Bu yl yaz günlerine denk gelen Ramazan aynda, oruç tutma süresi birçok ilde 17 saati ayor. Scak havalarda vücudun suya daha fazla ihtiyaç duymas ve ter yoluyla kaybedilen sv miktar da göz önünde bulundurulunca, iftarla sahur arasnda bol su tüketmek ve vücudu yormayan, hafif, salkl gdalara yönelmek hayati önem tayor.
Ramazan aynda alnan svlarn yüksek eker, gaz ve kafein içermemesi gerektiini söyleyen Yaam Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, çay, kahve merubat gibi içeceklerin suyun yerini tutmadn, tam aksine idrarda art yaparak, vücuda su kaybettirdiklerini ifade etti. Aksoy, Vücudun elektrolit dengesini salayabilmesi için, suya ek olarak kafein içermeyen bitki çaylar, ayran, kefir, maden suyu, ekersiz veya az ekerli hoaf ya da komposto tercih edilebilir diye konutu.
Yemekte su içmekten çekinmeyin!
ftara suyla balayp sahuru suyla kapatmann önemine dikkat çeken Canan Aksoy, sv tüketiminin dengeli olmas için u öneride bulundu, ftarnz mutlaka, 300 - 400 mllik büyük bir bardak suyla açn. ftariyelikler ve hafif bir çorba eliinde bir bardak su daha için. Biraz ara verdikten sonra ana yemee geçin. Yemekte su içilmez söylemine kesinlikle inanmayn ve bu süreçte de su içmeye devam edin. Böylece iftarda en az bir litre su tüketmi olacaksnz.
Gün içinde ortalama yaklak 1,5 litre su kaybedildii için bu miktarn yeterli olmadnn altn çizen Aksoy, sözlerini öyle sürdürdü, ftar sonrasnda açk çay veya bir kahve içebilirsiniz ama bunlar su içmenize engel olmamal. ftardan yatana kadarki süreçte en az bir litre daha su için. Bu süreçte idrar çklarnz kontrol edin. drarnz açk berrak veya soluk sar civarnda bir renge döndüyse, gün içinde kaybettiiniz suyu telafi ediyorsunuz demektir. Oruç tutma süresinin uzunluunu göz önünde bulundurarak, yiyip yatarm diye düünmeyin ve mutlaka sahura kalkn. Sahurda da yine en az bir litre su içmeye özen gösterin. Böylece ortalama 3 - 3,5 litre su tüketmi olacaksnz.
ftardan sahura salkl ve leziz besinler
Diyetisyen Canan Aksoy, iftardan yatana kadarki süreçte ve sahurda tüketilmesi gereken hafif, enerji veren ve vücudumuzun sv ihtiyacn karlayan besinleri öyle sralad:
- Ceviz, fndk ve badem arlkl kuruyemiler
- Elma, muz gibi tok tutan, kavun - karpuz gibi yüksek su bulunduran meyveler
- Tokluk süresini uzatan tam buday veya çavdar ekmei
- Yüksek protein içeriklerinin yan sra ferahlatc özellikleriyle yourt ve cack
- Lif ve su bakmndan zengin domates, salatalk, biber, roka ve marul gibi salata malzemeleri
- Uzun süreli tokluk salayan, yüksek protein kayna yumurta.