İleri yaşta çocuk sahibi olmak isteyenlere iyi haber

Bilim dünyası, kadındaki üreme kapasitesinin yaşa bağlı olarak azalmasına neden olan mekanizmayı çözdü.

Haberler 13.05.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, bu yeni gelime hakknda u bilgileri verdi:

Niçin kadnda üreme kapasitesi yala azalr? sorusunun cevabn arayan bilim insanlar bu duruma neden olan kromozom bozukluunu ortaya çkardlar. Bu kromozomal bozukluk, daha ileri yalardaki kadnlarn yumurtalarnda saptand. Bozuk kromozom içeren yumurtalar düüklere ya da down sendromlu bebeklerin domasna neden olabiliyor.

ÜREME PROBLEMLERNN ARKASINDA KROMOZOMAL BOZUKLUK OLABLR

Yaplan yeni çalmalar, kadnda ileri yalardaki üreme problemlerinin arkasnda kromozomal bir bozukluk olabileceini düündürdü.

Aratrmaclar, yal kadnlarn yumurtalarnda, kromozomlar ayrarak yumurta içinde eit olmayan bir ekilde ayrlmasna neden olan bir yapdan sözettiler.

Normal yumurta hücresinde 46 kromozom vardr ve bu saydaki deiiklikler düüklere ya da down sendromlu bebeklere neden olurlar.

Geçmiteki çalmalar bu durumdan, kromozomlar bir arada tutan zamk mekanizmasnn iyi ilememesini sorumlu tutmaktayd.

Aratrmaclar ise bu teorinin tek bana doru olmadn fakat ek bir problemin olduunu, yumurtalarn daha balangçta doru sayda kromozom içermediini belirtmilerdir.

Kadnlar belli sayda yumurta ile doarlar ve her ay bir yumurta salnr. Fakat üreme kapasitesi 35 ya civarnda azalmaya balar.

YALI YUMURTALAR, GENç YUMURTALAR GB DAVRANABLECEKLER

Bir yumurta 46 kromozomdan fazlasna sahipse ona anöploid yumurta denir.

Bilim insanlar, daha önce yumurtann yala birlikte anöploid hale geldiini ve buna da kromozomlar bir arada tutan zamkn iyi çalmamasnn neden olduunu söylemekteydi.

Montreal Üniversitesinden Dr. Greg Fitz Harris, kromozomlar ayran biyolojik yap olan mikrotübüllerin daha yal yumurtalar farkl etkilediini açklad. Her yumurtada belli bölgelerde eit sayda olmalar gereken bu yaplarn yal kadnlarn yumurtalarnda her yöne dalarak gittiklerini belirtti.

Yani bu durum zamk hipotezine bal olmayp, farkl bir mekanizmadr.

çalma, Montral Üniversitesi Aratrma Hastanesinde hem genç hem de yal deney fareleri üzerinde yürütüldü. Genç fareler 6-12 haftalk, yal fareler ise 60 haftalktlar.

Genç yumurtalarla yal yumurtalarn çekirdeini dei toku yapp, genç çekirdein içeren yal yumurtalar gözlemlediler.

Böylece mikrotubullerin davrannn anne yann nasl etkilediini açklayabildiler.

Dr. Fitz bu anöploid yumurtalarn birkaç riskli duruma neden olacandan bahsetti ki birisi bunlarla oluan gebeliklerin erken dönemde düükle sonlanmasdr.

Eer canllk devam ederse, bu bozuk yumurtalardan oluacak gebelikte down sendromu gibi problemler olacaktr.

Bu nedenle ileri yata üreme tedavisindeki ana amacmz bozukluk içeren yumurtalarn büyümesini önlemek olmaldr. Bu konuda hala çok yolumuz olmakla beraber bu problemi çözdüümüzde yal yumurtalar, genç yumurtalar gibi davranabilecekler.

Ana Sayfaya Git