Di Hekimi ve Ortodonti Uzman Dr. Burak Büyüktürk, bu dönemdeki özellikle hormonal deiiklikler (östrojen ve progesteron) az ve di saln etkilediini ifade ediyor.
Toplumumuzda hamileliin di kaybna sebep olur düüncesini Di Hekimi ve Ortodonti Uzman Dr. Burak Büyüktürk hakknda unlar söyledi;
Hamilelik di kaybna direk sebep olmaz fakat bu dönemde yetersiz az bakm nedeniyle di eti hastalklar ve di çürümeleri oluabilir. Dier bir konu ise çocuun kalsiyum ihtiyacn anneden karlad için dilerin çürüdüü düüncesidir. Fakat bu gerçei yanstmamaktadr. çünkü bebek anneden kalsiyum ihtiyacn öncelikle annenin yedii besinlerle karlamaktadr. Anne, bebek ve kendisi için almas gereken günlük kalsiyum miktarn alamadnda kalsiyum ihtiyac öncelikle olarak dilerden deil kemiklerden karlanr.
Hamilelikte az ve di salnn bozulmasnn sebepleri:
* Hamilelik döneminde yeme alkanlklarnn deimesi önemli bir etkendir. Özellikle tatl yeme ihtiyac artanlarda risk daha fazladr. Ayrca yemek yeme saatlerinin deimesi de di saln etkiler.
* Bulant ve kusmalar nedeniyle di frçalamak genelde unutulmakta, bu da çürüklerin artmasna yol açmaktadr. Ayrca hamilelik srasnda çok fazla kusan kiilerde dilerde anmalar da meydana gelebilir. Hormonlardaki art di etlerini etkiler. Di etlerinde ilik, kanama, ar oluabilir. Ayrca az mukozas da hassastr. Hamilelik oldukça uzun bir süreçtir. Hamile kalmadan önce di hekimine bavurulmamas, az ve di salnn ihmal edilmesi, çürük dilerin tedavisinin ertelenmesi, di talar ve tartarlarn temizlenmemesi gibi nedenler, hamilelik esnasnda çok fazla skntl dönemlerin yaanmasna neden olmaktadr.
Hamilelikte di sal için nelere dikkat edilmelidir?
* Diler düzenli olarak frçalanmaldr. Hamilelik döneminde dietleri daha fazla etkilendii için etkin bir plak temizlii çok önemlidir.
* Hamilelik öncesi detayl bir muayene yaplp mevcut problemler hamilelik öncesi tedavi edilmelidir.
* Kusma sonras az temiz suyla çalkalanmaldr. Az ortamna yüksek pHl (asidik ortam pH=1) mide asitinin ve içeriinin gelmesi nedeniyle dilerde anmalar meydana gelmektedir. Bu nedenle diler kusmadan en az 30 dakika sonra frçalanmaldr. Aksi takdirde asitin dilere daha kolay nüfuz etmesine ve anmalarn artmasna sebep olabilirsiniz.
* Hamilelik boyunca A,C,D vitaminlerini almay ihmal etmemeli, Fosfor ve kalsiyum açsndan zengin besinler tüketilmelisiniz. Süt ve süt ürünleri, et, balk, yumurta dengeli bir ekilde tüketilmelidir.
* Ilk tuzlu su ya da az gargaralar ile az bakm desteklenmelidir.
* Özellikle hamileliinizin 3-6 aylar arasnda di hekiminize di kontrol ve az bakmn yaptrmanzda fayda vardr.
Hamileyken di tedavisi yaplr m?
Hamileliin ilk 3 ay bebein geliim dönemidir ve riskli bir dönemdir. Bu dönemde zorunlu haller dnda di tedavilerinden genellikle kaçnlmaktadr. 2. trimester denilen 3-6 ay aras en güvenli dönemdir. Bu dönemde bebei de etkileyebilecek enfeksiyon ve acil di tedavileri doktorunuzun da önerileri dorultusunda tedavi edilebilir. Son 3 aylk dönem ise hareketlerin kstland bir dönem olduu için koltukta uzun süreli ilem yapmak zordur ve acil ilemler dndaki ilemler hamilelik sonrasna braklmaldr.