Kadn Hastalklar Uzman Op. Dr. Ufuk Özeker, kadnlarn kabusu olan miyomlar ile ilgili açklama yapt. Op. Dr. Özeker, iyi huylu olan miyomlarn, tedavi edilmedii taktirde büyüyerek, menstrüasyon uzamasna ve barsak, mesane fonksiyonlarnn bozulmasna neden olduunu söyleyerek, bu tür ikayetleri olan kadnlarn her bir ylda bir kontrol olmalar gerektiini kaydetti.
ÖNCELMZ ÜREME FONKSUYONLARINI KORUMAK
çou zaman belirti vermeyen miyomlarn baka nedenlerle yaplan bir ultrason ya da MR incelemesinden sonra tesadüfen ortaya çktn belirten Op. Dr. Özeker, Ar, basnç hissi, düzensiz ve ar kanama yaknmalar olmayan hastalarn düzenli kontrolleri yaplarak miyom boyutlar takip edilmesi yeterlidir. Miyomlarn büyüklüüne göre ilaç ya da cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmaktadr. Eer cerrahi ilem uygulanacaksa hastann ya ve dourganlk durumu göz önünde bulundurularak, ya açk ya da laparoskopik cerrahi ilemi yaplmaktadr. Önceliimiz genç hastalarda yaplacak olan cerrahi ilem sonucu hastann üreme fonksiyonlarn korumak dedi.
Op. Dr. Özeker, laç tedavileriyle kontrol altnda tutulamayan ya da aldrlmayan miyomlarn karn içerisinde büyüyerek ciddi bir yer kaplayarak, hastann organlarnda bas yapmasna neden oluyor. Bu durum da hayati önem tayarak barsak fonksiyonlarn ciddi anlamda bozuyor. Ayrca, idrar torbas üzerinde de bask yapan miyomlar nedeniyle hasta sk idrara tuvalete gitmesine ve idrar kaçrmasna neden olarak yaam kalitesini ciddi anlamda düürmekte ifadelerini kulland.
Hamile kalmak isteyen kadnlarda miyomlarn ciddi skntlara neden olduunu belirten Dr. Özeker, Miyomlar ylda 3-4 santimden fazla büyüdüü taktirde erken doumlara veya düüklere neden olmaktadr. Östrojen miktarnn artt gebelik döneminde miyomlar büyür. Menopoz döneminde ise östrojen azalarak miyomlar küçülür. Miyomu olan kiilerin aile öykülerine de baklmas gerekir. Eer anneannesi, annesi, teyzesi ve kz kardelerinde miyom olan kiilerde miyom olma olasl her zaman vardr. eklinde sözlerini sonlandrd.