Uyku kalitesi, salgn sürecinde hiç olmad kadar önem tayor. çünkü salkl uyku, baklk sisteminin temel destekleyicileri arasnda yer alyor. Journal of Clinical Sleep Medicineda yaynlanan bir rapora göre, dünya genelinde insanlarn yüzde 35,7si uyku problemi yaarken, en yaygn görülen uyku problemlerinin banda kbus görme ve horlama geliyor. Konuya ilikin deerlendirmede bulunan Horlama Tedavisi üzerinde çalan çene-Yüz Protezi Uzman Dr. Turul Sayg, Psikolojik kökenli uyku problemleri arasnda yer alan kabuslar, özellikle salgn sürecinde zihinsel olarak ypranan pek çok bireyin yaad önemli bir sorun. Horlama ise farkl hastalklarn habercisi olabilir. Bu noktada uyku ilac kullanmnn, günü kurtarmaya yönelik ve uzun vadede uyku düzenini tümden yok etme potansiyeli tayan yanl bir yöntem olduunu unutmamak gerekir uyarsnda bulundu.
UYKU KALTES VE UYKU SÜRES AYNI EY DEL
Toplumdaki yanl kannn aksine, salkl bir uyku için uzun saatler uykuda kalmak gerekmediine dikkat çeken Dr. Turul Sayg, uyku kalitesini etkileyen faktörlere de deindi:
Kaliteli uyku, zihinsel ve fiziksel sal destekleyerek yaam kalitesine de katkda bulunur. Kiinin ertesi gün kendini dinlenmi ve enerji dolu hissetmesini salayamyorsa, uykunun kalitesinden üphe etmek gerekir. Düzensiz uyku program, uyku ortamndaki ses, scaklk, k gibi etkenler, kafein ve alkol tüketimi gibi pek çok alkanlk, uyku kalitesini olumsuz etkiler. Bu durum inme, kalp hastal ve yüksek tansiyon gibi riskleri artrrken, uykusuzluktan kaynaklanan sinirlilik, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik sonuçlar da dourabilir. Horlama ise kiinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdii için kritiktir. Biraz horlama normal olsa da ar horlama burun, boaz ve çene ekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalklarn habercisi olabilir.
HORLAMA TEDAVSNDE ACISIZ YÖNTEM: HORLAMA PROTEZ
Günümüzde horlama tedavisi için kullanlan en etkin yöntemin horlama protezleri olduuna da deinen Dr. Sayg, proteze dair ayrntlar öyle aktard:
Horlama protezi sadece tedavi süresince ve uyku srasnda kullanlr. Ayn boksör dilii gibi dilerin üstüne taklarak alt çeneyi önde konumlandrr, dilin ve daman sarkmasyla tkanm olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. Horlama protezi kullanan hastalarda baar oran yüzde 90-95tir. Uyku srasnda alt çeneyi ileri bir pozisyonda konumlandrd için, alt çenesi küçük ve geride olan hastalarda bile horlama ve uyku apnesini engeller. Horlama protezi, kiiye özel uygunlukta yapld için dier di protezleri ve disizlik durumunda da kullanlabilir. Böylece cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan, acsz, arsz bir tedavi de mümkün hale gelir.