Grip şubatta artış gösterdi

Türkiye’de grip mevsimi nedeniyle şubat ayından itibaren vakalarda artış olduğu, özellikle kapalı ortamda bulunanların gribe yakalanma riskinin yükseldiği belirtildi.

Haberler 17.02.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Gönül Tanr, havalarn yeniden soumasyla grip ve souk algnl vakalarnda art olduunu söyledi.

Souk algnl ve gribin iki ayr klinik tablo olduunu belirten Tanr, Souk algnlna çok çeitli virüsler neden olabilirken gribe nfluenza A ve B virüsleri yol açar. Her yl, bir önceki yln ekim ayndan balayp mart ayna kadar uzayan nfluenza mevsimi vardr. Buna mevsimsel nfluenza diyoruz. Bu mevsimsel nfluenza her yl bu aylar beklenir. dedi.

Gribin bulama eklinin en fazla damlack yoluyla olduunu aktaran Tanr, gripli bir kiinin azndan ve burnundan çkan salglarn karsndaki kiiye temas etmesi halinde bu kiinin de gribe yakalanmas ihtimalinin çok yüksek olduunu söyledi.

Tanr, grip olan bir kiinin temas ettii yüzeylere dokunanlarn ellerini ykamamasnn da hastalanmasna neden olacan vurgulayarak, nfluenza kalabalk yerlerde görülür. Okullarda, krelerde, toplu yaanan yerlerde, ev içinde bir kii hastalandktan sonra ikinci kiinin hastalanma riski vardr. Her yl bu mevsimsel grip vakalarnda art bekleriz. diye konutu.

Doç. Dr. Tanr, 65 ya üzeri ve kronik hastal bulunanlarn, salk çalanlarnn grip mevsimi balamadan önce mutlaka a yaptrmas gerektiine dikkati çekerek, nfluenza, as olan ve ayla önlenebilen bir hastalk. Ay öneriyoruz. Gebelerin de mutlaka alanmas gerekiyor. 39-40 dereceyi bulan ate, kas ve eklem arlar, halsizlik, titreme, burun aknts ya da tkankl, çok sayda belirtiyle ortaya çkan ve insan yatakta tutan bir hastalktr. Souk algnl olan bir kiide ate ve kas arlar olmaz. Sadece burun aknts, tkankl ve öksürük olur.

- Grip olan kii 3 gün evden çkmamal

Grip olan bireylerin toplumdan kendisini ayrmas gerektiini ifade eden Tanr, unlar kaydetti:

Gripli olan birey, hastal iyileene kadar üç gün kendine ayrmaldr. nfluenzal bireyler toplum içine çkarsa yeni yeni vakalarn toplum içinde olmas mümkündür. Domuz gribi dediimiz virüs u anda mevsimsel grip virüsüdür. Bu seneki ann içinde H1N1 virüsü de vardr. nfluenza kendi yapsnda baka hayvanlardan antijen alarak kendini deitiriyor. Her sene ayn nfluenza olmuyor. Biz bu mevsim hangi virüsler deiiyor, izliyoruz. Gelecek seneki a buna göre hazrlanyor. Ailelere önerim, çocuklarna sk sk el ykamay öretmeleridir. Bizim salglarmzla bulaan yüzeylere dedikten sonra elimizi ykamazsak bu, hastalanmamza neden oluyor.

Tanr, hem çocuklarn hem de büyüklerin solunum hijyenini örenmesi gerektiini aktararak, Havaya haprmak yerine dirseinizin ön ksmna ya da mendile hapracaksnz. Hastalanan çocuu okula göndermemek de bir önlemdir. Mevsimsel olarak gripte art var, ubatta art olur, mart sonuna doru düer. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git