Köksal, yapt açklamada, toplumda her 3 kiiden birinde yaygn olarak görülen varisin en önemli nedenleri arasnda, genetik yatknlk, kilo ve çalma koullarnn bulunduunu kaydetti.
Hastalarn sklkla varis tedavisini ötelediine dikkati çeken Köksal, u bilgileri verdi:
Ayakta hareketsiz kalanlar veya masa ba ayan sarktarak çalanlar genellikle varis hastal riski altndadr. Meslek gruplar söz konusu olduunda ise cerrahlar, garsonlar, öretmenler ve kuaförler saylabilir. Kimi zaman kiinin yaam konforunu bozabilecek derecede olan bu ikayetler tedavi edilmeyen varislerde acil bir salk sorunu olarak kendini gösterir. Özellikle uzun süre hareketsiz kalnan günün sonunda, toplardamarlara pht oturarak acil tedavi gerektiren bir durum da oluabilir.
Varis hastalarnn balca ikayetleri arasnda günün sonunda ayaklarda ime ve imeye bal ar gözlemlendiini kaydeden Köksal, özellikle scak dönemlerde bol su tüketiminin ve uygun saatlerde yaplacak yürüyüün, ikayetlerin artmamas adna önemli olduunu vurgulad.
Prof. Dr. Köksal, varis hastalarna u önerilerde bulundu:
Artan sya kar vücudun bir savunma sistemi olan toplardamarlarda genileme, scak havalarda varis hastalarnn ikayetlerinin artmasna neden olur. Özellikle ayak bileklerinde ime, zonklama tarz ar ve kant ikayetleri de art gösterir. Bu gibi dönemlerde sklkla doktorlarn önerisi, fazla ayakta durmamak ve mümkünse varis çorab giymektir ancak bu önerilerin yaz aylarnda pek gerçekçi olmad kesin. Tatilde fazla ayakta kalmamak ve scakta varis çorab giymek çou zaman mümkün olamaz. Bu nedenle yaz aylarnda varis hastalar için gerçekçi önerilerimiz, bol su içmek ve gün içinde ar scakta kalmamak, özellikle scakln en fazla olduu saatlerde yani 11.00-15.00 aras serin bir yerde durmaktr. Dier önemli yaplmas gereken ise asla hareketsiz kalmamak ve bol bol yürümek, yüzmektir. Yürüyerek hem varis ikayetlerinin artmasna engel olabilir hem de ar kilolarnzdan kurtulursunuz, zira kilolu olmak varis hastalnn en önemli risk faktörleri arasndadr.