Yaz aylarnn gelmesiyle birlikte herkes tatilde. Ancak deniz ve havuz keyfinizin kabusa dönmemesi için enfeksiyonlara kar önlem almak art! Enfeksiyon Hastalklar ve Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Dilek Arman sal tehdit eden yaz enfeksiyonlarn anlatt
BUNLARA DKKAT EDN
Mide-barsak enfeksiyonlar: Ortam ssnn artmasyla birlikte uygun sda saklanmayan yiyeceklerde oluan mikroplar kolayca mideden geçip hastala neden olabilir. Daha çok ishal ile kusma ile kendini gösterir.
Su sporlar ile ilgili enfeksiyonlar: Havuzlarda uygun klorlama olmazsa yüzeysel cilt enfeksiyonlar, göz enfeksiyonlar ve d kulak enfeksiyonu, ciltte kl kökünün minik iltihaplanmalar gibi enfeksiyonlar görülebilir. Koronavirüse kar ise mesafe kuraln göz ard etmemek gerekir.
Göz enfeksiyonlar: Klor bazl maddelerin uygunsuz kullanm tahrilere, kornea bozukluklarna ve gözün savunma sisteminin zayflamasna neden olur.
Sindirim sistemi enfeksiyonlar: Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella, E. Coli (Turist ishali) olmak üzere çok çeitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamann yetersiz olduu havuzlarda uzun süre canlln koruyabilirler.
ENFEKSYON HASTALIKLARI
Genital bölge ve idrar yolu enfeksiyonlar: Daha çok uygunsuz koullara sahip havuzlardan kaynaklanr. drar yaparken yanma, sk idrara çkma, bel ve kask ars, genital bölgede ar, kant ve aknt gibi belirtilerle kendini gösterir.
Deri enfeksiyonlar ve mantarlar: Ar miktarda klor kullanlan havuz sular, duyarl baz kiilerde ciltte tahrie neden olabilir. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastalklar bulaabilir.
D kulak yolu enfeksiyonlar ve sinüzit: D kulak yolu enfeksiyonu, sulu ortam seven bakterilere ve bazen de mantara sebep olur. iddetli kulak ars, kulakta aknt ve iitme azl, kant ve ileri durumlarda kulakta ime ve kzarkla neden olur.
Zatürre: Merkezi klimalarn kullanld ortamlardan kaynaklanabilir. Bir tür zatürre olan lejyoner hastal da yaz enfeksiyonlar arasndadr.
YÜZERKEN SAKIZ çNEMEYN!
Klorlamann ve su sirkülasyonunun yeterli olmadn düündüünüz havuzlara girmeyin.
Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin. Özellikle sakz çinerken, su yutulabilecei için yüzerken sakz çinemeyin.
çocuk havuzu ve yetikin havuzlarnn ayr olduu tesisleri tercih edin.
Islak mayo ile uzun süre oturmayn, mutlaka kurulann.
Havuzun bulunduu ksma girmeden ayaklarn antiseptik solüsyonlar ile ykand, havuza girmeden du almann ve bone kullanmnn zorunlu olduu tesisleri tercih edin.
Havuzdan çktktan sonra hemen du alarak üzerinizdeki olas mikrop ve fazla klordan temizlenin ve temiz çamarlar giyin.
Havuzdan çkar çkmaz kurulann. çünkü baz bakterilerin, uyuz ve mantar gibi enfeksiyonlarn geliiminde nem, çok önemlidir.
Aktif bir kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kulanza tüp takld ise havuza girmekten kaçnn.
Göz enfeksiyonlar açsndan, havuz suyuyla temas en aza indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüü kullanmak yararl olur.