"Hareketsiz yaşam inmeyi tetikliyor"

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Semih Giray, düzensiz yaşam, yoğun sigara ve alkol kullanımı, kolesterolü artıracak beslenme biçimi, et ve yağ tüketiminin fazla olduğu bölgeler ile hareketsiz yaşamın inme riskini artırdığını söyledi.

Haberler 30.10.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Giray, akut önmenin önemli hastalklardan biri olduunu belirtti.

nmenin kiileri engelli brakma riski açsndan birinci srada yer aldn belirten Giray, Ölüm nedenleri arasnda ise üçüncü srada yer almaktadr. Akut inme yaanma skl 6 dakikada birdir. dedi.

Giray, ani gelien akut inmede hzl hareket edilmesi gerektiine dikkati çekerek, u bilgileri verdi:

Kolda ve bacakta tutmama, uyuma, görme kayb, konumada bozulma, dengesizlik, baylma ve bilincin hzla kaybolmas gibi klinik bulgular var. Bunlardan birini görüyorsak hzlca hastay acil servislere ve ilgili tedavinin yapld hastanelere ulatrmamz gerekiyor. Bu açdan ilk 6 saat çok önemli. Özellikle ilk 4,5 saatte damar açc tedaviyi uyguladmz zaman hastalarn yaklak yarsnda büyük bir iyileme salyoruz. Dier yarsnda damardan açlan tedaviye yant vermeyince anjiyo ile tkal damarlar açyoruz. Bu tedavi çok büyük yarar salyor. Özürlülükte azalma oluyor. Ölüm riskini ciddi derecede azaltyor ve hasta ksa sürede tekrar evine, ailesine, çocuklarna kavuabiliyor.

Eski CHP Genel Bakan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykaln da ayn rahatszl geçirdiini anmsatan Giray, bunun akut inmenin Türkiyede ve dünyada ne kadar sk görüldüünün, hastalarn hzlca tedavinin yapld merkezlere götürülmesi gerektiinin kant olduunu belirtti.

Giray, hastaln belirtilerinin fark edilmesi ve kiinin 112 Acil Servis ekiplerinin koordinasyonunda inme merkezlerine tanmasnn önemine ierat ederek, bunun hem tedavi açsndan, hem de hastaln ülke üzerindeki ekonomik yükünün azaltlmas açsndan çok önemli olduunu ifade etti.

- Hareketsiz yaamn etkisi

nmeyi arttran etkenlere iaret eden Giray, Düzensiz yaam, youn sigara, alkol kullanm, kolesterolü artracak beslenme, bizim gibi et tüketiminin fazla olduu, ya tüketiminin fazla olduu bölgeler ile hareketsiz yaamn ön planda olduu bölgelerde inme yükünün de çok fazla arttn görüyoruz. ifadesini kulland.

Giray, 4 yldr faaliyet gösteren merkezin Gaziantepin yan sra, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmara, anlurfa, Adyaman, Malatya ve Elazdan hasta kabul ettiini anlatarak, öyle devam etti:

Saat kriterinin karlamas ve nöro görüntüleme bulgular nda 10 saate kadar aldmz ve kurtardmz, damarn açarak klinik durumunu düzelttiimiz vakalar oluyor. Türkiyede youn çalan 2-3 merkezden birisi durumundayz. 12-15 milyon nüfusa sahip bölgeye hizmet veren merkezimizde 15 kiilik nöroloji youn bakm ünitemiz, üçüncü basamak salk hizmeti veriyor. Giriimsel nörolojide 7 gün 24 saat bir profesör, bir yardmc doçent, 2 uzman doktor ve eitilmi hemire ve personel kadromuzla hizmet veriyoruz.

Giray, merkezlerine haftada 7-10 arasnda hasta kabul ettiklerini belirterek, rahatszl bulunanlara mümkün olan en son anjiyo teknolojisiyle müdahale ettilerini söyledi.

Prof. Dr. Giray, merkezin vakalardaki baar orannn dünya standartlaryla uyumlu ekilde yüzde 70 olduunu dile getirerek, bu orann hastann salkl hayatna dönme orann göstermesi açsndan da önem tadn anlatt.

Merkezde görevli Yrd. Doç. Dr. Yusuf nanç da sadece akut inme vakalarna deil, hastann hayatn tehdit edebilecek damar darlklarna da müdahale ettiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git