Hastalar "salı"yı tercih ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" kapsamında hayata geçirilen, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapsamında, kamu hastanelerinden randevu almak için kurulan ALO 182 hattı, geçen yıl yaklaşık 61 milyon kez arandı. Hastaların muayene için en çok tercih ettiği gün "salı" oldu.

Haberler 26.04.2016 - 08:53 Son Güncelleme : 26.04.2016 - 08:53

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

MHRSnin 81 ilde 830 kamu hastanesinde aktif olarak uygulandığını belirten Birinci, sistem sayesinde aile hekimleri de dahil olmak üzere 38 bin 828 hekimden randevu alınabildiğini söyledi. Günlük ortalama randevu sayısının kış aylarında 400 binlere ulaştığını belirten Birinci, bir günde ulaşılabilen en yüksek randevu sayısının da 488 bin olduğunu bildirdi.

Birinci, 2010 yılında hayata geçirilen MHRS aracılığıyla, bugüne kadar 323 milyon randevu verildiğini söyledi.

- En çok randevu diş hekimliğinden isteniyor

MHRSye akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardaki mobil uygulamalar, web sayfası ve telefon hattı üzerinden ulaşılabildiğine dikkat çeken Birinci, şunları söyledi:

Mobil uygulamada yüzde 8lik bir kullanım var. Web üzerinden yüzde 22, ALO 182 telefon hattında ise yaklaşık yüzde 70lik bir kullanım oranı var. Web ve mobil kullanım oranı artmaya başladı. 2015 yılında ALO 182 telefon hattı aracılığıyla 60,6 milyon randevu alındı. çağrı cevaplama oranımız her gün artıyor. 2015 yılında 95,99 oranında çağrıya cevap verildi. Mobil uygulamada yaklaşık üye sayımız 25 milyon. 2015 yılında mobil uygulama üzerinden 21,5 milyon randevu alındı.

çağrı merkezlerini arayan hastalara en hızlı yanıtın sabah 9.00 ile 13.00 arasında verilebildiğini belirten Birinci, Telefonla randevu en çok salı günü, en az ise cumartesi alınıyor. Salı gününde memnuniyet oranlarımız oldukça yüksek. ALO 182 üzerinden en çok randevu alınan branşların başında diş hekimliği, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum branşlarının yer aldığını görüyoruz. dedi.

MHRSnin uygulamaya konulduğu 2010 yılından bugüne kadar 332 milyonun üzerinde randevu verildiğini anlatan Birinci, sistemin temel hedefinin hastanelerde muayene öncesi bekleme süresini ortadan kaldırıp, hastane ve poliklinik önlerindeki kalabalıkları azaltarak herkes için daha sakin ve huzurlu bir ortam sağlamak olduğunu vurguladı.

MHRSyi kullanan vatandaşların ALO 182yi arayarak ortalama 2 dakikada, MHRS web portalı ya da MHRS mobil uygulamalarını kullananların da ortalama 90 saniyede randevu işlemlerini gerçekleştirebildiklerini ifade eden Birinci, sistemden yararlanmak için mesai saatini beklemek gibi bir zorunluluğun olmadığını, hastane randevularının 7 gün 24 saat alınabildiğini hatırlattı.

- ALO 182 ücretsiz

Randevu işlemlerinden hiçbir ücret alınmadığına dikkati çeken Birinci, şunları söyledi:

Alo 182 acil aramalar kapsamında olmadığı için görüşme bedelleri Bilgi Teknolojileri Kurumunun (BTK) belirlediği üst sınır olan, dakikada 46,25 kuruşu geçmeyecek şekilde, vatandaşın abonesi olduğu operatörler tarafından tahsil edilmektedir. Örneğin, herhangi bir poliklinikten randevu oluşturmak isteyen bir vatandaş, işlemlerini ortalama 2 dakikada gerçekleştirirken, ödeyeceği görüşme bedeli 1 liranın altındadır. Üstelik operatörlerin sunduğu hediye dakikalar sayesinde, ALO 182 aramaları ücretsiz yapılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı da sağlanan randevu hizmetleri üzerinden kesinlikle hiçbir kesinti, katkı payı veya başka bir isim altında bir ücret tahsil etmemektedir. Dolayısıyla, MHRS hakkında ortaya atılan iddialar ve sürekli bahsi geçen 4,5 lira, 5 lira gibi bir hastane randevu ücreti konusunun hiçbir dayanağı yoktur.

- PIN kodu ile sisteme giriş daha pratik ve güvenli

Sisteme e-Nabız uygulaması üzerinden de girilerek randevu oluşturabildiğini belirten Birinci, e-Devlet şifresine sahip olan vatandaşların, MHRS üyeliği bulunmasa da artık mhrs.gov.tr adresinden randevu alabileceğini söyledi.

MHRSde bilgi güvenliği standartlarının en üst düzeyde sağlandığına dikkat çeken Birinci, kişisel verilerin korunması ve sisteme erişimi kolaylaştırmak için PIN kodu uygulamasının devreye alındığını ifade etti.

Birinci, güvenlik ayarlarında PIN kodu ile doğrulama seçeneğini tercih edenlerin MHRS sistemine ya da e-Devlet sistemine kayıtlı cep telefonuna onaylama kodu gönderileceğini, onay kodu sisteme girildikten sonra da PIN kodu doğrulamasının aktif hale geleceğini söyledi. Vatandaşların PIN kodu onayından sonra SMS ile Geçici Parola oluşturulabileceğini belirten Birinci, ALO 182 telefon hattı arandığında da randevu bilgilerinin operatör tarafından görülebilmesi için PIN kodunun kullanılması sağlanacak. dedi.

- Askeri hastaneler de MHRS kapsamına alındı

MHRSnin bu yıl da vatandaşlara bir dizi yenilik sunmaya devam edeceğini aktaran Birinci, askeri hastanelerde başlanan randevu uygulamasının bunun en güncel örneği olduğunu söyledi.

Birinci, şöyle devam etti:

Randevulu muayene olma imkanını yaygınlaştırma ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırma çalışmaları kapsamında, bir süredir sivillere kapısını açmış olan askeri hastaneler de MHRS kapsamına alınmaya başlanıldı. Sistem şu anda pilot uygulama olarak Ankarada Etimesgut Asker Hastanesi ve Mevki Asker Hastanesinde uygulanıyor. MHRSnin randevu kanalları olan mhrs.gov.tr, mobil uygulama ve Alo 182 telefon hattı üzerinden sisteme tanımlı askeri hastanelere muayene için randevu alınabiliyor. çalışma tamamlandığında Türkiyedeki tüm askeri hastanelere MHRSden randevu verilebilecek. Böylece sıra beklemeden muayene olma kolaylığının yaygınlaştırılması ve sistemin vatandaşa sunduğu tüm kolaylıkların askeri hastaneleri de kapsaması sağlanacak.

Ana Sayfaya Git