İlk yardım projesi!

Van'da lise öğrencisi Derya Kiyat, ailesinin geçirdiği trafik kazasından etkilenerek, kazalarda ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi amacıyla "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi" hazırladı.

Haberler 22.05.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atatürk Anadolu Lisesi 11. snf örencisi Kiyat, ailesinin yaraland trafik kazasndan etkilenerek ilk yardmn daha hzl yaplabilmesi için proje çalmas balatt.

Konusunda uzman kiilerden ve öretmenleri Aydn Burandan destek alan Kiyat, Hava Yast ile Hastaneye Aktarm Projesini gelitirdi.

Kiyatn projesi, 27 Martta düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu (TÜBTAK) 48. Ortaöretim Örencileri Aratrma Projeleri Yarmas Van Bölge Finalinde birinci oldu.

Yarmada finale kalarak Van temsil eden Kiyat, Türkiye finalinde ise dereceye giremedi.

- Kaza yerinin konumu görüntülü ve sesli aktarlacak

Kiyat, projeyi trafik kazalarndaki ölüm orann en aza indirmek için hazrladn söyledi.

Kazalarda hastaya geç müdahalenin ölüm orann artrdna dikkati çeken Kiyat, öyle konutu:

Aracn hava yastna çip ve navigasyon sistemi yerletireceim. kisi arasnda lazer balants olacak. Hava yastnn kaza srasnda patlamasyla lazer kesilecek. Bu kesintiyle sistem navigasyona konum aktaracak. Kaza yerinin konumunun görüntülü ve sesli olarak en yakn hastane veya 112 Acil servise iletilmesiyle erken müdahale ans artacak. Geç müdahale nedeniyle yaanan ölüm oran düecek.

- Kazalardaki ölüm oranlarnn azaltlmasn istiyorum

Kiyat, projesini daha da gelitirerek trafik kazalarnda ölüm oranlarn en aza indirmek istediini ifade etti.

Projeyi hazrlamasnda ailesinin geçirdii trafik kazasnn büyük etkisi olduunu anlatan Kiyat, Ailem kaza geçirdi ve normalde almamalar gereken darbeleri ald. çok ükür hayattalar ama herkes babam ve ailem gibi ansl deil. Türkiyede trafik kazalarnn önüne geçilemiyor. En azndan ölüm orannn önüne geçelim diye projemi yaptm. Projem u an çizim aamasnda ama eer gerekli destei görürsem gelitirmek istiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git