Salk Bakanlnca yürütülen itme Tarama Program kapsamnda, okul ça çocuklarnn yüzde 85ine ve Yenidoan itme Tarama Program ile de yenidoanlarn yüzde 95ine ulald belirtildi.
itme kayplar, çocuun o lisana özgü sesleri oluturarak konumasn geciktiren ve bozan en önemli faktör olarak tanmlanyor.
Yenidoan her bin bebekten 1-3ü ileri derecede iitme kayb ile dünyaya geliyor. çocukluk döneminde geçirilen hastalklar, kulak enfeksiyonlar, kazalar ve kullanlan baz ilaçlar nedeniyle bu oran yüzde 6ya çkyor. Türkiyede yllk ortalama 2 bin 500 bebek, iitme kaybyla douyor.
itme engeli ile doan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacyla Türkiyede Yenidoan itme Tarama Program yürütülüyor ve 2008 ylndan itibaren de tüm illerde uygulanyor.
Bu program kapsamnda, 81 ilin kamu, üniversite ve özel hastanelerinin yer ald bin 153 tarama merkezinde iitme taramas program, 62 tane referans merkezinde de ileri tan tedavi uygulanyor. Her yl bebeklerin yüzde 95ine ulalyor.
Bakanlk olarak, 81 ilde doumun gerçekletii tüm hastanelerde, doan her yenidoana, iitme taramas testlerinin daha taburcu olmadan, ayn hastanede uygulanabilmesi, ilk bir ayda tarama testlerinin tamamlanmas, ilk 3 ayda iitme kaypl bebeklerin tanlarnn konulmas ve 6 ayda da iitme kayb tans alm cihaz ihtiyac olan bebeklerin cihazlanmalar ve rehabilitasyonlarnn salanarak topluma salkl bireyler olarak kazandrlmas hedefleniyor.
- itme taramas, 81 ilde ilköretim 1. snfta yaplyor
itme kayplar, enfeksiyonlar, incinmeler ve ilerleyici iitme kayb yapan genetik hastalklara bal olarak doum sonras dönemde de ortaya çkabiliyor.
itme, eitim ve iletiimin en önemli bileeni olarak ifade ediliyor. Bir ya da her iki kulakta kalc veya geçici iitme kayb okula giden çocuklarn yüzde 14ten fazlasn etkiliyor. Tek tarafl iitme kayplarnda bile snf tekrar oran yüzde 37 olarak bildiriliyor.
Dünyann pek çok ülkesinde okul taramalar içerisinde, ulusal iitme tarama programlar yer alyor. Türkiyede de iitme taramas, 81 ilde ilköretimin birinci ylnda, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamnda, tarama odiyometri cihazlar kullanlarak sahada uygulanyor.
Tarama sonucunda iitme kayb üphesi olan çocuklar, ildeki kulak burun boaz uzmanlarna sevk ediliyor. Daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren olgular ise kulak burun boaz uzmanlarnca Yenidoan itme Tarama Programnda da üst basamak olan referans merkezlere yönlendiriliyor. Program kapsamnda okul ça çocuklarnn yüzde 85ine ulald.