Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Di Hekimi Recep Ekar, az kokusundan kurtulmak için önemli tavsiyelerde bulundu
Ekar, konuya ilikin yazl açklamasnda, elerin herhangi birinde bulunan az kokusunun, tehis edilip, tedavi olmaya yanalmad durumlarda boanma sebebi olarak Yargtay kararlarnda geçtiini hatrlatt.
Halitosis denilen az kokusunun, kiinin kendinden memnuniyetsizlik halini doururken arkada ve dost çevresinden uzaklama, baka insanlarn varl sebebiyle sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçnma gibi olumsuz durumlar beraberinde getirdiine iaret eden Ekar, kiinin bu durumdan haberdar olmamasnn ise tam tersi olarak çevresindeki insanlarn ondan uzaklamasna sebep olacan bildirdi.
Türkiyede az kokusu görülme orannn yüzde 25 olduu bilgisini paylaan Ekar, bu bilgi göz önüne alndnda kiinin, beden-ruh-sosyal salnn devam için az kokusuyla ilgili önlemler almak zorunda olduuna dikkati çekti. Ekar, az kokusundan kurtulmak için unlar tavsiye etti:
AIZ KOKUSUNU GDERMEK
Yumuak di frças yerine orta di frças kullanlmaldr. Bakteri plaklar ve yiyecek artklarn temizlemek için diler günde iki defa frçalanmal ve her gün di ipi kullanlmaldr. Az kokusuna neden olan dildeki tabakalamay önlemek için dil frçalamak alkanlk haline getirilmelidir. Piyasadaki az kokusu giderici gargaralarn alkolsüz olanlar tercih edilmelidir. çinkolu sakzlar ve çinkolu di macunlar tercih edilmelidir. Di ve di eti hastalklar, az muayenesi ve bakm için di hekimi düzenli olarak ziyaret edilmelidir.
Azdaki tüm di çürükleri, krk dolgular veya kron-köprüler tedavi ettirilmelidir. Protez, dolgu, di köprülerinin aralarna kaçan ve orada kalan yiyecekler kötü kokuya sebep olacandan, bu protezler çkarlarak temizlenmelidir. Az kokusuna neden olan az kuruluunu önlemek için bol bol su içilmelidir. Mümkün olduunca maydanoz, kahve tanesi ve limon kabuu gibi kokuyu önleyici yiyecekler tüketilmeli; pastrma, sucuk gibi baharatl yiyeceklerin hemen ardndan diler frçalanmaldr.