Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Baltal, hipertansiyonun sebeplerini anlatt ve risk faktörleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mehmet Baltal, Hipertansiyon; damarlardaki kan basncnn normal deerlerden daha fazla deerlerde olmasdr. Kalp kan pompalad zaman damar yapsna, duvarna bir basnç uyguluyor bu tansiyondur, gevedii zaman da duvarlara uygulad basnç olur. Bu basnç eer normalden yüksek olursa buna hipertansiyon diyoruz yani kan basncnn yükseklii. Bu çok çeitli problemlere yol açyor dedi.
Hipertansiyon bal bana bir hastalk
Hipertansiyonun sebebinin tam olarak bilinemediini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Baltal, %95 net bir sebebi bilinmiyor. Onun dnda böbreklerden, böbreküstü bezlerden ve baka birçok sebeplerden kaynaklanan ksm kalan %5ini tekil ediyor. Yani seconder dediimiz bir hastalktan, ikincil olarak olumu bir hastalktan olumu olma ihtimali çok düük. Primer hipertansiyon dediimiz birincil hipertansiyon bu %95i oluyor. Herhangi bir hastala deil de kendi bana bir hastalk oluturuyor diye konutu.
Fazla tuz tüketimine ve fazla kiloya dikkat!
Birincil hipertansiyonun belli bir yatan sonra olutuuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Baltal, Primer hipertansiyon, belli bir yatan sonra oluuyor. Fazla tuz tüketiminden oluuyor. Kilolarda art olduu zaman kan basncnda yükselme oluuyor. Genetik faktörlerden çok yaamsal faktörlere bal olarak oluan bir hastalk dedi.
Hipertansiyonun tahribat çok büyük
Hipertansiyonun kalp, böbrek, göz ve beyin gibi organlara çok büyük zarar verebileceini belirten Prof. Dr. Mehmet Baltal, u bilgileri verdi:
Kalp-damar sistemi: Üç faktör vardr. Birincisi kalbin genilemesine sebep olabiliyor. Kalbin dolmasna engel olur, kalp elastikiyetisini kaybeder. Kalp yetmezliine sebep olur, nefes yetmezliine sebep olur. kincisi kalp krizine sebep olur. Üçüncüsü damarlardaki basnç daha fazla olduu için kalp kasnda kalnlamaya neden olabilir.
Beyin: Hipertansiyon, felç nedenidir. Hem felce hem pht atmaya hem de beyin kanamasna yol açabilir.
Göz: Körlüe kadar giden problemlere neden olabilir.
Böbrek: Böbrek yetmezliine yol açabilir. Diyaliz hastalarnn bir ksm tansiyon yüksekliine bal diyalize girmektedir.
Sigara kullananlar dikkat!
Hipertansiyonun her yata görülebildiini ancak belli bir yan üzerinde olanlarn daha fazla risk altnda olduunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltal, Sigara kullanan, kilolu olanlar ve fazla tuz tüketimi yapanlar da risk altndadr uyarsnda bulundu. Baltal, hamilelik döneminde de hipertansiyon görülebildiini belirterek kimi zaman geçici olurken kimilerinde kalc olabildiini söyledi.
Hipertansiyonu önlemek için bu tavsiyelere kulak verin
Hipertansiyonun önlenmesinde yaam tarznn etkili olduunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltal, alnacak önlemleri öyle sralad:
Hem miktar olarak hem de tuz oran olarak yediinize içtiinize dikkat etmek gerekir. Kalorisi az yiyecekler tüketilip hazr yiyeceklerden uzak durulmaldr. Yemeklere ilave tuz eklenmemelidir. Spor yapmak gerekir, bol yürüyü tansiyon riskini azaltabiliyor. Stres de tansiyon yüksekliine yol açabiliyor, bu sebeple stresle ba etmek gerekir. Mesela yürüyü endorfin salglad için stresi azaltabiliyor. Kii ilaç kullanmak müzik dinleyerek, yürüyü yaparak kendi stresiyle ba etmelidir.
laç tedavisi yarm braklmamal
Hipertansiyon tedavisinde ilaç kullanmnn önemine iaret eden Prof. Dr. Mehmet Baltal, Hipertansiyon artk çok yaygn. Tansiyon hastalnda ilaç yetiyor mu yetmiyor mu bu önemli. Fazla m geliyor az m geliyor. Yaam tarzna ve ilaç kullanmna dikkat etmek gerekiyor. laç kullanmnda amaç tansiyonu kontrol altnda tutmaktr. Eer ilaç fazla geliyorsa dozu azaltlmal az gelirse arttrlmal. Zamanla ilaç yetmemeye balyor, bu durumda birden fazla ilaç kombine ekilde de kullanlabilir. laç kullanmna baladktan sonra geri dönüü yok, kalp ilaca elastikite oluyor. uyarsnda bulundu.