Anesteziyoloji ve Youn Bakm Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Neslihan Alk, Türkiye genelinde 61 merkezde cerrahi operasyona girecek 6 bin 100 hasta üzerinde aratrma yapt. Kan merkezlerinin kaynaklarnn verimli kullanlmas ve hastalarn iyileme sürelerinin önüne geçmek amacyla yaplan aratrmada hastalarn yüzde 35inin kan deerlerinin düük olduu belirlendi. Prof. Alk, DSÖnün cerrahi operasyonlarda gereksiz kan nakillerinin önlenmesi için hasta kan yönetimi modelini önerdiini söyledi. Prof. Dr. Alk, bir hastann kan deerini tedaviyle normal seviyeye çkarmak için 4 ila 8 haftaya ihtiyaç olduunu, bu yüzden ameliyat hastalarnn kan deerlerini daha önce ölçtürmelerinin çok önemli olduunu belirtti. Alk, böylece ameliyat srasnda hem gereksiz kan nakillerinin önleneceini hem de hastann iyileme sürecinin uzamam olacan kaydetti.
TÜM TÜRKYEY TARADIK
Prof. Dr. Alk, DSÖnün bu modeli tüm ülkelere özellikle cerrahi hastalar ve dhiliye hastalar için önerdiini vurgulayarak, Ancak bu öneri baz verilerle de desteklenmesi gerekiyor. Yaptmz bilimsel çalmada ilk defa ortaya bir Türkiye verisi koyduk. Tüm Türkiye corafyasn tarayarak 61 merkez 6 bin 100 hastann cerrahiye girmeden önceki kan durumlarn taradk. Kan deerleri düükse bu hastalar kan nakillerine maruz kalyorlar. Ameliyatlar srasnda bu hastalara çok fazla kan vermek zorunda kalyor muyuz diye çalma yaptk. Özellikle ortopedi, kalp, beyin, barsak ameliyatna girecek hastalarmz, ameliyat öncesi, sras ve sonrasnda kan ihtiyaçlaryla ilgili neler yapmz onu aratrdk. Dünya ülkeleriyle paralel bir sonuç bulduk dedi.
HASTALAR BU FARKINDALII BLMEL
Kan deerleri çok düük olan hastalara ameliyat srasnda çok fazla kan nakli yapldn kaydeden Prof. Dr. Alk, Bu kan nakilleri kan kaynaklarnn kullanlmas ve tüketilmesi anlamna geldii gibi hasta açsndan bakarsak da cerrahi nedenle olan iyilemeleri ve hastaneye yat sürelerini geciktiriyor. Bununla birlikte gereksiz kan nakilleri birtakm yan etkileri beraberinde getiriyor. Kzlay Kan Merkezi tüm kan nakilleri için gönüllü vericilerden kan temin ediyor. Aslnda kaynaklar snrl. Gerçek kana ihtiyac olan hastalarda da kullanlmak üzere bu kaynaklar doru kullanmak adna cerrahi hastalarda tedavi edilebilir kanszlklar olduunda tedavi ettik. Kan transferi yapmyorsak hasta odakl çalarak hastamzn sonucunu iyiletiriyoruz. Bir yandan da kan merkezlerimizin kan kaynaklarn tasarruflu kullanm oluyoruz. Gerçek ihtiyac olan hastalara saklyoruz. Hastalar bu farkndal mutlaka bilmeleri gerekiyor diye konutu.