drar kaçrma (Üriner nkontinans); günlük yaamda hijyenik ve sosyal problemlere yol açan ve hastalarnn yaam kalitesini düüren istemsiz idrar kaçrma durumu olarak tanmlanmaktadr. drar kaçrma yaam tehdit eden bir hastalk olmasa da; devaml slaklk ve bu durumun yol açt irritasyon depresyona varan derecelerde, duygusal problemlere yol açabilmektedir. Bu durum; hastalarn günlük aktivitelerini, i yaamlarn ve cinsel hayatlarn olumsuz etkilemektedir. Hastalar genellikle bu tür durumlarda aktivitelerden ve sv almndan kaçnmaktadrlar.
Risk Faktörlerine Dikkat!
Hem kadnlarda hem de erkeklerde oranlar yala birlikte artmakla birlikte 20-49 ya aras kadnlarda yüzde 6-20, 50 ya üzerinde ise yüzde 20-40 orannda idrar kaçrma görülmektedir. Erkeklerde ise bu oran yaklak yüzde 17 civarndadr. leri ya, obezite, eker hastal gibi elik eden sistemik ve nörolojik hastalklar, idrar yolu enfeksiyonlar, normal vajinal yolla çok sayda ve zorlu doum öyküsü, genetik yatknlk, östrojen yetmezlii veya dardan maruz kalnan hormonlar, radyoterapi ve sigara; kadnlarda en sk görülen risk faktörlerindendir. Erkeklerde ise bunlara ek olarak prostat hastalklar ve cerrahileri idrar kaçrmaya sebep olan risk faktörlerindendir.
Altta Yatan Sebebe Göre çeitli ekillerde Görülebilir
drar kaçrma aslna baklrsa bir hastalk deil bir semptomdur ve altta yatan sebebe göre çeitli ekillerde görülebilmektedir. En sk görülen iki tipten birinde idrar kaçrma; gülme, öksürme, haprma, efor, egzersiz gibi karn içi basncn artt fiziksel aktivitelerle birlikte görülür ve stres tipte idrar kaçrma olarak tanmlanr. Dier sk görülen tipte ise; ani tuvalete gitme ihtiyac hissi ile birlikte tuvalete yetiemeden hastalar idrar kaçrmaktadr ve skma tipi idrar kaçrma olarak tanmlanr. Tarif edilen her iki tip idrar kaçrma ayn kiide görülebilmektedir ve bu durum da kark tip idrar kaçrma adn alr. Bunlarn yannda, doutan olan anatomik bir bozuklua ya da cerrahi sonras idrar tutma mekanizmalarnn hasarlanmasna bal olarak; devaml idrar kaçrma, hastann idrarn boaltamamas ve sonrasnda mesane kapasitesine ulalp damla damla idrar kaçrma eklinde gelien tama tipinde idrar kaçrma gibi durumlarla da karlalabilmektedir. drar kaçrmann tedavi edilebilmesi için en önemli aama, sebeplerin doru anlalmasdr. Bunu yapmann yolu da tecrübeli bir hekim tarafndan ayrntl bir hastalk öyküsü alnmas ve yine ayrntl bir fizik muayene yaplmasdr. Sonrasnda tedavi aamasna geçmeden önce, gerekli laboratuvar incelemeleri yaplarak, sorunun sebepleri saptanr ve uygun tedavi verilebilir.
Tedavide Bunlara Dikkat!
Tedaviye balanrken her zaman en basit yöntemden balamak gerekmektedir. Bu yöntemler:
* Yaam tarz deiiklikleri;
- Günlük en az 1500 cc su içilmeli
- Kafeinli, asitli içecek ve alkol tüketimi azaltlmal
- Baharatl yiyecekler ve yapay tatlandrclarn alm azaltlmal
- Kilo verilmeli
- Kabz kalnmamal, bunun için bol lifli gdalarla beslenilmeli
- Sigara braklmal
* Mesane eitimi uygulamalar
* Pelvik taban kas egzersizi uygulamalar
* laç tedavileri
* Biyo-geribildirim uygulamalar
* Sinir stimulasyonu uygulamalar
* Mesane kasna BOTOX uygulamalar
* Cerrahi tedaviler
Tans konulan bir hastann ikayetlerinin türü ve iddetine göre yukarda belirtilen tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaç belirlenir ve hastaya uygun bir protokol uygulanr. Bir yöntemin ie yaramamas durumunda genellikle daha komplike yönteme geçilerek tam bir iyileme salanabilmektedir.