Hijyenin olmadığı yerlerde salmonella riski her zaman mevcut

Dr. Ahmet İnal, salmonella bakterisiyle ilgili, “Ülkemizde bu tür yumurta çikolatalar ile ilgili vaka henüz duymadık. Hijyenin olmadığı yerlerde salmonella riski her zaman mevcut. Bilinmeyen markaların alınmasının doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Haberler 21.04.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ahmet nal, salmonella bakterisiyle ilgili açklamalarda bulundu. Bakteri türüne ilikin bilgi veren nal, Yurt dndaki baz yumurta çikolatalardan çocuklar hastaland ve 1 çocuun hayatn kaybettii eklinde haberler duyuldu. Salmonella, kaynak mikroorganizmann ad. Salmonella, besin zehirlenmesine yol açan 100 yldan daha fazla süredir bilinen bir bakteri. Enfeksiyona yol açan 100 kadar türü var. Özellikle hijyenin bozuk olduu Afrika ve Asyann güneyi gibi gelimemi bölgelerde tifo ya da paratifo gibi enfeksiyon ekli görülebiliyor. Bunlarn mutlaka tedavi edilmesi gerekir dedi.

HJYENK ORTAM

Besin zehirlenmelerine deinen nal, Besin zehirlenmesi olarak görülen türünde biz 12-72 saat içerisinde bulgunun çktn görüyoruz. Ate, karn ars ve ishal eklinde bu bulgular ortaya çkyor. Salmonella bakterisi bazen de hiç semptom da vermeyebiliyor. Semptomsuz olduu zamanlarda da tedaviye gerek kalmyor. Bula yolu et, süt ve yumurta gibi çi alnan ürünlerde daha çok görülüyor. Mayonez, çikolata, süt ürünlerinde hijyenik artlar salanmamsa enfeksiyon oluabiliyor. Ülkemizde bu tür yumurta çikolatalar ile ilgili bir vaka henüz duymadk. Hijyenin olmad yerlerde salmonella riski her zaman mevcut diye konutu.

RSK YÜKSEK

Tüketicileri uyaran Dr. Ahmet nal, kapal ürünlerin çok salkl olmadnn da altn çizerek, Bilinmeyen markalarn alnmasnn doru olmadn düünüyoruz. Bunlar kapal ürünler yani çocuklar için çok salkl olmayan ürünler. çocuklarn fazla tüketmemesi gerekenler ürünler olduunu söylemek lazm. Mutlaka bu ürünleri alrken uygun hijyenik artlarda üretilmileri tercih etmekte fayda var. Mayonez gibi çi yumurta içeren gdalarda uygun markal ürünler almakta fayda var. Spor yapan kiiler protein almak için çi yumurta tüketiyorlar. çi yumurta tüketim alkanlklarn ortadan kaldrmalarnda fayda var dedi.

Ana Sayfaya Git