A ile gribin neden olduu hastalklar ve komplikasyonlarn yaklak yüzde 60nn önlenebildii ve yal hastalarda ölümlerin yüzde 80e kadar azaltlabildii ifade edildi.
Prof. Dr. Esin enol, özellikle riskli grupta ölümcül seyredebilen üst solunum yolu hastal gribin (infulenza), bulac bir virüsten kaynaklandn ve geçmi yllarda da çok sayda ölüme yol açan salgnlara neden olduunu söyledi.
1918-1919 yllarndaki salgnlarda, virüse bal olarak 20 milyonun üzerinde kiinin yaamn yitirdiini anmsatan enol, 2009 ylnda ise ölüm orannn, hastala yakalananlarn yüzde 5i düzeyinde kaldn ifade etti. enol, bunun, salgnn hzla tespiti sonrasnda hemen üretilen ann etkin ekilde uygulanmasyla mümkün olduunu ifade etti.
Ölümlerin, 65 ya üzerindeki yallarla 2 ya altndaki bebekler ve mutlaka a yaplmas önerilen diyabet, kalp, akcier, kanser gibi kronik hastal bulunan riskli gruplarda meydana geldiine iaret eden enol, çocuklar açsndan da hastaln riskli olduunu vurgulad.
enol, gribin her yl deierek kendini yenilediini aktararak hastalanmadan virüsten korunma yöntemlerinden faydalanlmas gerektiini söyledi.
Yüksek ate, boaz ars, kuru öksürük ve ba, eklem, kas ars ile kendini gösteren gribin ilerleyen aamada zatürreye neden olduunu ve kiinin yaamn tehdit ettiini vurgulayan enol, muhtemel riskleri engellemek için risk faktörlerinin azaltlmas ve koruyucu tedbirlere arlk verilmesi gerektiini ifade etti.
- Dünya Salk Örgütü destekliyor
Gripten korunmada en önemli silahn a olduunu ifade eden enol, Bilimsel çalmalar, a yapldnda gribin neden olduu hastalklar ve komplikasyonlarn hiç deilse yüzde 60nn önlendii ve yal hastalarda ölümlerin yüzde 80e kadar azaltlabildiini açkça göstermitir. dedi.
Dünya Salk Örgütünün (WHO), alarn 20. yüzylda halk sal açsndan en önemli önleyici hekimlik baars olduunu, nesnel kriterlerle destekleyerek resmi sitesinden duyurduunu aktaran enol, unlar kaydetti:
Grip as 1944te bulunmutur ve çok uzun zamandr uygulamaktadr. Ann uygulandndaki etkisi, uygulanan kiinin ya, o yl dolamdaki yani bulaacak olan virüsün tipi ile uygulanan a arasndaki uyum, kiinin genel baklk sistemi gibi deiken faktörlere bal olmak üzere yüzde 40 ile yüzde 70 arasndadr.
Grip as, en geç ekim-kasm aylarnda yaptrlmaldr. A yapldktan sonra koruyuculuk 10-14 gün içinde ortaya çkyor. A, 6 ay-2 ya çocuklara, 65 ya üstündekilere, gebelere, kronik hastal olanlara önerilmektedir. Grip Türkiyede son 5 yldr kasm sonu ve aralk ba gibi balayp nisan ortasna kadar süren salgnlar yapmaktadr.
enol, grip asnn hastala yol açmasnn mümkün olmadnn da altn çizerek, Yani A bende grip yapt. algs doru deildir. Alamadaki öncelikli amaç, daha çok etkenle karlalsa bile enfeksiyonun hastalkla sonuçlanmamas ve hastaln iddetli ve riskli seyretmemesidir. Grip asnn bu anlamda riskli gruplarda fazladan hastaneye yat ve ölümleri anlaml derecede azaltt bilinmektedir. Bu nedenle erikinlerde önlenilebilir ölümleri azaltan en önemli ey adr. diye konutu.
- A, virüsün yaps deitii için her yl tekrarlanmal
Prof. Dr. enol, ann, enfeksiyonu tam olarak önleyemedii düünülen grip semptomlarnn ortaya çkt hastada bile grip hastaln çok daha hafif geçirmeyi saladna ve ölümle sonuçlanma riskini yüzde 60-80 orannda azalttna iaret etti.
Grip virüsünün yaps deitii için, verilerinden elde edilen bilgilere göre a içeriinin de her yl deitirildiine dikkat çeken enol, Bu nedenle risk gruplarnda ann her yl yaptrlmas gerekir. Salk çalanlarnn da hem kendilerini hem aile bireylerini hem de hastalarn korumalar için her yl grip as olmalar önerilmektedir. deerlendirmesini yapt.