"Her göğüs ağrısı kalp krizi değil"

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yıldızeli: "Akciğer tansiyonunun geliştiği hastalarda başlıca iki semptom görülmektedir. Hastanın ya göğüs ağrısı olur ya da nefes darlığı. Dolayısıyla hastalık en çok göğüs ağrısı varsa kalp krizi, nefes darlığı varsa KOAH ya da astım ile karıştırılıyor"

Haberler 03.10.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akcier Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Bedrettin Yldzeli, halk arasnda akcier tansiyonu olarak bilinen pulmoner hipertansiyonun gelitii hastalarda, göüs ars ya da nefes darl ikayeti görüldüünü, bu durumlarn da kalp krizi ya da KOAH gibi hastalklarla kartrldn söyledi.

Yldzeli, sa kalpten akciere temizlenmesi için kirli kan götüren atardamarlardaki kan basncnn sürekli yüksek olmas olarak tanmlanan ve ciddi, ilerleyen, hayat tehdit eden bir hastalk olan pulmoner hipertansiyonun gelitii hastalarda akcierin ve sa kalbin bozulduunu belirtti.

Hastaln 1 milyonda 6 kiide görüldüünü ve direkt bir risk faktörünün olmadn aktaran Yldzeli, Akcier tansiyonunda bilinen, Bunu yaptn da bu oldu diyebileceimiz çok az ey var. Mesela bunlardan biri artk kullanlmyor, zayflama ilaçlar... Zayflamaya yol açan ilaçlar kullanan hastalarda bu sorun geliebiliyor. Bunun dnda çou zaman ailesel öykü önemli. Amerikada zayflama ilaçlar bir dönem çok tüketilmi. Bu insanlarda daha sonra pulmoner hipertansiyon gelitii görülmü. diye konutu.

Prof. Dr. Yldzeli, hastaln çeitli sorunlarla skça kartrldna iaret ederek, u bilgileri verdi:

Akcier tansiyonunun gelitii hastalarda balca iki semptom görülmektedir. Hastann ya göüs ars olur ya da nefes darl. Dolaysyla hastalk en çok göüs ars varsa kalp krizi, nefes darl varsa KOAH ya da astm ile kartrlyor. O yüzden bu hastalk öksüz hastalktr. Son 20 yldr dünyada bu hastalk üzerinde çallr hale gelindi. u an 10 yl öncesine göre bu hastalkla ilgili daha çok bilgimiz var. Siz göüs arsyla doktora gittiinizde, kalp krizi mi geçiriyorsunuz diye bakar. çünkü sizi o an öldürebilecek bir hastalktr. Bakarlar kalp krizi deilse Göüs hastalklarna git. derler. Göüs hastalklar ekibi de sizin akcierlerinizi dinler, mesela Sigara içiyorum. derseniz KOAH derler. Genç hastaysanz 20-25 yalarnda, Astmnz olabilir. derler.

- Akcier tansiyonunun ameliyatla düzeltilebilen tek türü KTEPH

Yldzeli, bu bilgiler eiinde, hastaln kendi içinde birkaç bölümde ele alndn belirterek, hastalarn yüzde 5 kadarnda görülen Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyonun (KTEPH), pulmoner hipertansiyonun ameliyat edilebilen tek türü olduunu kaydetti.

KTEPH hastasnn pulmoner endarterektomi ameliyat olduunda, pulmoner arter hipertansiyondan kurtulduunu dile getiren Yldzeli, bu hastalarn çounda pulmoner emboli öyküsünün olduunu vurgulad.

Prof. Dr. Yldzeli, sözlerini öyle sürdürdü:

Ülkemizin nüfusunu göz önüne aldmzda senede bin civarnda KTEPH hastas olmas gerekiyor. Pulmoner emboli akcier damarlar içinde zamanla organize olarak yer kaplamaya balyor ve damarlarn tkanmasna neden oluyor. Bunun sonucunda hastalarda ciddi nefes darl, göüs ars ikayetleri oluuyor. Bu tip hastalarn vakit kaybedilmeden uzman bir merkez tarafndan deerlendirilmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili farkndaln arttrlmas gerektiinin altn çizen Yldzeli, bunun olumas için neredeyse her ilde konferanslar düzenlediklerini, bu kapsamda da kardiyologlarla, göüs hastalklar uzmanlarnn çok dikkatli olmas gerektiini, hekimin aklna böyle bir hastalk olduunu getirilmesi gerektiini anlatt.

Marmara Üniversitesi Tp Fakültesi Göüs Cerrahisi Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Akcier Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Bedrettin Yldzeli, Bu hastalk grubunda, hastaya tedavi olma ans verilirse hastalar iyileiyor. Veremezseniz hastalar kayboluyor. Bizim en ufak hastamz 7, en yal hastamz 85 yandayd. 80 ya üstü ameliyat yaptmz 3 hastann da genel durumu u an çok iyi. dedi.

Ana Sayfaya Git