulatn dile getiren Ertekin, Daha yüksek saylar da var. Lakin bunu karlamayacan en bandan beri söylüyorduk. çünkü yeterli sayda a planlamas yaplmad. Bunun dnda bakanln ayr bir planlamas varsa o konuda bize bilgi gelmedi. u an mevcut bilgiler peyderpey gelecek alar için bu sistem üzerinden yetersiz de olsa öncelikliler üzerinden yürütülecek. Bu biraz daha ihtiyaç sahiplerini öne almak anlamna geldii için çözüm odakl bir hareket olarak kabul edilecek dedi.

ECZANELERDEK LSTELER GEçERSZ

Eczanelerde yaplan listelerin artk geçerli olmayacan da söyleyen Mehmet Ertekin, Ciddi saydaki talebe oranla a gelseydi gerçekleecekti. Fakat stok says düük, hasta says yüksek, kronik hastalarla 65 ya üstün toplam 10 milyonu buluyor denildi. O kadar a maalesef o grup için bile gelemeyecei için öncelikliler için depolarmzdan hasta üzerinden takip edilecek dedi.

GRP AISI RENKL REçETEYE TAB

Renkli reçete sisteminin, özel kullanma sahip reçete gruplarnda hekimlerin düzenleme zorunluluu olan, eczaclarn da o reçete takibiyle sisteme kaydettii reçete gruplar olduunu anlatan Ertekin, Beyaz reçeteden biraz daha farkl bir sistem. Orada hasta üzerinden düzenlenmesi açsndan birebir takip mümkün klnyor. Normalde krmz reçete dediimiz bir sistem ve kontrole tabi bir sistem var. Yaklak 300 kalem ilac ihtiva eder. Onlarn üzerine bir kalem daha eklenmi oldu. Grip as böyle bir sisteme tabi deildi, beyaz reçeteyle elden teslim edebildiimiz bir üründü. Ama imdi o sistemde olan bir reçete haline gelecek ve kontrollü ve datmnda kaytl ekle dönümü olacak diye konutu.

LK AILAR BUGÜN GELYOR

A mevcudunun bir ksmnn Salk Bakanlnca ilgili birimlerde çalan salk personeline yönlendirilecei bilgisi olduunu da belirten Mehmet Ertekin, önümüzdeki haftalarda bunun da netleeceini kaydetti. u ana kadar hiç a gelmediini, ilk alarn bugün depolara inmesini beklediklerini aktaran Ertekin, En son gelen haber bu ekilde. Bu senelik bir rahatszlk, önümüzde uzun yllar var, farkl hastalklar da çkabilir ve bunlara hazrlkl olmak açsndan da bu bize örnek olmal diye konutu.

LK GRP AILARI GELD

Mehmet Ertekin, grip alarnn Antalyada bugün itibaryla tüm ilaç depolarna geldiini açklad. Ertekin, ilk turda gelen alarn, reçete sisteminden ilenerek Aile Sal Merkezinde aile hekimleri tarafndan yazlan reçeteler ile Salk Bakanlnn e-nabz sisteminde uygun görülen kiilere, eczaneler tarafndan verileceini kaydetti. Ertekin, ilk etapta Antalyaya 20 bin civarnda grip as gönderildiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git