Her yıl 9 milyon insan bu yüzden ölüyor

Anne Çocuk Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz, hipertansiyonun ülkede her 3 kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunu olduğunu, tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti.

Haberler 18.05.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hipertansiyonun iki nedenden dolay çok önemli olduunu belirten Dr. Memduh Caymaz bu maddeleri öyle sralad, Birincisi çok sk görülür ve çok ciddi sonuçlar vardr. Türkiyede yaklak olarak her üç kiiden biri hipertansiyon hastasdr. Tbbi olarak yal dediimiz 65 ya üstü kiilerin ise neredeyse yarsnda hipertansiyon vardr. Hipertansiyonun çok ciddi sonuçlar vardr. Tüm dünyada her yl yaklak 9 milyon ölüme neden olmaktadr. Kalp hastal ve inme (felç) nedeniyle olan ölümlerin yarsndan hipertansiyon sorumludur. kincisi ise hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalktr. Ve tedavi edildiinde hipertansiyonun neden olduu ölümler azaltlmakta ve yaam süresi uzamaktadr.

SESSZ KATL çÜNKÜ çOUNLUKLA KAYETE NEDEN OLMAZ

Hipertansiyonu olan hastalarn yaklak yarsnn hastalnn farknda olmadn belirten Dr. Caymaz, yüksek tansiyonun belirtilerini u ekilde açklad, Hipertansiyon çounlukla herhangi bir ikayete neden olmaz. Bu yüzden sessiz katil diyorum ben. çou insan ba ard zaman tansiyonunu ölçtürür, halbuki ba aryan insann zaten bir miktar tansiyonu yüksek çkabilir, tansiyon ölçümü hastann herhangi bir arsnn olmad durumda yaplmaldr. Bu yüzden 18 yana gelmi herkesin mutlaka tansiyonu ölçülmelidir. Tansiyon ölçüm teknii ve kullanlan tansiyon aleti doru olmaldr. Tavsiye edilenlerin haricinde ki cihazlarla yaplan ölçümlere güvenilmemelidir. Kiilerin tansiyonunun 135/85 (mmHg)in üzerinde olmas takdirde mutlaka bir iç hastalklar uzmanna veya kardiyoloji uzmanna bavurulmas gerekiyor. Hekiminiz sizi muayene edecek, gerekli tetkikleri yapacak ve muhtemelen size 24 saatlik tansiyon holter cihaz balayacaktr. Baz hastalara hemen ilaç balanr, baz hastalara ise ilaç balamadan takibe alnr, ilaç balamak için mutlak bir deer yoktur, buna tüm sonuçlar ve hastay deerlendirerek risk deerlendirmesi yaparak karar verilir.

LAçSIZ TEDAV DE MÜMKÜN

Dr. Caymaz, hipertansiyon tedavisinde ilaçsz tedavi denilen tedavide yaam tarznn çok önemli olduunu belirtti ve unlar söyledi, Yaam tarz deiiklikleriyle bazen bir tansiyon ilac kadar bazense daha fazla oranda tansiyonumuzu aaya çekebiliriz. Diyet, tuz kstlamas, yaklak 5 kilogramlk kilo kayb, egzersiz ve alkol kstlamas ile sistolik kan basncmz yaklak 23 mmHg, diyastolik kan basncmz 14 mmHg düürebiliriz. çok önemli bir nokta da Türkiyede tuz kullanmnn ar yüksek olmasdr. Avrupa ülkelerine göre 2-3 kat daha fazla tüketmekteyiz. Bu yüzden günlük tuz kullanm 5-6 gra düürülmelidir bu da yaklak bir tatl ka kadardr. Tuz konusunda dier bir önemli nokta tiroid hastalklarnn azaltlmas amacyla yeterli düzeyde iyot alabilmemiz için baz özel durumlar haricinde mutlaka iyotlu sofra tuzu kullanlmaldr dedi.

Ana Sayfaya Git