Her derde deva yaz meyveleri

Yaz geldi, meyveler de çeşitlendi. Yaz meyvelerinin her birinin vücuda ayrı bir faydası var. Farklı mineral ve vitaminleri alabilmek için her gün en az 3-4 porsiyon farklı meyve tüketmek gerekir. Tabii miktarını aşmamak şartıyla. 1 porsiyon meyvenin pratik olarak avuca sığacak kadar olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel yaz meyvelerinin faydalarını anlattı.

Haberler 06.06.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KARPUZ: Yazn en gözde meyvesidir. Bol su içerir, likopen ve beta-karotenden zengindir. Kolesterol ve prostat kanseri için önleyicidir ve damarlarda kan akmn hzlandrr.

çLEK: En önemli antoksidanlardan C vitamini içerir ve vücut hücrelerini hasara kar korur. Dolaysyla kanser ve kalp hastalklar gibi hastalklara kar koruyucudur, cildin yine yenilenmesinde C vitamini çok önemlidir.

KAYISI: Sar meyveler A vitamini ve beta-karotenden zengindir. Bunun dnda C vitamini, potasyum ve bol lif içerir. Göz ve kalp sal için önemlidir, ayrca boaltm sisteminin düzenli çalmasn salar.

KRAZ: Kiraz yersen kiraz sapna dönersin diye bouna dememiler. Kiraz C vitamini ve bol potasyum içerir. Potasyumu yüksek olduundan vücutta fazla biriken suyu atmaya yardmcdr. çinde buluna kuarsetin kalp hastalklarna kar koruyucudur, kolesterol düürücüdür.

TAZE ÜZÜM: Yüzyllar öncesinden beri en kymetli meyvelerdendir. Tazesi, kurusu, pekmezi her ekliyle birçok faydas vardr. Bol lif, C vitamini ve potasyum içerir. Üzüm çekirdei zaten bilinen bir antioksidandr. Üzüm kabuundaki resveratrol ise C ve E vitamininden bile güçlü antioksidandr ve kansere kar koruyucudur.

BUNLARI UNUTMAYIN

Yeil çay ve beyaz çay günde en fazla 2-3 fincan yeterlidir. Bu çaylarn antioksidan oran siyah çaya göre daha yüksektir ama kafein içerdikleri için de istediimiz kadar tüketebiliriz anlamna gelmez. Ar tüketimi(Günde 5-6 fincan) fayda salayacakken zararl olabilir, çarpnt yapar, sinir sistemini uyarr, vücuttan su atar vb.

çay demlerken dikkat! 1 dakikada demlenen çay 3 dakika demlenenden yar yarya daha az kafein içerir.

D vitamininin ana kayna günetir, yüzde 80-90 güne nlarndan elde edilir. Besinlerden ise düük miktarda alnr, süt, yourt, ekmek ve kahvaltlk tahllar (D vitamini ile zenginletirilmi) balca kaynaklardr. Yal balk ve yumurta da doal olarak D vitamini bulunur. Daha az miktarda et ve peynirde bulunur.Ancak yine de D vitamini için güne nlarna ihtiyaç vardr. El ve yüz bölgesinin yaklak 15 dakika kadar günelendirilmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git