Öztürk, 22 Temmuz Dünya Beyin Gününün bu ylki global gündemi olan inme dolaysyla yapt açklamada, inmenin Türkiyede görülme sklnn artna ve 2016da her 14 dakikada bir kiinin inme nedeniyle kaybedildiine dikkati çekti.
nmenin, beyin damarlarnn tkanmas veya kanamas sonucu gelitiine deinen Öztürk, unlar aktard:
Hastalarn çounda inme nedeni ani tkanma. Türkiye statistik Kurumu 27 Nisan 2017de yapt, bir önceki yln verilerini içeren açklamasnda önceki yllarda olduu gibi koroner kalp hastalklarn takiben inmenin ikinci en sk ölüm nedeni olduunu bildirdi. 38 bin 395 vatandamz 2016da inme nedeniyle hayatn kaybetti, yani ülkemizde her 14 dakikada, bir kiiyi inme nedeniyle kaybettik. Bu saynn en az 5 kat ise felç oldu, imdi yürüyemiyor, konuamyor, yiyemiyor ve belki bakma muhtaç, mesleini kaybetmi ve artk iini yapamaz durumda. Son yllarda inmeden kaybedilen hasta saysn belirli bir yüzdede tutabildik ama maalesef düüe geçmi deiliz. nme geçirme riski saysal olarak artmaya devam ediyor. Ülkemizde yine Türkiye statistik Kurumu 2015 verilerine göre douta beklenen yaam süresi, Türkiye geneli için 78 yl, erkekler için 75,3 yl ve kadnlar için 80,7 yl oldu. Yani yalanyoruz. nmenin her türlüsü yalanma ile art gösteriyor. Demek ki, daha çok inmeyi önlemeli ve oluursa da daha etkili tedavi etmeliyiz.
Öztürk, 22 Temmuzu inmeden korunma ve tedaviye nasl ulalacan örenmek için frsat olarak deerlendirmek gerektiini belirtti.
- Tedaviye ne kadar erken balanrsa o kadar etkin olur
Türk Nöroloji Dernei Beyin Damar Hastalklar Moderatörü Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuolu da inmenin önlenebileceini ve tedavi edilebileceini, bunun için toplumun bilgilendirilmesinin çok önemli olduunu vurgulayarak, inmeden korunmak için yaplmas gerekenleri öyle sralad:
nmeden korumak için salkl beslenmeli, yiyeceklerimizdeki ya ve tuz miktarn kontrol etmeli, meyve sebzeye arlk vermeli, fazla kilo almamal, düzenli egzersiz yapmal ve stresten korunmalyz. Sigaradan uzak durmal, hiç içmemeli, yanmzda içirmemeli ve içiyorsak derhal brakmalyz. Alkolü de ayn ekilde hiç kullanmamalyz. Salmzla ilgili deerlerimizi bilmeliyiz, sadece boy ve kilo deil kan basncmz, kolesterolümüzü ve kan ekerimizi de örenmeli ve takip etmeliyiz. Krkl yalardan balayarak düzenli aralklarla hipertansiyon, eker hastal, kolesterol yükseklii ve kalp hastal açsndan salk kurulularnda kontrolden geçmeliyiz.
nme önlenemez ve felç belirtileri fark edilirse yaplmas gerekenin 112yi aramak olduunu belirten Topçuolu, nmenin tedavisi vardr, ancak bu tedaviye ne kadar erken balanrsa o kadar etkin olmaktadr. Beyin damar tkandnda tkanmay yapan phtnn hem damardan verilen ilaç olan tPA ile eritilmesi hem de anjio ile dorudan girilerek çkarlmas mümkündür. Fakat, damardan verilen tedavi ilk 4,5 saat içinde, anjio tedavisi ise ilk 6 saatte balanrsa olumlu etki yapabilmektedir. ifadelerini kulland.
Topçuolu inmenin yüzde çarplma, kol ve bacakta güçsüzlük, konumada bozulma, çift görme ve/veya ani bilinç bozukluu eklindeki belirtileri olutuunda, bunlarn düzelmesini beklemeden derhal harekete geçilmesi gerektiinin altn çizdi.
Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuolu, 2014te stanbulda yaplan Dünya nme Kongresinde atlan admla inme konusunda hastalarn kaderinin deitiini ifade ederek, unlar kaydetti:
Bu kongrede iki önemli olay olmu ve inme hastalarnn kaderi deimitir. Bunlardan biri anjio ile damar pht çkarma ileminin olaan d baarsnn ilk kez ortaya konulmu olmas dieri ise Küresel nme Bildirgesinin ilandr. Beyin damar hastalklarndan korunma, gerçekleirse inmenin akut tedavisi ve sonrasnda toparlanma ve kaliteli hayata kavuturulma hasta hakk olmann ötesinde bir insan hakkdr. Hedefimiz inme skln en ksa zamanda aaya indirmeye balamak ve inmeyi ülkenin her köesinde tedavi edilebilir hale getirmek olup, bu amaç için halkn eitimi, inme tedavi eden hastane ve merkezlerinin gelitirilmesi ve etkin bir sisteme balanmas gereklidir.