İnternetten edinilen bilgiler hekimle mutlaka paylaşılmalı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, özellikle kronik hastaların hastalıklarıyla ilgili bilgi sahibi olmasının tedavi sürecini olumlu etkilediğini, hekimin tedavisini de kolaylaştırdığını söyledi. İnternet sitelerine hastaların dikkat etmelerini isteyen Özkan, "İnternette sağlıkla ilgili Türkçe sitelerde, genel anlamda kapsamlı bir içerik var. Ancak dikkat etmek gerekiyor ki bir kısmı denetimsiz, eksik, yanlış ve güvenilir olmayan bilgilerden oluşuyor.

Haberler 04.10.2016 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doktor ile hasta arasında doğru iletişim kurmanın özellikle kronik hastalıkların tedavisi sürecini olumlu etkilediğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Namık Özkan, Artık hasta eğitimine özel bir önem veriliyor. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin kendi hastalıkları konusunda bilinçli olmaları, tedavinin başarısında önemli bir rol oynuyor. Sağlık durumları konusunda aktif rol oynayan hastaların, tedaviden elde ettikleri başarı oranı daha yüksek. Hastaya klinik durumu, önerilen incelemeler, yapılan girişimler ve tedavi yöntemleri, olası risk ve komplikasyonlar, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmesi gerekir. Artık biz hekimler, hasta adına karar vermiyor. Hastalık ve tedavi süreci tartışılarak hastayla birlikte kararlaştırılıyoruz. Bu yaklaşım hem hastaya hem de hekime birçok yarar sağlıyor diye konuştu.

HEKİMLE PAYLAŞIN

Kronik bir hastanın bir haftada doktor muayenesinin 20 dakika sürdüğünü, hastanın kalan 167 saat 40 dakika hastalıkla baş başa kaldığını belirten Özkan, Bu açıdan bakıldığında kronik hastalığı olanların, kendi hastalıklarıyla ilgili bilgi sahibi olmasının önemi ortaya çıkıyor. Bilgilendirme süreci saatlerce sürebileceği için, sadece hekim randevusunda geçirilen zamanla sınırlı kalmamalıdır. Hastalıklarla ilgili, özellikle sık görülen durumlar için hazır dokümanlar verilmesi faydalı olur. Bu dokümanlardan hastalığı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olan hasta, kafasına takılan soruları hekimine sorarak tedavi sürecinde hekime de yardımcı olur dedi. Hastaların rahatsızlıkları konusunda hekimden değil, internetten bilgi almasının riskler içerdiğini belirten Doç.Dr. Özkan, Günümüzde hastalar hekimin karşısına, rahatsızlıkları konusunda kendileri de araştırma yaparak gelmeyi tercih ediyorlar. Bu noktada en çok yararlanılan araçlardan biri de internet. Özellikle kronik hastalığa sahip olanlar, yurt içi ve dışı siteleri inceleyerek hastalıkları ve yeni tedavi seçenekleri konusunda bilgileniyor. Bu durum hekimi tüm gelişmeleri yakından izlemeye biraz daha zorluyor. İnternette sağlıkla ilgili Türkçe sitelerde, genel anlamda kapsamlı bir içerik var. Ancak dikkat etmek gerekiyor ki, bir kısmı denetimsiz, eksik, yanlış ve güvenilir olmayan bilgilerden oluşuyor. Hastaların internette okuduklarını hekimlerle paylaşarak doğru bilgiye sahip olması tedavi için büyük önem taşıyor diye konuştu.

Ana Sayfaya Git