Doru beslenme alkanl sayesinde; erken doum, düük doum arl ve bebekte oluabilecek pek çok önemli salk problemine kar önlem alnabildii gibi, anne adaynda da diyabet, yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, kemik erimesi, obezite ve lohusalk depresyonu gibi ciddi komplikasyonlar engellenebiliyor.
Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Elif Meeci, genel salkl beslenme kurallarnn hamilelik sürecinde de geçerli olduuna dikkat çekerek, deal kilo almn salayacak, makro ve mikrobesin ihtiyaçlarn karlayacak, baklk sistemini destekleyecek ve varsa salk sorunlarnza uygun modifikasyonlar salayacak ekilde bir beslenme program uygulamalsnz. Bunun için tabanzn yars bol renkli mevsim sebzeleri, 1/4ü protein, 1/4ü kompleks karbonhidrat içermeli. Ayrca gün içerisinde 2-2,5litre su tüketmeyi de asla ihmal etmeyin diyor. Ancak hamilelik sürecinde yaplan baz beslenme hatalar anne ve bebein saln ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor, çok daha kötüsü ölümcül sonuçlara yol açabiliyor! Acbadem Kozyata Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Elif Meeci, salkl hamilelik için kaçnmanz gereken beslenme hatalarn anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.
TEK TP BESLENMEK
Hamilelik döneminde yetersiz ve kötü beslenmek hem bebekte hem anne adaynda ciddi salk problemlerinin gelimesine adeta davetiye çkartyor. Örnein demir eksiklii kanszlk yapabiliyor, bu durum bebein yetersiz büyümesine yol açmasnn yan sra annede halsizlik, çarpnt ve kalp yetersizlii gibi tablolar oluturabiliyor. Yetersiz kalsiyum alm da bebekte kemik-iskelet sisteminin salkl gelimesini önlerken, annede gebelik zehirlenmesi ve kemik erimesiyle sonuçlanabiliyor. Doç. Dr. Elif Meeci, Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin aslnda hiç bilinmeyen en önemli yönü ise bebein yetikinlikteki obezite, diyabet, yüksek tansiyon veya koroner kalp hastalklar gibi kardiyo-metabolik hastalk riskinin ve entelektüel kapasitesinin anne adaynn ne kadar salkl beslendiiyle yakndan ilintili olmasdr diyor. Dolaysyla hamilelik sürecinde sizin ve bebeinizin; demir, kalsiyum, D vitamini, A ve B vitaminleri, omega-3 ya asitleri(EPA+DHA), protein ile enerji ihtiyacn karlayacak olan dengeliyeterli beslenme program oluturmalsnz. Sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketmeniz de dikkat etmeniz gereken bir baka önemli noktay oluturuyor.
KAFEN ABARTMAK
Kafein hamilelik döneminde vücuttan daha yava atlyor ve plasentay geçerek bebein kan dolamna karabiliyor. Yaplan baz çalmalarda, hamilelikte yüksek dozlarda kafein tüketiminin düük, erken doum ve düük doum arlna neden olabilecei ortaya konmu. Ayrca annede çarpnt, tansiyon yükselmesi, anksiyete, karn ars ve ishal yapabiliyor. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Dernei, hamilelikte kafein tüketiminin günde 200 mgdan az olmas gerektiini belirtiyor. Kahve, siyah çay, yeil çay, enerji içecekleri, kola ve çikolata kafein içeren içecek ve besinlerden. Bir fincan Türk kahvesinde 50-60mg, 1 kupa filtre kahvede 150-200mg, 1 fincan siyah çayda 20-40mg kafein yer alyor.
KAHVALTI ETMEMEK
Gece boyunca harcanan glikozun yenilenmesi ve kan ekerinin dengelenmesi için kahvalt etmek art uyarsnda bulunan Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Elif Meeci, öyle devam ediyor: Kahvaltnn atlanmamas hamilelik döneminde ayr bir önem tayor. Bu öün atland takdirde anne adaynda gün içinde halsizlik, yorgunluk, ba ars ve tansiyon dümesi gibi sorunlar geliebiliyor. Kahvaltda yulaf ezmesi, süt veya yourt, meyve, fndk-ceviz gibi yal tohumlardan oluan gevrek kasesi hazrlayabileceiniz gibi; sebzeli bir omlet, peynir, tam tahll ekmek, bal ve rengarenk bir mevsim salatasyla da güne balayabilirsiniz
K KLK BESLENMEK
Anne aday bebeinin daha salkl olacan düünüp, hamilelik döneminde iki kiilik beslenmek gibi önemli bir hataya düebiliyor. Gereksiz kilo almna neden olabilen bu yanl inan anne adayna ve bebee yarardan çok zarar veriyor. Öyle ki hamilelikte ar kilo alm erken doum, gebelik ekeri, yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, bebekte büyüme-gelime anormallii, doumda omuz taklmas doum sonras dönemde ise tromboemboli, anemi, yara yeri enfeksiyonlar, yenidoanda kan ekerinde düme ve polistemi (krmz kan hücrelerinde art) gibi pek çok salk sorununa neden olabiliyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Elif Meeci, hamilelik sürecinde ideal kilo artnn hamile kalnd andaki vücut kitle endeksine göre belirlendiini vurgulayarak, öyle konuuyor: Eer anne aday kilolu ise 5-11 kilo, normal kiloda ise 11.5-16 kilo, zayf ise 12.5-18 kilo tüm hamilelik süresince almas gereken ortalama kilo art oluyor. Anne adaynn kilosuna göre deimekle birlikte, genellikle ilk trimesterde ek kalori ihtiyac olmuyor, 2-3. trimesterde ise ek olarak günde 300-450 kalori art yeterli geliyor diyor.
HATALI BESNLER TÜKETMEK
Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Elif Meeci, hamilelik döneminde kaçnmanz gereken besinleri öyle anlatyor:
Pastörize edilmemi çi süt ile süt ürünleri, pastörize edilmemi peynir: Listeria gibi bakteriler içerebilen bu besinler anne ve bebekte enfeksiyona neden olabiliyorlar.
çi yumurta: çi yumurtayla yaplan mayonez, salata sosu, tiramisu ve mus gibi yiyecekler salmonella enfeksiyonuna yol açabiliyorlar.
Pimemi-az pimi krmz et, tavuk, balk: Düük ve erken doum gibi ciddi sorunlar oluturabilen toksoplazma bata olmak üzere, çeitli bakteri ve parazitler bu yiyeceklerde bulunabiliyor.
Civa gibi ar metal içerii yüksek olan dip balklar-kabuklu deniz ürünleri: Ar metaller bebein beyin ve sinir sistemine zarar verebiliyor, zeka ve motor geliimini bozabiliyorlar. Bu nedenle yüzey balklar, yani sardalya, hamsi, uskumru ve istavriti tercih etmeli, mümkünse hamsi gibi küçük balklar iskeletiyle tüketmelisiniz. Böylelikle omega-3 ihtiyacnn yan sra kalsiyum ve D vitamini ihtiyac da balkla karlanyor.
lenmi, yanm, trans ya içeren gdalar(fast food) / konserve besinler: Bata arküteri ürünleri-tütsülenmi etler olmak üzere listeria gibi pek çok bakteriyi tayabilecekleri ve toksik katk maddeleri içerdikleri için bu gruptaki besinlerin hamilelikte tüketilmeleri önerilmiyor.