Grip değil alerji

Burun akıntısı herkesin zaman zaman yaşadığı bir durumdur ve burun akıntısına neden olabilen pek çok faktör olabilir.

Haberler 24.12.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Uzun süreli geçmeyen burun akntsnn önemli nedenlerinden birinin alerjiler olduunu belirten Alerji ve Astm Dernei Bakan Prof. Dr. Ahmet Akçay konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Burun Aknts Alerji Belirtisi Midir?

Alerjilerin pek çok belirtiler vardr. Bunlar arasnda en sk karlalan belirtilerden biri de burun akntsdr. Burunla ilgili semptomlarn büyük bir ksm genellikle alerji ile ilikilidir. Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, burundaki alerjik reaksiyonlar tanmlamak için kullanlan bir terimdir. Alerjik rinit belirtileri arasnda burun aknts, tkanklk, haprma ve burunda, gözlerde ve aznzn çatsnda kant saylabilir.

Alerjiden Kaynakl Burun Akntsna Ne Sebep Olur?

Nazal alerji semptomlarna neden olabilecek birden fazla tetikleyici faktör vardr. Nazal belirtilerden muzdarip olan kiilerin hepsi ayn tetikleyicilere sahip deildir. Mevsimsel alerjiniz varsa, belirtilerinizi yalnzca yln belirli bir zamannda ortaya çkaran belirli bir aaç veya çimen polenine alerjiniz olabilir. Veya sonbaharda yamurlu ve yapraklar slakken ortaya çkan belirli bir küf türüne alerjiniz olabilir.

Mevsimsel alerjiden muzdarip kiilerin üçte ikisinden fazlasnn da yl boyunca belirtileri vardr. Bunlara evdeki toz akarlar, hamam böcekleri, evcil hayvanlardan gelen hayvan tüyleri ve yine küf gibi alerjenler neden olabilir. Tetikleyicilerinizi bilmek önemlidir.

Tetikleyicilerinizi örendikten sonra, onlardan kaçnmanz ve tedavi olmanz daha kolay olacaktr.

Alerji Kaynakl Burun Aknts ile Grip Nasl Ayrlr?

Alerji kaynakl burun akntsnda ate olmaz. Pepee haprma, burun kants, boazda kanma gibi belirtiler görülmez. Gripte ate genelde görülür. Boaz ars olabilir. Kas ars görülebilir. Belirtilere göre ayrlamayan durumda alerji testi yaplarak alerjik nezle tehisi kesinletirilir.

Alerjiden Kaynakl Burun Aknts Nasl Geçer?

Geçmeyen burun akntnz, tkanklk, haprma gibi belirtileriniz varsa öncelikle alerjiniz olup olmadn örenmek için bir alerji uzmanna gitmeniz gerekir. Doktorunuz baz testlerle alerjinize neyin neden olduunu ve tetikleyicilerinizi belirleyecektir.

Hem mevsimsel hem de yl boyu süren alerjiler burun aknts, tkal burun ve haprmaya neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz belirtileriniz ve mevcut durumunuza göre size uygun alerji testini yapacaktr.

Tetikleyiciniz belirlendikten sonra alerji as ve alerjenden korunma seçenekleri ile belirtilerinizi kontrol altna alabilirsiniz.

Alerji As le Alerjinizin Uzun Süreli Tedavisi Salanabilir

Alerji as yani immünoterapi vücudu alerjen maddeye duyarszlatrmay hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Solunum alerjenlerine kar uygulanan bu tedavi ile ev tozu mite, polen, küf ve evcil hayvan gibi alerjiler baarl bir ekilde tedavi edilebilir. Kademeli olarak vücuda alerjen maddenin verilmesini içeren bu tedavi oldukça baarl bir tedavidir. Ayn zamanda alerjinizin ilerlemesini ve alerjik astm gelitirme riskini de azaltabilir. Alerji alar ilk balarda haftada bir yaplabilir ve daha sonra enjeksiyon skl ayda bir olur. Birkaç yl devam eden bu tedavinin baar oran oldukça yüksektir.

Alerjenlerden Nasl Korunurum?

Solunum alerjenlerinden tamamen kaçnmak pek kolay deildir. Ancak alabileceiniz baz önlemler belirtilerinizi kontrol altna almanza yardmc olabilir.

Ev tozu akarlar

Ev tozu mite alerjiniz varsa öncelikle evinizdeki kuma malzeme saysn mümkün olduunca azaltmanz gerekir; hal, kilim, perde gibi.

Yataklarda alerjen geçirmez klflar kullanmanz yararl olacaktr.

Yatak takmlarn, nevresimleri en az haftada bir kere yüksek sda ykamanz gerekir.

Yün battaniyeler veya ku tüyü yatak takmlar yerine sentetik yastklar ve akrilik yorganlar kullann

Yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi olan bir elektrikli süpürge kullann.

Evcil hayvanlar

Alerjik reaksiyona neden olan evcil hayvan tüyü deil, ölü deri, tükürük ve kuru idrar pullarna maruz kalmadr. Evcil hayvannz evden uzaklatrmak istemiyorsanz u önlemleri alabilirsiniz:

Evcil hayvanlar mümkün olduunca en çok vakit geçirdiiniz yerden darda tutun ve özellikle yatak odanza girmesini engelleyin.

Veterinerinizden de bilgi alarak evcil hayvannz her hafta ykayn.

Alerjisi olmayan birinin evcil hayvannz, evin dnda, taramasn salayn.

Evcil hayvannzn üzerinde bulunduu minderleri vb. düzenli olarak ykayn.

Polen

Farkl bitkiler ve aaçlar yln farkl zamanlarnda polenlerini etrafa saçar ve alerjiniz olan polene maruz kalmak belirtilerinizin iddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle:

Polen says için hava durumu raporlarn kontrol edin ve yüksek olduunda içeride kaln.

Polen says yüksek olduunda çamarlarnz darda kurutmayn.

Polenler en çok sabah saatlerinde ve akamüstü etrafta olur; bu saatlerde camlar, kaplar kapal tutun.

Polen saysnn yüksek olduu dönemlerde dar çkarken geni kenarl apka, gözlük ve maske takabilirsiniz. Eve geldiiniz gibi de kyafetlerinizi çkarn ve du aln.

Küf sporlar

Küfler, evin içinde ve dnda herhangi bir çürüyen madde üzerinde büyüyebilir. Küflerin saldklar sporlar alerjendir ve belirtileri tetikleyebilir.

Evinizde küf oluumu olabilecek yerleri sürekli kontrol edin.

Szdran su tesisatlar küfe neden olabilir. Bu nedenle bu alanlar kontrol ettiinizden ve szdrmadndan emin olun.

Du alrken veya yemek piirirken, pencereleri açn, ancak nemli havann eve yaylmasn önlemek için iç kaplar kapal tutun ve aspiratör kullann.

çamarlar içeride kurutmaktan, nemli dolaplarda saklamaktan kaçnn.

Ana Sayfaya Git